cinema catal� . caT
Notícies anteriors
BATEC POLTIC

"120 pulsaciones por minuto" del francs Robin Campillo, Gran Premi del Jurat del Festival de Canes, s un colpidor i intens film de record histric sobre lactivisme gai francs als noranta, centrat en la branca parisenca del moviment Act Up, contra els estralls de la SIDA. Un film, el ttol del qual fa referncia als 120 batecs del cor per minut, de caire autobiogrfic, en certa manera, ja que el mateix cineasta havia estat militant daquesta organitzaci, i que procura transmetre tota lenergia daquell moment crucial.

La pellcula de Campillo serveix tant com a remembrana histrica de la reivindicaci social daquesta organitzaci compromesa com a tribut als vertaders pioners de la lluita contra lexpansi duna malaltia de conseqncies devastadores. Una associaci combativa que va destacar per accions prou expeditives i sorolloses per reclamar latenci dels mitjans periodstics i esperonar alhora la conscincia duna societat en general desinteressada i, sovint, hostil.

Sn mobilitzacions en els anys de presidncia del socialista Mitterrand per revertir el silenci i el buit meditic davant lepidmia causada pel virus de la SIDA i que afectava, sobretot, a homosexuals i heronmans. Sn accions de creixent radicalitzaci per denunciar la indiferncia de la societat, quan no el rebuig i lestigmatitzaci dels gais. Tamb s una lluita contrarellotge dels seropositius, atrapats en langoixa de lespera dun medicament capa i efectiu per aturar el contagi i la propagaci de la malaltia, enfocant la seva pressi damunt els laboratoris farmacutics.

"120 pulsaciones por minuto" s un film sincer i corprenedor que combina perfectament discurs i emoci. Un film que conjuga repartiment coral amb histria personal, individualitzant lalegria, lenergia i lempenta com el dolor, el patiment i el dol. Un film que contempla la joia de viure i lesperit irredempt de lluita com els efectes trgics de la malaltia amb el deteriorament dels cossos, fins lagonia i la mort.

Lactivisme assembleari reflectit en les imatges daquest drama collectiu acaba transformant la seva aposta de recreaci histrica dun moviment concret en un temps definit tamb en un film poltic. Aquest film sobra perfectament a la relectura en clau actual i posa damunt la taula eines dorganitzaci i de contestaci poltica que conformen els moviments alternatius que van contra lestablishment, lordre establert.

El film de Campillo, que dna com a resultat una bona classe de cinema militant, sobresurt tamb per un extens i cohesionat repartiment conformat per actors joves del cinema francs com Arnaud Valois, Antoine Reinartz, largent Nahuel Prez Biscayart i on participa, tamb, Adle Haenal - la noia protagonista de "Una chica desconocida"(2016) dels germans Dardenne.

Notcies - Cinema Catal . NET
EL cartell de la pellcula

lectures: 589

Una crtica de Joan Millaret Valls

18 de gener de 2018


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small