cinema catal� . caT
Notícies anteriors
VIVIR DE NOCHE

El cinema del Ben Affleck director, ha deambulat fins ara pels terrenys del thriller i del noir. Comenant ja amb la seva excellent pera prima, Adis pequea, adis, i la seva dissecci del segrest duna nena de 4 anys, que deixava al descobert la misria i la corrupci humana de bona part del seu entorn, seguint amb The Town, en la qual sendinsava en les contradiccions i el costat ms hum dun grup datracadors, i posant la cirereta amb Argo, film que el va elevar a la categoria de gran esperana blanca per continuar el llegat rere la cmera de Clint Eastwood, amb la seva narraci precisa i vibrant del rescat duns diplomtics nord-americans durant la crisi de lambaixada a Teheran de 1979.

Amb aquests antecedents no s gens estrany que pel segent projecte com a director, lactual Batman hagi escollit una pellcula de gngsters, i a ms, amb un enfocament totalment clssic. Perqu des del primer al darrer fotograma, Vivir de noche traspua classicisme i ortodxia, en el bon sentit de la paraula. Presentant el personatge convalescent en un llit, des del qual amb la seva veu en off ens anir explicant com ha arribat fins all; amb els ttols de crdit emmarcats en fotografies dpoca que et posen rpidament en antecedents de com un fill de policia ha arribat a convertir-se en atracador a causa dels horrors viscuts a la Gran Guerra; amb un vestuari i ambientaci impecables; amb el perfil del protagonista, un gngster de bon fons, o amb les diverses trames que envolten la seva vida amb amics, gngsters rivals, parelles, policies..., vistes mil vegades en cinema.

La cinta t una part inicial ambientada a Boston, on veiem de manera molt ben condensada com Joe Coughlin, passa de ser latracador espavilat de moda que es disputen els dos principals clans mafiosos de la ciutat (irlandesos i italians), a caure en desgrcia. I una segona i ms extensa part del metratge, en la qual el protagonista deixa la fred i la grisor del nord de la costa est, per traslladar-se al sud, a Tampa (Florida), on construeix un petit imperi des de baix.

La trama, rica en fils argumentals, toca temes com la immigraci cubana, el racisme del KuKu Klux Klan, la llei seca, lespeculaci immobiliria, o el fanatisme religis, configurant un precs fresc histric duna poca i un lloc. A ms, treu tot el suc possible del complex substrat literari de Dennis Lehane, a qui Affleck ja havia adaptat en el seu debut com a realitzador i que s un dels autors actuals ms traslladats a la gran pantalla, amb ttols com Mystic River, Shutter Island o La entrega. La novella original, per cert, forma part duna (fins ara) trilogia Coughlin, que es completa amb Cualquier otro da, centrada en la figura del pare policia i Ese mundo desaparecido, continuaci de Vivir de noche i la vida del seu protagonista.

Sha criticat fora la interpretaci de Ben Affleck en la pell de Joe Coughlin, en la lnia general dels seus darrers treballs. I s cert que la mateixa cinta, protagonitzada per Leonardo DiCaprio, que inicialment va comprar-ne els drets i tamb havia de posar-se darrere la cmera, hauria pogut ser fora diferent. Ara b, posats a sospesar pros i contres, segurament les virtuts de lAffleck director compensen la possiblement millor interpretaci de DiCaprio (que tanmateix sha mantingut en el projecte com a productor executiu). A ms, tampoc ajuda a valorar el seu treball com a actor, lexcellent nivell de la resta de repartiment, comenant pels Chris Cooper, Chris Messina, Zoe Saldana, Sienna Miller, Elle Fanning o Brendan Gleeson i acabant pel darrer secundari.

Per del que no hi ha dubte s de que Affleck torna a fer tota una demostraci com a director, obsequiant-nos amb una narraci perfectament estructurada, pausada per amb el ritme just, i planificant cada escena amb tot el regust dels grans artesans del Hollywood clssic, sense deixar de banda els homenatges a obres ms contempornies de Coppola o Scorsese, com ara lescena final a lhotel. Ara sembla ser que el seu proper projecte s una nova adaptaci de Testimoni de crrec, lobra de teatre dAgatha Christie que va immortalitzar al cinema Billy Wilder. Una nova trama criminal que suposar una prova dalt risc per Affleck, tenint en compte el prestigi dels seus precedents, autntiques obres mestres en els seus camps. Veurem com sen surt aquest cop.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena de la pellcula

lectures: 789

Una crtica de Marc Serra

24 de febrer de 2017


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small