cinema catal� . caT
Notícies anteriors
TAN SOLS BONES INTENCIONS AL 70 FESTIVAL DE CINEMA DE CANNES

Si en la jornada primera els relats infantils es van apoderar de la Secci Oficial, la tnica es repeteix de nou amb Okja de Bong Joon-Ho, un relat ms apropiat per una sessi matinal amb la quitxalla que no per una competici com la de Cannes. Els dos films a concurs del primer dia, de clara orientaci infantil per dabast antagnic, Wonderstruck de Todd Haynes i Loveless dAndrey Zvyagintsev, resultaven absolutament dignes de figurar en un certamen de primer ordre, per la selecci dOkja resulta inadmissible pel seu infantilisme, tot i arribar escudat en un discurs de protecci dels animals. Aquesta segona jornada ha propiciat tamb una proposta molt ms adulta, arriscada i valenta, tot i que malaguanyada, de discurs social i poltic sobre lactualitat europea, de la m de lhongars Kornl Mundrucz amb Jupiters Moon.

ngel de lanunciaci

Kornl Mundrucz torna per tercera vegada a la Secci Oficial amb Jupiters Moon desprs de guanyar el Premi Una certa mirada amb White dog (2014). Aquest nou ttol combina, en un difcil equilibri, el realisme i el fantstic quan el seu protagonista, el jove refugiat siri, Aryan (Zsombor Jger), que viatja amb el seu pare, s disparat al traspassar la frontera i malferit descobreix que pot levitar.

Aryan ser ajudat per un metge dhospital, Stern (Merab Ninidze), un personatge desenganyat i cnic, que el protegeix altrusticament per que tamb lutilitzar. Stern vol aprofitar els poders sobrenaturals del noi com una espcie de reclam de fe per a una societat descreguda. A travs daquest fet Mundrucz recrea moments brillants i hipntics, de gran fora visual, combinant el cos flotant en lespai mentre una casa gira sobre s mateixa, com aquells moments de suspensi temporal instituts per Origen de Nolan.

El fet de volar resulta un acte anormal, associat al meravells, i que aqu sempra amb una voluntat ms religiosa, associat com est a la condici dall miraculs. El noi que senlaira s com un ngel de la revelaci, lanunciant duna nova poca que superar la manca de valors religiosos i social, una societat deshumanitzada i descreguda. Un discurs que combina la urgncia de la condemna de la situaci dels refugiats europeus perseguits amb el cristianisme.

Un film molt benintencionat que satreveix a parlar dels mals del nostre temps tot denunciant una societat autoritria i parafeixista, una especulaci orwelliana, per que un excs despiritualitat, de transcendncia, finalment acaba malmetent latrevida proposta. Una faula futurista ancorada en la realitat duna societat hongaresa extrapolable a la societat europea tamb. Una connexi evident, tot i la forada analogia que estableix el director, al servir-se de lastrologia en el ttol original del film, Lluna de Jpiter, una lluna descoberta i batejada per Galileu.

Rebelli a la granja

El director de Mother (2014), el sud-core Bong Joon-Ho, concursa de nou a Cannes amb una coproducci amb Estats Units, Okja, i ho fa de la m de la cadena Netflix, que estrenar aquest film nicament pels seus clients en el seu portal de pagament. s un film de marcat caire fantstic, per lluny de les pellcules de monstres del director, ja que aquest ttol respon al nom duna bstia tan gegant com inofensiva, un superporc criat en una muntanya coreana per un pags local i la seva nta, Mija (Seho Hyun Ahn).

El porc gegant forma part duna cadena mundial, Mirando, i la bstia ser retornada als Estats Units per morir a lescorxador daquesta multinacional revestida decologisme, una empresa planetria dedicada a abastir de menjar el planeta. Una societat mercantil comandada per Lucy Mirando (Tilda Swinton) i que compta amb un presentador estrella, Dr. Johnny Wilcox (Jake Gyllenhaal), desplaat als llocs dengreix dels porcs.

El nus daquesta entreteniment pels ms petits rau en la recerca que porta a terme la nena, recolzada per un grup animalista subversiu dirigit per Jay (Paul Dano), desplaant-se a Nova York. Una faula senzillament calamitosa en un seguit descenes que cauen massa sovint en el ridcul involuntari. I la culpa prov, sobretot, del component ms grotesc i exagerat dels personatges principals americans, que forats a encaixar en un format de comdia, cauen manta vegades en el patetisme. Unes actuacions penoses i sense cap bri de grcia, en general i, en particular, de Gyllenhaal, en el pitjor paper daquesta auca animalstica.

Notcies - Cinema Catal . NET
Catifa vermella de "Okja"

lectures: 643

Una crnica de Joan Millaret Valls/AMIC

20 de maig de 2017


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small