cinema catal� . caT
Notícies anteriors
EL FESTIVAL INTERNACIONAL DE CINEMA FANTÀSTIC DE CATALUNYA S’ACOMIADA DESPRÉS D’UN ANIVERSARI DAURAT

Aquest dissabte s’anunciava el palmarès del Sitges 2017, on Jupiter’s Moon es proclamava com la vencedora d’un certamen que arribava als seus 50 anys. Una pel·lícula valenta i compromesa amb els valors humans. El seu director Kornél Mundruczó -autor de l’extraordinària White God- mostrava complicitat i reclamava, sobretot, consciència social sobre un dels grans drames dels nostres temps com és el conflicte amb els refugiats.

Durant la roda de premsa, el jurat presidit per Gary Sherman, destacava l’alt nivell de les pel·lícules presentades i en resum, que havia estat una edició molt competitiva. L’altra guanyadora d’aquesta edició (millor guió i premi especial del jurat) era el drama sobrenatural noruec Thelma, un thriller ominós i estranyament poderós en el que la serenitat esdevenia el més inquietant del metratge.

El jurat també reconeixien els papers de Marsha Timothy a Marlina the Murderer in Four Acts -un film que té l’únic mèrit de tractar-se el primer western indonesi projectat al festival- i el de Rafe Spall a The Ritual. També han estat premiats els realitzadors catalans Pintó & Caye, que han rebut el premi al millor curtmetratge amb R.I.P, a més a més del premi del públic atorgat al film espanyol Matar a Dios.

El Premi de la Crítica ha estat ex aequo per dues cintes que arribaven avalades pels festivals d’Austin i Locarno. Per una banda la brasilenya As boas maneiras - un curiós film d’autor que fusiona amb soltesa licantropia i amor matern - i per l’altra la gran tragèdia grega de Yorgo Lanthimos (Langosta) titulada The Killing of Sacred Deer, que no només ens ofereix un gran duel vital sinó també interpretatiu entre Colin Farrell i Nicole Kidman.

Pel que fa a la Millor Animació, aquesta va ser per Tehran Taboo a través d’un discurs inclement i necessari sobre la societat persa, que suposa la consolidació de l’animació iraniana després de Persèpolis (Marjane Satrapi). Un fresc inoblidable que competia durament amb Silent Voice, anime que confirma el predomini d’un institutor de l’animació, Naoko Yamada, un especialista en fusionar fantasia i contemporaneïtat. A diferència del que descriu el seu títol, donava veu a un relat animat sobre la moralitat i la culpabilitat.

Per que fa al cinema seulita, tant emergent durant les últimes edicions, era representat per A Special Lady de Lee An-kyu, que guanyava el premi Focus Àsia. Una peça protagonitzada per una heroïna (Kim Hye-Soo) que contenia equilibri, control i una execució tècnica gairebé impecable. Per la seva banda, A Day s’emportava forts aplaudiments del públic gràcies a un elaborat relat atrapat en el temps. Tan el guió com la direcció és de Cho Sun-Ho, a qui tan sols se li pot recriminar l’excessiva recreació final pel que fa a la redempció.

A la recta final del Sitges 2017, A Ghost Story, una faula onírica sobre l’existència i la memòria, es convertia en una de les sensacions del certamen. Una meditació sobre la memòria que connectava espiritualment amb l’espectador i que s’emportava el premi a la Millor Fotografia per la màgia de les seves imatges. Tampoc quedaran en l’oblit títols tant suggeridors com Laissez bronzer les cadavres! que no porta el signe d’admiració en va i és que aquest neo-western belga és realment sorprenent pels recursos visuals desenvolupats. Un compendi endimoniadament deliciós de la mà d’Hélène Cattet i Bruno Forzani, que ja varen triomfar a Sitges l’any 2009 amb Amer.

De les 255 pel·lícules que integraven les diferents seccions de la 50ena edició, també destaquem cintes que bé podrien haver-se emportat algun guardó com és el cas de Brawl in Cell Block 99, acer pur forjat en cel·luloide on Vince Vaughn es presentava incoherent, incorregible i brutal. Ell i tot l’equip del film varen estar presents a una de les rodes de premsa més esperades d’aquesta edició on no només varen regalar somriures, sinó grans reflexions sobre el gènere.

La secció oficial d’aquest final de setmana però, llançava focs d’artifici gràcies a Blade of the immortal, de Takashi Miike (que presentava la seva pel·lícula número 100). Se’ns acaben els sinònims (des dels més positius als més extravagants) per definir al japonès, però el que si podem definir és el film que ens ocupa, com un dels llargmetratges més aclaparadors de Miike. Un exercici d’estil versat que beu de 13 assassins i com no, del mestre Kurosawa.

En aquest esprint abans d’arribar al final del Festival -on els zombis del primer cap de setmana quedaven enrere i només els cinèfils afamats arribaven al desenllaç- es varen poder veure apostes tan interessants com A Bride for Rip Van Winkle, que invocava a l’espectador amb un dels retrats sobre la soledat i la feblesa humana més colpidors del cinema nipó dels últims anys, això si, sense renunciar a l’austeritat intrínseca del seu realitzador Shunji Iwai.

Una edició que ha bufat les 50 espelmes d’un pastís regalat pel padrí, Guillermo del Toro, que inaugurava el festival amb The Shape of Water. A la presència del realitzador mexicà, s’hi varen sumar figures com William Friedkin o Susan Sarandon, actriu que va acaparar el glamur de la catifa roja amb la seva presència i amb la seva veu (va cantar un tall del musical The Rocky Horror Picture Show mentre rebia el Gran Premi Honorífic). Un Festival que creix any rere any -ha venut un 10% més d’entrades- i que ha celebrat amb dignitat, ni més ni menys, que mig segle de cinema fantàstic.

PALMARÈS SITGES 2017

Secció Oficial Fantàstic Sitges 50

Millor pel·lícula / Mejor película / Award for Best Feature Length Film: JUPITER’S MOON, de Kornél Mundruczó

Premi especial del jurat / Premio especial de Jurado / Special Jury Award: THELMA, de Joachim Trier

Millor direcció (patrocinat per Gas Natural Fenosa) / Mejor dirección / Award for Best Director: Coralie Fargeat, per REVENGE

Millor interpretació femenina / Mejor interpretación femenina / Award for Best Actress: Marsha Timothy, per MARLINA THE MURDERER IN FOUR ACTS

Millor interpretació masculina (patrocinat per Autolica – Mercedes Benz) / Mejor interpretación masculina / Award for Best Actor: Rafe Spall, per THE RITUAL Millor guió / Mejor guion / Award for Best Screenplay: Joachim Trier i Eskil Vogt, per THELMA

Millors efectes especials / Mejores efecto especiales / Award for Best Special Effects: Ferenc Deák, per JUPITER’S MOON

Millor fotografia / Mejor fotografía / Award for Best Cinematography: Andrew Droz Palermo, per A GHOST STORY

Gran premi del públic (patrocinat per La Vanguardia) / Gran premio del público / Grand Audience Award: MATAR A DIOS, de Albert Pintó & Caye Casas

Millor curtmetratge / Mejor cortometraje / Award for Best Short Film :R.I.P, de Pintó & Caye

Focus Àsia

A SPECIAL LADY, de Lee An-kyu

Menció especial / Mención especial / Special mention : MARLINA THE MURDERER IN FOUR ACTS, de Mouly Surya

Òrbita

Millor pel·lícula / Mejor película / Award for Best fim: THE BATTLESHIP ISLAND: DIRECTOR’S CUT, de Ryoo Seung-wan

Panorama Fantàstic

Millor pel·lícula / Mejor película / Award for Best film: CREEP 2, de Patrick Brice

Panorama Documenta

Millor pel·lícula documental / Mejor película documental / Award for Best documentary film: 78/52, de Alexandre O. Philippe

Anima’t

Millor pel·lícula / Mejor película / Award for Best film: TEHRAN TABOO, d’Ali Soozandeh

Millor curtmetratge / Mejor cortometraje / Award for Best Short Film: HYBRIDS, de Florian Brauch, Matthieu Pujol, Kim Tailhades, Yohan Thireau i Romain Thirion

Noves Visions One

DAVE MADE A MAZE, de Bill Watterson

Menció especial / Mención especial / Special mention: KUSO, d’steve

Noves Visions Plus

Millor pel·lícula / Mejor película / Award for Best Film: DAWSON CITY: FROZEN TIME, de Bill Morrison

Jurat de la crítica

Premi de la crítica - José Luis Guarner / Premio de la crítica - José Luis Guarner / José Luis Guarner Award (Critics Jury)
Ex aequo
AS BOAS MANEIRAS, de Juliana Rojas i Marco Dutra
THE KILLING OF A SACRED DEER, de Yorgos Lanthimos

Méliès

Méliès d’argent a la millor pel·lícula / Meliés de plata a la mejor película / Silver Melies Award for Best film: THELMA, de Joachim Trier

Méliès d’argent al millor curtmetratge / Meliés de plata al mejor cortometraje / melies Award for Best Short film: EXPIRE, de Magalí Magistry

Podeu consultar la notícia també en format televisiu a: http://etv.xiptv.cat/lolla/capitol/10-octubre-2017-part-1 (minut 12:27)

Notícies - Cinema Català . NET
Una escena de la pel·lícula "Thelma"

lectures: 702

Una notícia d’Èric Antonell

16 d'octubre de 2017


Comparteix la notícia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

jo hagues premiat a Ghost Story senss dubte
marti17-10-2017

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a màxim pots omplir 255 caràcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small