cinema catal� . caT
Notícies anteriors
EXHAUSTIU TESTIMONIATGE

Robert Frank s un reputat fotgraf, autor de The Americans (1958), una collecci de fotografies de persones amb un component social important, en qu el fotgraf procura captar l’essncia dels personatges retratats, descobrir el carcter de la gent dir el mateix Grant, sota una influncia reconeguda pel propi Frank de les imatges i reportatges dels noticiaris Movietone. Un ampli repertori fotogrfic fruit del seu llarg viatge per diferents estats del sud dels Estats Units, on va ser detingut o amenaat en algunes ocasions.

Una obra fotogrfica de referncia ineludible, que va ser possible tamb a la seva feina publicitria ben pagada en revistes de moda com Harpers Bazaar, de la m de persones com Alexei Brodovitch que van confiar en ell. Un treball de rostres i gestos plasmat en el catleg The Americans que desprs tindria continutat en viatges a Per o a Europa, on registraria amb la seva cmera els miners escocesos.

Emigrant europeu desplaat a Nova York, on tot era possible a la postguerra americana, el documental dedica una estona a la evocaci de la seva famlia sussa. Tamb cont fragments de la seva vida familiar, en qu destaca la tragdia de la mort de la seva filla Andrea en un accident d’avi als 20 anys a Guatemala o l’esquizofrnia del fill Pablo.

Una vida al costat de la seva companya, l’artista polifactica June Leaf - desprs del divorci de la seva primera dona, mare dels seus fills -, amb atenci a la seva vida eremtica, apartada del brogit mund, a Mabou, una caseta comprada impulsivament en un viatge per Nova Esccia, una zona allada d’hiverns nevats i a la vora del mar.

Company d’escriptors de la generaci beatnik com Jack Kerouac qui va prologar The Americans -, Allan Ginsberg o el poeta Peter Orlovsky el germ d’aquest, Julius, catatnic en un psiquitric que desprs parla i participaria com a actor en documental dirigit Robert Frank com Me and Brother (1969) - i desprs partcip tamb dels moviments alternatius dels setanta, registrant actes del Living Theatre o filmant treballs audiovisuals inclassificables com About me: a musical (1971).

Un documental farcit d’entrevistes, imatges d’arxiu, paraules d’amics, reflexions prpies i una obra grfica que sobrepassa els lmits de la fotografia convencional, amb inscripcions i llegendes incrustades en les seves fotos, marques en els negatius o fotomuntatges de tota mena. Un document en el qual s’exhibeix prolfic material del mltiples rodatges de Frank, des de documentals, pellcules domstiques o films avantguardistes, en els parmetres del cinema ms independent i experimental.

Aquest documental de testimoniatge cont una banda sonora ben rugent per ambientar la vida propensa a la marginalitat de Robert Frank amb temes musicals de The Velvet Underground, Johnny Thunders, Bob Dylan, Patti Smith, Tom Waits actor de passada en treballs de ficci de Frank com Candy Mountain (1988) o els Rollings Stones amb els qual Frank va collaborar durant l’estada nord-americana del grup britnic amb el film documental com Cocksucker Blues (1978) farcit d’imatges considerades escandaloses -.

Robert Frank, la mirada d’Amrica, que s’ha estrenat exclusivament en el plataforma de cinema en visi online Filmin - i que podeu veure en la seva versi original subtitulada en catal a Filmin.cat -, resulta un treball esplndid que illustra la obra i la vida d’un personatge irrepetible. Un treball que ens recorda en cada fotograma la magnitud artstica de l’extens i incansable llegat de Robert Frank quan aquest ronda la norantena d’anys.
Notcies - Cinema Catal . NET

lectures: 378

Una crtica de Joan Millaret Valls

22 d'agost de 2017


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small