cinema catal� . caT
Notícies anteriors
BONA FEINA DEL CINEMA ROMANS EN EL 65 FESTIVAL DE CINEMA DE SANT SEBASTI

Dos ttols romanesos shan erigit en fermes candidates a la Conxa dOr del 65 Festival de Sant Sebasti, Pororoca de Constantin Popescu i Soldatii. Poveste Din Ferentari de la documentalista srbia Ivana Mladenovic. Daltra banda, una de les grans propostes del cinema espanyol recent, encara que fora de competici, El secreto de Marrowbone del debutant Sergio G. Snchez guionista de films dxit mundial de Juan Antonio Bayona com El orfanato o Lo imposible -, sha acabat desinflant en la seva posada de llarg donostiarra.

Secrets rere la porta

A El secreto de Marrowbone de Sergio G. Snchez, el seu repartiment internacional, el seu pressupost daltura, lampullosa banda sonora o la concepci visual dautntic luxe, no sn suficients per construir un gran relat fantstic, proper al gnere de la casa encantada amb fets paranormals en el seu interior. El punt de partida s una famlia que troba el refugi i lanhelada harmonia en una nova casa, tot fugit duna amenaa, canviant el seu cognom habitual ara pel de Marrowbone. Per la trama deixa aviat el grup de germans retinguts en la casa desprs de la mort de la mare, a excepci del gran, que pot sortir de la casa quan vol, en direcci cap al poble - on es fa amic duna jove bibliotecria.

germans es veuen assetjats per fantasmes de passat, que tenen alguna cosa a veure amb la figura del pare, esbossant un retrat grupal de nens orfes que viuen tenallats per algun secret que sembla amagar-se en la foscor de les golfes tapiades. Al capdavall, un malaguanyat film que es serveix dun buit en la narraci per replantejar, de forma tramposa, les imatges que hem vist, apuntant-se a la moda dels trucs narratius a la recerca de la sorpresa del pblic.

Doblet romans

Pororoca, tercera pellcula de Constantin Popescu realitzador romans que ja havia participat en el certamen donostiarra lany 2010 en la secci de nous directors Zabaltegi - explica el drama duna parella, els Tudor, que veuen com la seva filla petita Maria desapareix en un parc pblic un plcid diumenge destiu. Aquest intens film fa una radiografia de la descomposici del matrimoni arran daquest fet traumtic i es centra, fonamentalment, en el paper del pare, que viu el drama aclaparat per la culpa i la responsabilitat dhaver fallat en un instant tan decisiu. Un film sobre langoixa daquest personatge que davant la manca de resultats de la investigaci policial comena a desesperar- se. Un procs devastador que a nivell personal lacaba portant a la paranoia, obsedit amb un probable sospits del segrest, que el mena a un cam sense retorn, al llindar de la bogeria, i que esclata en tota la seva virulncia desfermada en la darrera part.

Daltra banda, Soldatii. Poveste Din Ferentari s la primera pellcula de ficci de la documentalista srbia Ivana Mladenovic, on descriu com Adi, que sha separat de la seva dona i sinstalla en el barri degradat de Bucarest, Ferenteri, on viu la comunitat roman. Adi s un antropleg especialitzat en la msica manele dels gitanos romanesos i que durant les seves investigacions de carrer es troba amb Alberto, un ex-convicte, amb qui inicien una relaci amorosa. Un estil directe, quasi documental, que defuig la mirada antropolgica per centrar-se en els entrebancs daquesta parella atpica, una histria damor homosexual en un context hostil, i on cadasc sembla aprofitar-se de laltre. Un film que traspua veritat i autenticitat per tos els pors del film, en qu es constat com Alberto, indocumentat i gitano, serigeix en un perfecte exponent daquella poblaci que viu en els marges i que es veuen condemnats a la marginalitat. Una de les grans descobertes del festival basc.

Notcies - Cinema Catal . NET
Lequip de la pellcula "Soldatii. Poveste Din Ferentari"

lectures: 586

Una crnica de Joan Millaret Valls

28 de setembre de 2017


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small