cinema catal� . caT
Notícies anteriors
A SITGES ES VERSIONA ELS NENS MALFICS A THE KILLING OF A SACRED DEER I ES REPENSEN ELS ZOMBIS AMB THE CURED


El 50 Festival de Sitges mostra com el grec Yorgos Lanthimos torna amb una gran coproducci i protagonisme internacional en un ttol ben esquiu, The Killing of a Sacred Deer, desprs de la desencisada faula futurista Langosta (2016), una cinta sobre el drama duna famlia perfecta assetjada per la presncia dun noi tan enigmtic com progressivament aterridor. Les presncies diabliques es combinen amb el gnere dxit dels zombis i lluny de lexhauriment de frmules i esgotament de trames, un film com The cured del debutant irlands David Freyne aposta, des de la modstia pressupostria, per introduir una certa originalitat.

Presncia malfica

A The Killing of a Sacred Deer de Yorgos Lanthimos, un noi, espcie dsser demonac, provoca el caos en la modlica famlia dun cirurgi cardiovascular, Steven Murphy (Collin Farrell que repeteix amb Lanthimos desprs de La langosta), casada amb Anna (Nicole Kidman) i amb dos fills. El noi, Martin (Barry Keoghan), s una presncia misteriosa des dun bell principi, presentat com a fill dun pacient mort de Steven, per culpa duna negligncia mdica. Steven sembla haver-se convertit en protector o tutor del noi, prestant-li atenci, com una mena dexpiaci de la seva culpa. Per en realitat, el noi busca el cstig implacable, que la justcia cega caigui damunt la famlia, com una plaga bblica.

Un film visualment espectacular, amb un tractament majestus dels espais, que deixa una geografia de la buidor. Autntics paisatges domstics del terror com, per exemple, lhorror i la bogeria que neix a lhotel Overlook de Kubrick a El resplendor (1980). Un treball exquisit amb les grans superfcies, sovint amb gran angular, que deixa els personatges perduts i atrapats en uns espais desmesurats, com sales i passadissos.

Un film carregat de simbolisme en qu la venjana del noi, la punici extrema, actua com a metfora potent del sentiment de culpa que empaita a Steven. I s que dotat de poders paranormals, sembrant lhorror en la famlia amb un simple gest, el noi arrossega a Steven a un punt sense retorn, un sacrifici final, per deslliurar-se de la maldat i la ira que ha caigut damunt dell.

Reinserci social

El gnere de zombis o dels infectats que adopten un comportament vora i devorador envers els seus semblants encomanant-los aquest virus destructor sempre s una presncia constant a Sitges. Aix ho corroboren ttols, empeltats tamb dhumor negre, que ja shan exhibit en la Secci Oficial de Sitges com Mom and Dad del nord-americ Brian Taylor, amb protagonisme de Nicolas Cage i Selma Blair, en qu els pares sn vctimes datacs de bogeria que els porten a atacar els seus propis fills; o un altre ben explcit sobre el desig de cruspir-se altres humans com Les affams del quebequs Robin Aubert, emblemtic i caracterstic film de zombis en qu un grup dhumans en una zona rural intenta sobreviure a lepidmia canbal.

David Freyne no reinventa el gnere de la plaga i els infectats a The cured per es sustenta sobre una premissa diferent i poc tractada, la reinserci social dels afectats duna infecci que ara remet la seva terrible simptomatologia grcies a una vacuna. El comportament antropfag sha pogut revertir grcies a una cura i els afectats pel gen zombi retornen a les seves cases desprs del seu ingrs per intentar reprendre la seva vida al costat de familiars o amics als quals abans havien atacat.

Per aquesta operaci de rehabilitaci xoca amb lhostilitat i el rebuig de la poblaci, els recels dels propis familiars, que dubten de leficcia del tractament, tal com demostra una mare (Ellen Page) amb nen, que acull al seu cunyat, Senan (Sam Keeley), responsable de la mort del pare de la criatura durant el brot zombi. Daltra banda, els curats recorden les seves atrocitats i es veuen assaltats per la visi dels seus actes terribles, aclaparats per la culpa, per com si tinguessin limpuls assass latent, adormit, en una situaci que els situa al caire de deixar-se portar de nou per lolor de la sang, el motor que esperonava la seva agressivitat.

En aquesta situaci, la regeneraci resulta ben difcil, i els curats, vctimes al seu torn de lodi social, tamb sautoorganitzen per defensar-se. Una situaci explosiva que pot eclosionar en qualsevol moment, amb centenars dinfectats encara en celles de tractament. The cured resulta una bona aproximaci al gnere dels zombis, aqu sense rastre dhumor, traspassant els seus lmits genrics, que es pot veure com expressi racial envers els forans o els refugiats. Tamb serigeix alhora en una torbadora metfora de la prpia violncia que va sacsejar Irlanda del Nord, ara en fase de reconciliaci entre botxins i vctimes desprs danys de dolor, de mort i sofriment.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena de la pellcula The Killing of a Sacred Deer

lectures: 582

Una crnica de Joan Millaret Valls

9 d'octubre de 2017


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small