cinema catal� . caT
Notícies anteriors
EL FESTIVAL DE SITGES REMIRA EL FORMAT DE LES CASES ENCANTADES

Per la Secci Oficial del Festival de Sitges ha passat una de les ambicioses propostes del cinema espanyol recent, la producci internacional El secreto de Marrowbone, el debut en el llargmetratge del reputat guionista Sergio G. Snchez guionista de films dxit mundial de Juan Antonio Bayona com El orfanato o Lo imposible -, que explota sense massa esma el model de les cases encantades. Daltra banda, molt ms suggeridora i atrevida sobre la modalitat de les cases habitades per fantasmes resulta la potica A Ghost Story del nord-americ David Lowery.

Secret rere la porta

A El secreto de Marrowbone de Sergio G. Snchez, produt per J. A. Bayona, el seu repartiment internacional, el seu pressupost daltura, lampullosa banda sonora o la concepci visual dautntic luxe, no sn suficients per construir un gran relat fantstic, proper al gnere de la casa encantada, amb fets paranormals en el seu interior. El punt de partida s una famlia que troba el refugi i lanhelada harmonia en una nova casa als Estats Units tot fugint dAnglaterra, canviant el seu cognom habitual ara pel de Marrowbone, el nom de la mansi.

Per la trama deixa aviat el grup de germans retinguts en la casa desprs de la mort de la mare, una mort que amaguen a tothom, mentre el germ gran s lnic que pot sortir de la casa quan vol, en direcci cap al poble, on es fa amic duna jove bibliotecria, Allie (Anya Taylor-Joy). Els germans viuen assetjats per fantasmes de passat, que tenen alguna cosa a veure amb la figura del pare, esbossant aix un retrat grupal de nens orfes que viuen tenallats per algun secret que sembla amagar-se en la foscor de les golfes tapiades.

Al capdavall, El secreto de Marrowbone s un malaguanyat film datmosfera gtica que es serveix dun buit en la narraci per replantejar, de forma enganyosa, les imatges que hem vist, apuntant-se a la moda dels trucs narratius a la recerca de la sorpresa que deixi al pblic atnit.

Cases amb nima

En A ghost story David Lowery repeteix de nou amb Casey Affleck i Rooney Mara, els protagonistes del seu anterior treball En un lugar sin ley, i ara retrata la mort dun msic (Casey Affleck) en un accident de cotxe i com aquest retorna a casa seva, tapat amb un llenol, al costat de la seva estimada (Rooney Mara), aclaparada pel dolor i la tristesa. El noi sha convertit en un espectre que deambula sense sentit ni enteniment per la casa, esperant infructuosament la seva parella.

En realitat viu atrapat en lhabitacle, condemnat a ser un habitant solitari, incapa dabandonar el seu lloc, desprenent sensacions despai tancat i infranquejable, sentiments subratllats tamb per un format cinematogrfic de pantalla quadradad. Aquest fantasma s una nima en pena perdut en una casa buida o que es limita contemplar als nous inquilins que lloguen la casa. La soledat i el desconcert del fantasma es veu reflectida tamb en un altre fantasma, criatura rfena com ell, que habita la casa vena.

Evidentment, A Ghost Story no s un film de por, ja es desentn dels tics habituals del gnere, i quan aquests sn utilitzats ho sn de manera senzilla i minimalista. Una simplicitat que, per moments, ens recorda aquell film inclassificable de Sergio Cabellero, Finisterrae (2010), encara que el film de Lowery expulsa qualsevol rastre dhumor surrealista de Cabellero. El fantasma de Lowery traspassa el temps, sobreviu a les persones, mentre pauta un cicle interminable de vida i de mort, un trajecte cclic, un etern retorn. Un film carregat de lirisme, apostant per la allusi, carregat ms denigmes que de respostes, prcticament sense dilegs, fet de silencis i un tempo de plans llargs que la converteixen en una genuna cinta de fantasmes dautor.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena de la pellcula A ghost story

lectures: 565

Una crnica de Joan Millaret Valls

11 d'octubre de 2017


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small