cinema catal� . caT
Notícies anteriors
SOSPITOSOS HABITUALS

El britnic Kenneth Branagh ens porta una nova adaptaci dun clssic de la literatura de misteri de lescriptora britnica Agatha Christie escrita als anys 30, Asesinato en el Orient Express. I com ocorria en la famosa adaptaci de lany 1974 a crrec de Sidney Lumet, el propi format de relat coral afavoreix un repartiment extensssim de primeres estrelles que circularan pels passadissos dun fastus decorat mbil com Penlope Cruz, Willem Dafoe, Michelle Pfeiffer, Derek Jacobi o Judi Dench.

Hercule Poirot, aqu interpretat amb una grcia i exquisidesa enorme pel cineasta Kenneth Branagh, reservant-se aquest paper de llument, senrola en un viatge en tren que es pretn dists, buscant un descans desprs de resoldre un cas criminal. Per en aquest viatge transcontinental de caire sabtic, inesperadament es veu immers en un assassinat a ganivetades en el compartiment ve.

La vctima s un nord-americ particularment odiat per tothom, Ratchett (Johnny Deep), anteriorment amenaat de mort en diferents missives, i qui havia demanat protecci al mateix Poirot, per sense sort. Poirot es veu abocat a un enverinat trencaclosques de difcil resoluci en qu tots els passatgers semblen sospitosos, amb profusi de pistes falses i estudiades coartades. La recerca del culpable obra el film al suspens i la intriga en un espai sense escapatria, en qu la unitat de lloc i de temps de lescenari daquest tren de luxe resultar complerta amb la immobilitzaci del tren per un allau de neu, deixant tots els personatges retinguts en un espai clos.

La versi de Branagh resulta un jois entreteniment, ple de gran vistositat i de impecable detall, que imprimeix fins i tot un sentit visual prop del fantstic enmig dun paisatge i entorn irreal. Els passatgers de pas, desconeguts entre ells i, aparentment, reunits per latzar, conformen un mn detiqueta, un espai prototpic burgs i elitista, amb marquesos, dames, majordoms i princeses.

La teatralitat de tot plegat, la mateixa posada en escena dels propis viatgers, resulta un carrusel de vanitats, una pantomima de la representaci, on les aparences, la disfressa, hi juga un rol cabdal. Aquesta desfilada dimpostura contribueix tamb a consolidar la gran novetat daquest remake en respecte a loriginal literari o la versi cinematogrfica dels setanta. Ens referim a la inslita petjada desencisada i greu associada a linvestigador Poirot davant daquest divers mosaic hum i el mateix desconcert per esbrinar els motius del crim esgarrifs.

El fams policia belga ens reserva aqu algunes reflexions en les seves indagacions, inexistents com diem en la distesa novella de Christie o la despreocupada versi flmica de Lumet. Poirot es veu confrontat amb dolor i escepticisme a una accepci de lombra del mal insospitada per ell, atrapat en una conxorxa de maldat que fa que sacabin escurant les distncies i els lmits entre el b i el mal que per ell estaven clars. La banalitat del mal, amb el crim organitzat com a obra collectiva, no desentona gens en un context dentreguerres i dalbirament del nazisme o lestalinisme.

Notcies - Cinema Catal . NET
Els protagonistes de la pellcula

lectures: 607

Una crtica de Joan Millaret Valls

27 de novembre de 2017


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small