cinema catal� . caT
Notícies anteriors
WONDER WHEEL

Woody Allen s un director que recorre sovint a la nostlgia en els seus films. I la seva darrera proposta, Wonder Wheel, ns un clarssim exponent. Lescenari, al qual apella directament el ttol, s el parc datraccions de Coney Island i la seva icnica roda de fira, que el propi Allen deu recordar perfectament de la seva infantesa a Brooklyn. Lpoca, els principis de la dcada dels 50, en qu Estats Units deixava definitivament enrere el record de la IIa Guerra Mundial i comenava a revolucionar el segle XX i a fixar les bases duna nova manera dentendre la vida. En aquest context, el realitzador de Manhattan segueix els cnons de la dramatrgia realista nord-americana, tant a lala en aquells anys, amb noms com Tennessee Williams, Arthur Miller o Eugene ONeill, a qui es cita directament a la cinta, i ens presenta la vida de quatre personatges atrapats per les seves vides, duna manera o altra, i que veuran creuar els seus destins en el transcurs dun calors i trgic estiu.

La histria, narrada a travs dun daquests protagonistes, el socorrista amb aspiracions literries interpretat per Justin Timberlake, ens presenta a un matrimoni absolutament mecnic i simbitic entre una cambrera de mitjana edat (una insuperable Kate Winslet) que va haver dabandonar les seves aspiracions a actriu per cuidar del seu fill com a mare soltera, i lhome amb qui es va casar com a recurs fcil per poder tirar endavant (James Belushi), i que regenta uns cavallets al parc. Aquesta anodina i rutinria existncia es veu alterada per larribada de la filla dell (Juno Temple), que en el seu dia es va casar i escapar amb un mafis, del qual ara intenta amagar-se.

Amb aquestes fitxes i aquest tauler, Allen ens obsequia amb una pea dnima teatral, en qu el text domina lacci a travs duns dilegs ms propis dun escenari i que permeten moments de llument, especialment a la parella protagonista, que evoquen personatges com els daquell Tramvia anomenat desig o actrius com Bette Davis o Joan Crawford. Uns personatges que arrosseguen tot el pes dun passat que els persegueix i els sumeix en una existncia sense ms horitz que anar sumant dies al calendari en el cas del personatge de Winslet, i de poder seguir pescant, anant al beisbol i bevent en el de Belushi.

Per el director de Delictes i Faltes fa anys que ha deixat de crear obres mestres, i tot i que continua demostrant un coneixement privilegiat de lnima humana i els seus anhels i frustracions, i que sens dubte ha rodat un dels seus millors treballs de la darrera dcada, no es pot dir que sigui una obra rodona del tot. Perqu al costat descenes plenes de fora, com la de larribada de la filla, en trobem daltres amb elements ms propis duna de les seves comdies ms lleugeres, com tot all relacionat amb la tendncia pirmana del fill o la irrupci dels dos mafiosos, que no acaben dencaixar amb el to dramtic de la resta de la cinta. Menci a part mereix la cuidadssima fotografia del mestre Vittorio Storaro, sens dubte un dels principals atractius de la pellcula. El joc entre els tons rogencs i ocres de la casa, amb el gran finestral des don es pot contemplar la omnipresent roda de fira sota un cel blau, la platja sota la pluja fina i amb la grisor dels nvols i lhoritz de fons, o el jard xins dStaten Island on tenen lloc les trobades furtives dels dos amants, es converteixen en un protagonista ms de la histria, acompanyant perfectament els diversos estats dnim duns personatges que han perms a Woody Allen regalar-nos novament una obra personalssima i nica, malgrat la gran quantitat de referents que la conformen.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena de la pellcula

lectures: 537

Una crtica de Marc Serra

24 de gener de 2018


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small