cinema catal� . caT
Notícies anteriors
DOBLEGATS PEL SISTEMA EN EL 70 FESTIVAL DE CINEMA DE CANNES

La vuitena jornada a concurs ens deixa un esferedor retrat de dona doblegada pel pes del sistema rus a A Gentle Creature de Sergei Loznitsa en una visita a la pres on est tancat el seu marit, i tamb un adrenaltic thriller novaiorqus dels germans Safdie Good Time datracaments imperfectes i germans estretament lligats.

La dona trepitjada

Lucrans Sergei Loznitsa , assidu del certamen francs des de May joy (2010), presentar la coproducci europea A Gentle Creature, a partir duna obra de Dostoievski, adaptada lliurement, ambientada en la poca moderna, sobre una dona (Vasilina Makovtseva ) que decideix visitar la pres russa on es troba tancat el seu marit desprs que li retornin el paquet que li havia enviat.
Una dona que sestavella contra el sistema carcerari i, de retruc, amb lestat, el seu funcionariat i els seus servidors pblics. Sotmesa a tota mena de humiliacions, de vexacions, aquesta soferta herona viu un viacrucis de forma silenciosa, sempre callada. Una dona que s el rostre del sacrifici, la dona simple i senzilla trepitjada de forma immisericorde.
Amb aquesta desvalguda criatura, exponent de la innocncia vulnerada, Loznitsa fa un retrat demolidor de la ptria russa. Una dona atrapada en un sistema inhum igual que un personatge kafki xuclat entre els revolts i carrerons duna burocrcia que sembla actuar contra els seus propis usuaris.
Loznitsa esbossa un pas sota els tics i la pervivncia de lherncia sovitica, amb la nomenclatura marxista i les esttues dels vells cabdills revolucionaris. Predomina un to desalentador en tot mom mentre reflecteix la violncia institucional o lembrutiment del poble, amb una profusi insistent de canons i excessos etlics. En aquest retrat amarg, un moment resulta especialment colpidor, la visita de la herona sacrificada a una oficina de reclamacions, oberta per latenci al ciutad i per defensar els seus drets davant labs de poder de lestat, per s una oficina destartelada i sabotejada, impedida per exercir la seva tasca.
El film t moments extraordinaris, com una estaci de tren atapeda de gent dormint, instant que dna pas, per, a un somni dilatat, estirat en excs. Una escena que no acaba de funcionar en la seva caracterstica de moment balsmic, de sublimaci, per perfectament til com a moment simblic. Es tracta del llarg prembul de un autntic malson, un insomni sense soluci, sense sortida.
En la part negativa destacarem una sensaci dirregularitat, de pellcula descompensada. A Gentle Criature s una denncia contundent, dotat de un missatge potent, per manta vegades, desvirtuat per una certa tendncia a lexcs, a la redundncia.

Inseparables

Els nord-americans Benny Safdie i Josh Safdie sestrenen en la Secci Oficial de Cannes amb el trepidant thriller Good Time desprs de films com Daddy Longlegs (2009) o Heavens Knows What (2014). Un film que, sota lembolcall de cinema datracaments frustrats, entregat a lacci i el suspens, camufla una intensa histria de dos germans perfectament encasellable en la categoria del cinema independent nord-americ.
Connie (Robert Pattinson) pren cura del seu germ, deficient mental, Nick (Benny Safdie, codirector del film), i ha preparat latracament perfecte per fugir desprs i comenar una nova vida amb el seu inseparable germ. Per res surt com estava previst i, un cop separats en la fugida, Connie intentar deslliurar el seu germ, pres i ferit, custodiat en un hospital de la ciutat. Un thriller de perdedors en qu les presses i lemoci que sapoderen del relat responen als llaos fraternals
Una cinta espdica, plena de sorpreses, que es desenvolupa en una nica i enrgica jornada i, sobretot, durant una llarga nit. Es tracta dun bon film dintriga, de baix pressupost, i que sap treure profit duna realitzaci nerviosa, en una planificaci a base de plans propers i tancats sobre els personatges, jugant tamb amb els espais filmats de forma opressiva, en qu els llums nocturns com una escena en un parc datraccions - juguen tamb el seu paper, donant un toc elctric al film. I queda tamb una molt bona interpretaci de Pattinson, camalenic, ple de registres, mutant amb diversos papers per intentar sobreviure en la selva criminal novaiorquesa i recuperar el seu germ.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena de la pellclula A Gentle Creature

lectures: 714

Una crnica de Joan Millaret Valls/AMIC

26 de maig de 2017


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small