cinema catal� . caT
Notícies anteriors
LES DIVERSES CARES DE SHYAMALAN

Si una cosa est clara desprs de veure Mltiple, s que M. Night Shyamalan, s un dels directors actuals amb un estil i un llenguatge propis ms reconeixibles, i que fa el cinema que realment vol fer, proposant les histries que ms li interessen en cada moment, com demostra el fet que s el guionista de totes les seves pellcules. En aquesta ocasi, la idea central s lexploraci de la ment duna persona amb personalitat mltiple (ni ms ni menys que 23), i com es poden anar combinant entre elles. Per desenvolupar aquest tema, ho fa a travs de la histria dun jove amb aquest trastorn que segresta a tres noies, per tal de dur a terme el pla duna de les seves diverses identitats.

Shyamalan no juga amb els cnons tpics del cinema actual, i malgrat que els primers minuts pot semblar que la cinta transitar per terrenys coneguts del cinema de gnere, aviat tadones que no ests davant la tpica pellcula de psicpata i segrestos, sin que es tracta tan sols dun marc a travs del qual endinsar-nos en les diverses ments del protagonista i veure com unes i altres es van succeint, contraposant, discutint, mentint...., per descobrir finalment quina sacaba imposant. Prova daix s que en cap moment, el gui es det en mostrar les investigacions policials per buscar les noies, o la reacci de les famlies, com passaria en el 90 % de cintes amb aquest punt de partida.

A ms del tema de la personalitat mltiple, el film va ms enll i ho lliga amb una reflexi sobre el poder de la ment sobre el cos i els seus lmits, que sintenta revestir de base cientfica amb el personatge de la psiquiatra i les seves teories de com pot variar una malaltia o un tret fsic en funci de la personalitat que hi hagi en aquell moment dirigint el cos. Per curiosament, el director utilitza el recurs del flashback, no per explicar la infncia o lorigen de la patologia del protagonista, sin que ho fa per mostrar- nos els traumes dinfantesa de la noia segrestada, que sallarguen fins al present i expliquen dalguna manera el seu comportament, ja definit de manera subtil per clara a lescena que obre la pellcula.

Per sustentar tota aquesta histria, tan tancada en si mateixa, era necessria la presncia dun actor protagonista que ompls la pantalla, no caigus en el ridcul i dots els seus personatges de versemblana. I la veritat s que la interpretaci dun inspiradssim James McAvoy, no decep en cap moment, i no fa enyorar linicialment previst Joaquin Phoenix, que es va acabar desentenent del projecte, i que davant un paper com aquest hauria pogut caure en la temptaci duna certa sobreactuaci, contraproduent pel to general del film. En aquest sentit, McAvoy compleix amb nota la construcci de cada una de les personalitats, sense buscar en cap moment un llument personal gratut. I no ens podem oblidar tampoc del magnetisme de lemergent Anya Taylor-Joy, que desprs dhaver-se revelat a La Bruja, torna a regalar-nos una interpretaci sbria, inquietant, i plena de matisos. I de la veterana Betty Buckley en el paper de la psiquiatra.

Els seguidors del creador d El Sexto Sentido poden estar tranquils, perqu la cinta t un final sorprenent (o no tant), que en tot cas, s congruent amb la resta de metratge i no deixar ning indiferent. I un darrer pla no menys inesperat. Molts diuen que Shyamalan ha tornat amb una proposta a lalada dels seus primers i exitosos treballs, per el que ha fet en realitat, s confirmar el que ja sapuntava a lanterior i poc valorada La visita. En tot cas, tenim bon cinema impactant, imaginatiu i fantstic per estona, encara que sembla que el seu proper projecte, Labor of Love, en el qual comptar de nou amb Bruce Willis, ser un drama realista molt allunyat dels seus treballs anteriors. Veurem que tal sen surt en aquest nou registre.

Notcies - Cinema Catal . NET
El cartell de la pellcula

lectures: 848

Una crtica de Marc Serra

8 de febrer de 2017


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small