cinema catal� . caT
Notícies anteriors
EL DEMIRG

El autor de Manuel Martn Cuenca, adaptaci del relat breu El mvil de Javier Cercas, parla de les malaltisses nsies descriure dun bon jan desprovet de talent, lvaro (Javier Gutirrez), un personatge gris i solitari que treballa en una notaria sevillana. Per lespurna que incendiar la trama ser la constataci de que les seves nfules descriptor dalta literatura queden aviat anorreades.

La primera frustraci arranca amb linaudit xit literari de la seva dona, Amanda (Maria Len), obtingut grcies a una novelleta rosa, literatura escombraries per lvaro. I la segona clatellada difcil de pair arriba amb el discurs anullador del seu expeditiu professor de literatura, Juan (Antonio de la Torre).

Per lvaro voldr revertir aquesta improductivitat literria i la seva nullitat com a escriptor fent-se confident de la portera de limmoble on sha mudat desprs del trencament de la parella. Aplicant el principi de la realitat com a motor duna bona ficci, laprenent descriptor escoltar les histries dels membres daquesta comunitat tancada, auscultar el batec vital dels seus vens.

lvaro, tafaner impdic, passar de lespionatge passiu a lintervencionisme actiu, interferint en les vides dels seus vens, que esdevindran personatges-titelles moguts per la voluntat de lescriptor. Daquesta manera lvaro retroba finalment la seva vessant ms creativa i artstica, transformant-se en lautntic demirg dunes vides alienes. El propi procs descriptura es proveeix aix de les histries que ell crea, manipulant els seus convens, generant noves i dramtiques trames.

Martn Cuenca aplica amb encert al film un aire de comdia cida, amb un personatge impagable com a pura matria de lesperpent. lvaro s un personatge pertorbat que es gronxa entre el patetisme i el ridcul duna banda, i la malcia i la perversi moral de laltre. Una comdia trista que juga alhora amb algunes convencions del gnere dels escriptors que entren en pnic davant el full en blanc i que finalment son devorats o possets per la seva prpia obra o les seves quimeres creatives.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena de la pellcula

lectures: 615

Una crtica de Joan Millaret Valls

23 de novembre de 2017


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small