cinema catal� . caT
Notícies anteriors
EL FESTIVAL DE SANT SEBASTI TROBA LA SEVA LLUM EN LA CEGUESA DE MADEMOISELLE PARADIS


En certament basc hem vist com largent Gabriel Lerman intentava, sense aconseguir-ho, bastir un potent melodrama sobre la maternitat buscada a Una especie de famlia, i com laustraca Barbara Albert convencia, i amb nota, amb un personal biopic histric, Mademoiselle Paradis. Daltra banda, un tercer film a concurs corroborava lonada destructiva del recent cinema grec, Love me not dAlexandros Avranas, una nova proposta tan seca i eixuta sobre els estralls del capitalisme en la nostra societat, a partir de lambici criminal del desig que desvetlla la possessi i els diners. Una proposta que empeny aviat a lavorriment i la desdia per culpa del distanciament expositiu, la parquedat de dilegs, la mnima trama, la realitzaci espartana o una molesta delectaci per un cinema de la crueltat en el seu tram final que subverteix tota la fredor regnant.

Maternitat desesperada

El cineasta argent Gabriel Lerman presenta a concurs Una especie de familia sobre una dona de la capital, la doctora Malena (Brbara Lennie), que anhela amb totes les conseqncies aconseguir un fill en adopci duna mare pobre, Marcela, que ha gestat el fill per Malena. Un melodrama femen sobre la maternitat desitjada situat en zones rurals del nord dArgentina on acut rpidament Malena per quedar atrapada en una teranyina de tripijocs legals i xantatges per aconseguir el fill emparaulat. Una actriu meravellosa, Brbara Lennie, aqu apareix excessivament encotillada en un paper de donar trencada, mare frustrada, i que acaba omplint de forma abassegadora tot el film.

Aquest drama al voltant daquesta mare adoptiva, que actua a la desesperada, s un exemple de voluntarisme i determinaci.Aquesta actitud es transforma en un itinerari errant, ple densurts i entrebancs, en qu sembla que la mateixa Malena es perdi geogrficament, resultat daquesta desorientaci interior. El trajecte de Malena la porta a una crulla vital i personal, aclaparada per dubtes tics i morals, confrontada finalment a la vida dels altres, especialment a la mare biolgica i un entorn de misria i necessitat. Cal esmentar que ens trobem, tot i els pers, enfront duna pellcula acurada, feta amb gust, de bona factura, i que sap treure profit de lentorn fsic que atrapa a Malena, deixant pel final un esplndid desenlla carregat de sentit.

Ceguesa virtuosa

La competici donostiarra es va enlairar amb Madmoiselle Paradis de la directora austraca Barbara Albert, inspirada en una dona real, la pianista cega Maria Theresia Paradis (Maria Dragus), una jove prodigi en la Viena del XVIII, la vida de la qual ha estat novellada a Mesmerized dAlissa Walser. El film es centra en el perode de Mademoiselle Paradis quan, mancada de visi sobtada a una certa edat de petitona, acaba recobrant la vista grcies als experiments de Frantz Anton Mesmer.

La estada de la jove Paradis en la casa de Mesmer, un centre dacollida ple de personatges afectats de diverses patologies i trastorns poc comuns, ocupa lepicentre de la trama. I ms enll del cas particular de Paradis, aquest film permet tamb ocupar-se de Mesmer, una espcie de metge repudiat pels seus mtodes poc ortodoxes i acientfics que aconsegueix de menar el miracle en la persona de Paradis, fruit de la suggesti i la parapsicologia.

En aquesta pellcula exquisidament ambientada i gens pesada, tot i lencartronament que desprenen els films dpoca, amb la rmora des vestits, cortinatges i perruques, la directora aprofita per dur a terme una reflexi pertinent sobre el mirar i el veure. En aquest cas, recuperar la visi voldria descobrir un mn desconegut, reaprendre les coses, una mena de renaixement, per Madame de Pardis perd aleshores el seu talent i la seva inspiraci per tocar el piano. El seu virtuosisme sesvaeix en el procs dadaptaci al mn de les formes, els colors i les persones. Paradis, que va crear una escola de msica i ella mateixa va ser compositora a ms dintrpret, serveix per explicar com la composici neix duna visi interioritzada, i no de la visi del mn real.

Notcies - Cinema Catal . NET
Lequip de la pellcula "Mademoiselle Paradis"

lectures: 575

Una crnica de Joan Millaret Valls

27 de setembre de 2017


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small