cinema catal� . caT
Notícies anteriors
EL FESTIVAL INTERNACIONAL DE CINEMA FANTSTIC DE CATALUNYA SACOMIADA DESPRS DUN ANIVERSARI DAURAT

Aquest dissabte sanunciava el palmars del Sitges 2017, on Jupiters Moon es proclamava com la vencedora dun certamen que arribava als seus 50 anys. Una pellcula valenta i compromesa amb els valors humans. El seu director Kornl Mundrucz -autor de lextraordinria White God- mostrava complicitat i reclamava, sobretot, conscincia social sobre un dels grans drames dels nostres temps com s el conflicte amb els refugiats.

Durant la roda de premsa, el jurat presidit per Gary Sherman, destacava lalt nivell de les pellcules presentades i en resum, que havia estat una edici molt competitiva. Laltra guanyadora daquesta edici (millor gui i premi especial del jurat) era el drama sobrenatural noruec Thelma, un thriller omins i estranyament poders en el que la serenitat esdevenia el ms inquietant del metratge.

El jurat tamb reconeixien els papers de Marsha Timothy a Marlina the Murderer in Four Acts -un film que t lnic mrit de tractar-se el primer western indonesi projectat al festival- i el de Rafe Spall a The Ritual. Tamb han estat premiats els realitzadors catalans Pint & Caye, que han rebut el premi al millor curtmetratge amb R.I.P, a ms a ms del premi del pblic atorgat al film espanyol Matar a Dios.

El Premi de la Crtica ha estat ex aequo per dues cintes que arribaven avalades pels festivals dAustin i Locarno. Per una banda la brasilenya As boas maneiras - un curis film dautor que fusiona amb soltesa licantropia i amor matern - i per laltra la gran tragdia grega de Yorgo Lanthimos (Langosta) titulada The Killing of Sacred Deer, que no noms ens ofereix un gran duel vital sin tamb interpretatiu entre Colin Farrell i Nicole Kidman.

Pel que fa a la Millor Animaci, aquesta va ser per Tehran Taboo a travs dun discurs inclement i necessari sobre la societat persa, que suposa la consolidaci de lanimaci iraniana desprs de Perspolis (Marjane Satrapi). Un fresc inoblidable que competia durament amb Silent Voice, anime que confirma el predomini dun institutor de lanimaci, Naoko Yamada, un especialista en fusionar fantasia i contemporanetat. A diferncia del que descriu el seu ttol, donava veu a un relat animat sobre la moralitat i la culpabilitat.

Per que fa al cinema seulita, tant emergent durant les ltimes edicions, era representat per A Special Lady de Lee An-kyu, que guanyava el premi Focus sia. Una pea protagonitzada per una herona (Kim Hye-Soo) que contenia equilibri, control i una execuci tcnica gaireb impecable. Per la seva banda, A Day semportava forts aplaudiments del pblic grcies a un elaborat relat atrapat en el temps. Tan el gui com la direcci s de Cho Sun-Ho, a qui tan sols se li pot recriminar lexcessiva recreaci final pel que fa a la redempci.

A la recta final del Sitges 2017, A Ghost Story, una faula onrica sobre lexistncia i la memria, es convertia en una de les sensacions del certamen. Una meditaci sobre la memria que connectava espiritualment amb lespectador i que semportava el premi a la Millor Fotografia per la mgia de les seves imatges. Tampoc quedaran en loblit ttols tant suggeridors com Laissez bronzer les cadavres! que no porta el signe dadmiraci en va i s que aquest neo-western belga s realment sorprenent pels recursos visuals desenvolupats. Un compendi endimoniadament delicis de la m dHlne Cattet i Bruno Forzani, que ja varen triomfar a Sitges lany 2009 amb Amer.

De les 255 pellcules que integraven les diferents seccions de la 50ena edici, tamb destaquem cintes que b podrien haver-se emportat algun guard com s el cas de Brawl in Cell Block 99, acer pur forjat en celluloide on Vince Vaughn es presentava incoherent, incorregible i brutal. Ell i tot lequip del film varen estar presents a una de les rodes de premsa ms esperades daquesta edici on no noms varen regalar somriures, sin grans reflexions sobre el gnere.

La secci oficial daquest final de setmana per, llanava focs dartifici grcies a Blade of the immortal, de Takashi Miike (que presentava la seva pellcula nmero 100). Sens acaben els sinnims (des dels ms positius als ms extravagants) per definir al japons, per el que si podem definir s el film que ens ocupa, com un dels llargmetratges ms aclaparadors de Miike. Un exercici destil versat que beu de 13 assassins i com no, del mestre Kurosawa.

En aquest esprint abans darribar al final del Festival -on els zombis del primer cap de setmana quedaven enrere i noms els cinfils afamats arribaven al desenlla- es varen poder veure apostes tan interessants com A Bride for Rip Van Winkle, que invocava a lespectador amb un dels retrats sobre la soledat i la feblesa humana ms colpidors del cinema nip dels ltims anys, aix si, sense renunciar a lausteritat intrnseca del seu realitzador Shunji Iwai.

Una edici que ha bufat les 50 espelmes dun pasts regalat pel padr, Guillermo del Toro, que inaugurava el festival amb The Shape of Water. A la presncia del realitzador mexic, shi varen sumar figures com William Friedkin o Susan Sarandon, actriu que va acaparar el glamur de la catifa roja amb la seva presncia i amb la seva veu (va cantar un tall del musical The Rocky Horror Picture Show mentre rebia el Gran Premi Honorfic). Un Festival que creix any rere any -ha venut un 10% ms dentrades- i que ha celebrat amb dignitat, ni ms ni menys, que mig segle de cinema fantstic.

PALMARS SITGES 2017

Secci Oficial Fantstic Sitges 50

Millor pellcula / Mejor pelcula / Award for Best Feature Length Film: JUPITERS MOON, de Kornl Mundrucz

Premi especial del jurat / Premio especial de Jurado / Special Jury Award: THELMA, de Joachim Trier

Millor direcci (patrocinat per Gas Natural Fenosa) / Mejor direccin / Award for Best Director: Coralie Fargeat, per REVENGE

Millor interpretaci femenina / Mejor interpretacin femenina / Award for Best Actress: Marsha Timothy, per MARLINA THE MURDERER IN FOUR ACTS

Millor interpretaci masculina (patrocinat per Autolica Mercedes Benz) / Mejor interpretacin masculina / Award for Best Actor: Rafe Spall, per THE RITUAL Millor gui / Mejor guion / Award for Best Screenplay: Joachim Trier i Eskil Vogt, per THELMA

Millors efectes especials / Mejores efecto especiales / Award for Best Special Effects: Ferenc Dek, per JUPITERS MOON

Millor fotografia / Mejor fotografa / Award for Best Cinematography: Andrew Droz Palermo, per A GHOST STORY

Gran premi del pblic (patrocinat per La Vanguardia) / Gran premio del pblico / Grand Audience Award: MATAR A DIOS, de Albert Pint & Caye Casas

Millor curtmetratge / Mejor cortometraje / Award for Best Short Film :R.I.P, de Pint & Caye

Focus sia

A SPECIAL LADY, de Lee An-kyu

Menci especial / Mencin especial / Special mention : MARLINA THE MURDERER IN FOUR ACTS, de Mouly Surya

rbita

Millor pellcula / Mejor pelcula / Award for Best fim: THE BATTLESHIP ISLAND: DIRECTORS CUT, de Ryoo Seung-wan

Panorama Fantstic

Millor pellcula / Mejor pelcula / Award for Best film: CREEP 2, de Patrick Brice

Panorama Documenta

Millor pellcula documental / Mejor pelcula documental / Award for Best documentary film: 78/52, de Alexandre O. Philippe

Animat

Millor pellcula / Mejor pelcula / Award for Best film: TEHRAN TABOO, dAli Soozandeh

Millor curtmetratge / Mejor cortometraje / Award for Best Short Film: HYBRIDS, de Florian Brauch, Matthieu Pujol, Kim Tailhades, Yohan Thireau i Romain Thirion

Noves Visions One

DAVE MADE A MAZE, de Bill Watterson

Menci especial / Mencin especial / Special mention: KUSO, dsteve

Noves Visions Plus

Millor pellcula / Mejor pelcula / Award for Best Film: DAWSON CITY: FROZEN TIME, de Bill Morrison

Jurat de la crtica

Premi de la crtica - Jos Luis Guarner / Premio de la crtica - Jos Luis Guarner / Jos Luis Guarner Award (Critics Jury)
Ex aequo
AS BOAS MANEIRAS, de Juliana Rojas i Marco Dutra
THE KILLING OF A SACRED DEER, de Yorgos Lanthimos

Mlis

Mlis dargent a la millor pellcula / Melis de plata a la mejor pelcula / Silver Melies Award for Best film: THELMA, de Joachim Trier

Mlis dargent al millor curtmetratge / Melis de plata al mejor cortometraje / melies Award for Best Short film: EXPIRE, de Magal Magistry

Podeu consultar la notcia tamb en format televisiu a: http://etv.xiptv.cat/lolla/capitol/10-octubre-2017-part-1 (minut 12:27)

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena de la pellcula "Thelma"

lectures: 765

Una notcia dric Antonell

16 d'octubre de 2017


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

jo hagues premiat a Ghost Story senss dubte
marti17-10-2017

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small