cinema catal� . caT
Notícies anteriors
UN MORT MOLT VIU

Swiss Army Man dels cineastes debutants Daniel Scheinert i Daniel Kwansobre, tndem que es presenta en societat sota el nom artstic de Daniels, es va erigir en la pellcula triomfadora de la 49 edici del Festival Internacional de Cinema de Sitges 2016. El punt de partida daquest cinta estrambtica s Hank (Paul Dano), un trist nufrag abandonat en un illot erm, que est a punt de penjar-se tip de la seva soledat i desesperaci.

Per aleshores el mar deposita un cadver a la seva platja, un cos inert i pllid, interpretat per Daniel Radcliffe en un paper tan extravagant com impensable, que li va valdre al nen crescut de Harry Potter el Premi a la Millor Interpretaci Masculina tamb a Sitges. Aquest cos es troba al llindar de la putrefacci, ja que dna signes de que comena a descomposar-se. Un mort que, en canvi, es mostra sorprenentment actiu grcies a les seves flatulncies. La fbrica de gasos del cadver inconegut es transforma en energia, en fora motriu, i el cadver esdev una espcie de llanxa motora que permet de forma increble a Hank abandonar la seva pres illenca.

Aix arrenca una fuga fantstica i delirant en qu el mort contribueix a salvar la vida del desesperat i deprimit nufrag de les maneres ms inversemblants. Aquest cadver tant til i prctic, aquest mort tan viu, ofereix moltes prestacions, com la navalla multiusos sussa del ttol original. Tant pot fer rajar aigua del seu cos com encendre un foc amb un espetec de dits o fins i tot caar amb la seva boca can.

Per per damunt de tot, ofereix molta companyia al solitari Hank. Aquest cadver, comena inexplicablement a donar senyals tamb duna intelligncia i memria primerenca, com un nad que desperta a la vida. Un cadver encisador i adorable, un mort molt fresc fins i tot, un amic ntim, que fa recuperar la fe i lesperana en la vida al dissortat nufrag, fins i tot quan comena una histria de supervivncia ja en terra ferma i segura, desprs descapar del seu captiveri en una miserable illa deserta.

Swiss army man es un film obert absolutament a la imaginaci, s una festa de labsurd, una celebraci de lexcentricitat i el deliri, tan divertida, esbojarrada, escatolgica i imprevisible com dolorosa, tendra, pica i emotiva.

Per es podria copsar tamb com una faula, un conte, una fabulaci nascuda possiblement de la prpia imaginaci dun home condemnat a mort en el seu deplorable estat de desolaci absoluta. En un registre semblant al que hem observat darrerament en films dissortats de nufrags, revestits i sublimats per la fantasia illusria, tant a La vida de Pi com en el film danimaci La tortuga roja.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena de la pellcula

lectures: 697

Una crtica de Joan Millaret Valls

24 de febrer de 2017


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small