cinema catal� . caT
Notícies anteriors
UN GEGANT ENTRE NOSALTRES

Desprs del gran xit del cinema basc amb Loreak, candidata espanyola als Oscar 2015, els cineastes Aitor Arregui i Jon Garao repeteixen tndem al capdavant del film Handia, rodat de nou en basc i inspirat en fets reals, cas del conegut com a Gegant dAltzo. Es tracta dun film estructurat en diversos captols que ressegueix la histria de dos germans bascos dun caserio guipusco en el segle XIX arrancant quan Martin (Joseba Usubiagal) torna viu de les guerres carlines, encara que amb un bra intil, i descobreix que el seu germ Miguel Joaqun sha fet enormement alt, convertit en un gegant.

Aquest fet inusual i sorprenent impulsar a Martin a servir-se del seu germ per fer fortuna voltant mn, fent una gira per Espanya i Europa, mentre Joaqun s exhibit com una atracci de fira, un fenomen monstrenc mundial. El gegantisme inexplicable en edat juvenil de Miguel Joaquin Eleizegui, la seva desmesurada alada, provoca que el film adopti un to de cinema fantstic en molts moments. Aix fa que sacostin en molts moments a lmbit de les llegendes, on all real adquireix aires de faula, com si la narraci simpregns del cinema de Tim Burton o Terry Gilliam.

Per aquest film bascula en realitat entre el melodrama familiar, tocant el nus de la relaci fraternal entre ambds germans, des dun clima de bona entesa fins a reticncies mtues; incls tamb lmbit de la comdia, deixant moments genuns per lhumor i les bromes, sovint a partir dels malentesos idiomtics. I finalment desperta tamb la reflexi sobre la diferncia, aqu lenormitat com a anomalia, viscuda amb sofriment pel gegant, amb els corresponents problemes dacceptaci de la seva prpia condici, o experimentant la curiositat malsana que desvetlla entre el seu pblic.

Handia resulta un film aconseguit i ben atractiu en general, dotat duna rica i acurada concepci visual, amb molts instants inspirats, entre altres, lembranzida inicial del primer captol amb el reclutament de Martin a les guerres carlines. Tot i patir en alguns trams per un plantejament un pl monton, estirant en escreix algunes situacions, el film de Garao i Arregui acaba sent un film estimable amb evidents encerts.

Notcies - Cinema Catal . NET
El cartell de la pellcula

lectures: 585

Una crtica de Joan Millaret Valls

24 d'octubre de 2017


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small