cinema catal� . caT
Notícies anteriors
SITGES ES SERVEIX DE LES FAULES PER PARLAR DEL NOSTRE TEMPS

El Festival de Sitges ha exhibit en rang de Sessi Especial la ltima proposta del sud-core Bong Joon-Ho, Okja, una coproducci amb Estats Units, de la m de la cadena Netflix, excessivament deutora duna mirada massa infantil i ingnua. Els aires de faula impregnen tamb una pellcula molt ms adulta i crtica com s Jupiters Moon de lhongars Kornl Mundrucz, exhibida en la Secci Oficial Fantstic, que situa lepicentre de lacci en el drama dels refugiats europeus i que sacaba malmetent per un excs de transcendentalisme.

Auca animalstica

Okja s un film de marcat caire fantstic, per que es situa lluny de les conegudes pellcules de monstres del director Bong Joon-Ho com The Host (2006) o del thriller ms desencisat com Memories of Murder (2003), dotat ara duna mirada molt ms infantil i ingnua. El ttol respon al nom duna bstia tan gegant com inofensiva, un superporc, criat en una zona rural coreana a crrec dun pags local i la seva nta, Mija (Seho Hyun Ahn). Aquesta truja monumental, fruit duna mutaci gentica, forma part duna cadena mundial, Mirando, multinacional revestida decologisme, la qual encarrega retornar la bstia als Estats Units per morir en un escorxador.

Mirando s una societat mercantil comandada per Lucy Mirando (Tilda Swinton) i que compta amb un presentador estrella, Dr. Johnny Wilcox (Jake Gyllenhaal), desplaat als llocs dengreix dels porcs. El nus dramtic daquesta passatemps intranscendent rau aleshores en la recerca de la seva mascota de part de la nena, forada a desplaar-se a Nova York, en una missi que es veur recolzada per un grup animalista subversiu dirigit per Jay (Paul Dano).

Okja acaba sent un conte infantil amb missatge proteccionista dels animals acompanyat dun verns de crtica al capitalisme global. Laire de faula simptica es veu malaguanyada per una actuaci extempornia, amb predilecci pel grotesc, dels actors principals americans, que cauen manta vegades en el patetisme. Per jugar la carta de la conya crec que la part de comdia resulta doncs la menys treballada, amb unes actuacions amanerades, sense cap bri de grcia, en general i, en particular, Gyllenhaal, en el seu pitjor paper.

Lngel de lanunciaci

Jupiters Moon de Kornl Mundrucz combina, en un difcil equilibri, el realisme i el fantstic. El seu protagonista, el jove refugiat siri Aryan (Zsombor Jger), que viatja amb el seu pare, s disparat al traspassar la frontera i malferit descobreix per sorpresa que pot levitar. Aryan ser ajudat per un metge dhospital, Stern (Merab Ninidze), un personatge desenganyat i cnic, que el protegeix altrusticament per que tamb lutilitzar. Stern vol aprofitar els poders sobrenaturals del noi com una espcie de reclam de fe per a una societat descreguda.

A travs daquest fet Mundrucz recrea moments brillants i hipntics, de gran fora visual, combinant el cos flotant en lespai mentre una casa gira sobre s mateixa, com aquells moments de suspensi temporal instituts per Origen de Nolan. El fet de volar resulta un acte anormal, associat al meravells, i que aqu sempra amb una voluntat ms religiosa, associat com est a la condici dall miraculs. El noi que senlaira s com un ngel de la revelaci, lanunciant duna nova poca que superar la manca de valors religiosos i social en una societat deshumanitzada i descreguda. Un discurs que combina la urgncia de la condemna de la situaci dels refugiats europeus perseguits amb el cristianisme.

Un film molt benintencionat que satreveix a parlar dels mals del nostre temps tot denunciant una societat autoritria i parafeixista, una especulaci darrel orwelliana, per que un excs despiritualitat acaba danyant latrevida proposta. Una faula futurista ancorada en la realitat duna societat hongaresa extrapolable a la societat europea tamb. Una connexi evident, tot i la forada analogia que estableix el director al servir-se de lastrologia en el ttol original del film, Lluna de Jpiter, una lluna descoberta i batejada per Galileu.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena de la pellcula Okja

lectures: 552

Una crnica de Joan Millaret Valls

14 d'octubre de 2017


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small