cinema catal� . caT
Notícies anteriors
LNGEL DE LANUNCIACI

Jupiters Moon de Kornl Mundrucz, millor pellcula i millors efectes especials en el recentl 50 Festival de Cinema de Sitges, combina, en un difcil equilibri, el realisme i el fantstic. El seu protagonista, el jove refugiat siri Aryan (Zsombor Jger), que viatja amb el seu pare, s disparat al traspassar la frontera i quan s malferit descobreix per sorpresa que pot levitar. Aryan ser ajudat per un metge dhospital, Stern (Merab Ninidze), un personatge desenganyat i cnic, que sembla que el protegeix altrusticament, per que en realitat lutilitza com si fos un negoci. Stern vol aprofitar els poders sobrenaturals del noi com una espcie de reclam de fe per a una societat descreguda.

A travs daquest fet Mundrucz recrea moments brillants i hipntics, de gran fora visual, combinant el cos flotant en lespai, mitjanant perspectives invertides, o mentre una casa gira sobre s mateixa, com aquells moments de suspensi temporal instituts per Origen de Nolan. El fet de volar resulta un acte anormal, associat al meravells, i aqu sempra amb una voluntat ms religiosa, associat com est a la condici dall miraculs. El noi que senlaira s com un ngel de la revelaci, lanunciant duna nova poca que superar la manca de valors religiosos i socials en una societat deshumanitzada. Un discurs que combina la urgncia de la condemna de la situaci dels refugiats europeus perseguits amb el cristianisme.

Un film molt benintencionat que satreveix a parlar dels mals del nostre temps tot denunciant una societat autoritria i parafeixista, una especulaci darrel orwelliana, per que un excs despiritualitat acaba danyant latrevida proposta. Una faula futurista que, grcies als superpoders de Aryan, flirteja tamb amb el cinema de superherois, tot i estar ancorada en la realitat de la societat hongaresa. Una mirada local que es fa extrapolable alhora a la mateixa societat europea, en una connexi evident quan es serveix de la forada analogia astrolgica que estableix el director en el ttol original del film, Lluna de Jpiter, una lluna descoberta i batejada per Galileu.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena de la pellcula

lectures: 551

Una crtica de Joan Millaret Valls

17 de novembre de 2017


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small