cinema catal� . caT
Notícies anteriors
MANCHESTER BY THE SEA

Manchester by the sea s d’aquelles pellcules que t’atrapen com a espectador i et desarmen poc a poc, sense que te n’adonis, i et fan entrar a formar part d’un drama sense concessions, magnficament narrat, interpretat i dirigit. Basat en un gui original del propi realitzador, Kenneth Lonergan, que s’ha endut un merescut scar, la cinta ens presenta la rutinria i anodina vida de Lee Chandler, un home que traspua amargura i derrota vital pels quatre costats, i que es guanya la vida fent el manteniment d’edificis de pisos a Boston. Per la sobtada mort del seu germ gran l’obligar a tornar al seu poble natal, i a fer-se crrec del seu nebot adolescent i dels trmits derivats del decs. A partir d’aqu l’espectador va descobrint poc a poc els motius dels 10 anys d’exili voluntari i de l’agror del seu carcter.

Amb un ritme pausat i contingut, per no exempt d’intensitat emocional, el film ens mostra la cara ms crua de la vida, de forma realista i madura per sense recrear-se en el drama. Per fer-ho, agafa com a columna vertebral de la narraci, la relaci entre oncle i nebot, que havien estat molt units anys enrere, i que ara hauran de recompondre el seu lligam a la vegada que assimilen el dol de la prdua de maneres ben diferents, adaptant-se a la nova i sobtada situaci com bonament poden. El tndem interpretatiu format per un descomunal Casey Affleck i un sorprenent Lucas Hedges, que va agafant protagonisme poc a poc, a mesura que pren les regnes de la situaci, transmet una fora dramtica realment remarcable, per sense forar mai la interpretaci i buscant sempre la mxima versemblana.

Sobre aquesta base, la pellcula va creixent paulatinament, donant detalls de la vida d’aquesta famlia, que un dia va ser com qualsevol altra d’un tpic poblet mariner de la costa de Massachusetts, per que ara est absolutament trencada, i que haur d’intentar recompondre qui precisament est ms enfonsat, per un sentiment de culpa que el persegueix les 24 hores del dia, i que tant b transmet en pantalla el just guanyador de l’scar a la millor interpretaci masculina. Tot aix s’explica a travs de nombrosos flash-backs, que posen a l’espectador en antecedents i contraposen les dues realitats, veient el present a travs dels ulls del passat i viceversa. I amb la presncia en segon pla per constant, d’un mar que impregna la vida, el carcter i la geografia de tot el poble.

La cinta traspua humanitat per tots els porus i els personatges sn tractats amb gran respecte, deixant-los explicar en les motivacions i les raons dels seus comportaments, sense jutjar-los en cap moment. I deixant a l’espectador que prengui les seves conclusions sobre cada un, fet que en algun cas, canvia a mesura que avana el metratge. Tot aix seria absolutament impossible sense un repartiment molt coral, que recolza perfectament els dos personatges centrals de la trama, comenant per un sempre magnfic Kyle Chandler en el paper del germ difunt, a qui veiem en nombrosos flash-backs, seguint per una molt secundria en metratge Michelle Williams, que tanmateix t un paper vital en el passat, el present i el futur de Lee, i acabant pels diversos joves que envolten el fill i tots i cada un dels tpics habitants de la vila, que van apareixent en cada passatge d’aquest via crucis del protagonista en el seu amarg retorn a casa.

Per malgrat totes les desgrcies que relata la pellcula, el director sap jugar amb la introducci d’algun moment cmic i algun bri d’esperana, que la vida sempre t’acaba oferint o que un li acaba prenent, sobreposant-se a les circumstncies. I grcies a la combinaci de moments claus i durs amb d’altres de ms quotidians, i uns dilegs magnficament escrits, l’espectador pot fruir d’aquesta experincia d’un grup de gent que ens obre les portes de la seva vida i ens mostra el ms ntim dels seus sentiments, amb els seus encerts i els seus errors, com ens passa a tots. Una cinta imprescindible, que probablement hauria pogut rebre algun altre reconeixement ms en forma de premi, per que la volguda senzillesa del seu plantejament, totalment despullada d’artificis argumentals o dramtics, no sempre facilita. En tot cas, sempre cal aplaudir la valentia de produir un film arriscat, profund, adult i reflexiu, que segurament no arribar a grans pblics ni far recaptacions milionries, per que sens dubte dignifica i dna sentit al set art, apellant al realisme i al cinema de personatges, gui i narraci, en plena era digital.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena de la pellcula

lectures: 593

Una crtica de Marc Serra

9 de març de 2017


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small