cinema catal� . caT
Notícies anteriors
ELS PROSCRITS

Expulsats dels boscos on shavien fortificat empaitats pels humans caadors de micos, els simis enceten letern deambular dels proscrits a la recerca dun refugi. En realitat, els simis en aquesta fructfera franqucia, sn els indis aniquilats i expulsats de les planures en qu, fins i tot, alguns porten el cos pintat com guerres aborgens. Lal del western que sobrevola La guerra del planeta de los simios de Matt Reeves es fa explcit en la batalla que obre el film, amb humans que es serveixen de simis collaboracionistes que els fan de guies i de bsties de crrega, denominats de forma vexatria ases. Igual que aquells membres de tribus enfrontats amb altres tribus i que sn utilitzats pels conqueridors de lOest en el seu propi profit, amb la fita de lextermini final dels indis rebels.

Desprs daquesta prembul comena lxode dels simis per trobar una reserva on poder viure en pau, per son apressats pels salvatges caadors de micos i tancats en camps de treball. Mentre un redut i divers grup de fugitius, entre els quals es troba Csar (Andy Serkis), el lder simiesc caigut en desgrcia, intentar alliberar-los del camp de refugiats, reivindicant-se Csar de nou entre els simis esclaus, igual que un Espartac, un heroi trgic.

Lacci est ambientada en un futur post-apocalptic, un mn en runes, les deixalles del mn, en qu els propis humans es veuen afectats tamb per una plaga que els deixen sense parla i, els que en sn contaminats, son sacrificats sense pietat, dibuixant un endem sense esperana. Humans perseguidors de simis que actuen com un exrcit sedicis que alhora es fortifica en la construcci dun gran mur per repellir latac dun altre exrcit dhumans, i que al final deixa als dissortats simis enmig dun conflicte encara ms gran.

Loposat a Csar s aqu un perseguidor de simis, un feixista coronel (Woody Harrelson), que sembla un mul del desertor general Kurtz amagat en lespessor de la jungla, el cor de les tenebres conradi, a Apocalyse Now de F. F. Coppola. Una filiaci que es fa explcita en moments molt concrets, com el rapat al zero del militar o temes de la banda sonora que ens condueix a aquell infern de bogeria de la Guerra del Vietnam reflectida per Coppola.

Combinaci perfecta dacci pica i de drama interior, despectacle i dintimisme, per tancar aquesta darrera trilogia que el 2011 ressuscitava la franqucia endegada a El planeta dels simis (1968). I sobretot que la gent no es pensi que va a veure un film de guerra, de batalles, dacci grandiloqent, sin que es trobaran un film admirable, ple de lectures, carregat de simbolisme, duna austeritat i contenci encomiable, un entreteniment seris i adult.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena de la pellcula

lectures: 636

Una notcia de Joan Millaret Valls

14 de juliol de 2017


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small