cinema catal� . caT
Notícies anteriors
DENNCIA INOPERATIVA

El cineasta alemany dorigen turc Fatih Akin retorna a la nostra cartellera amb "En la sombra", recent Globus dOr a la millor pellcula estrangera. El film aposta per un format de thriller melodramtic al centrar-se en una dona, Katja Sekerci (Diane Kruger), que perd el seu marit, Nuri (Numan Acar), ex-convicte dorigen kurd, i el seu fill, en un atemptat a Hamburg. Tenim una primera part marcada pel dolor i el sofriment de la dona, aclaparada pel dol, enfonsada en la tragdia, que la porta fins i tot al consum de drogues per poder oblidar, en un cam dautodestrucci personal. Aquesta tragdia personal la porta incls al llindar del sucidi, salvada noms en darrer moment per la detenci dels principals sospitosos del crim.

En la segona part del film es produeix un recanvi de gnere i es dona pas a un relat judicial en qu es veu el cas dels acusats de posar la bomba. Per la justcia es veur incapa de condemnar els culpables quan tots els indicis sn clars i les proves concloents. La resoluci incomprensible del tribunal empeny a la protagonista en el tercer bloc del film - titulat el mar, desprs dels blocs famlia i justcia-, a un cam incert, intransitat, on caldr prendre decisions irreversibles. Aleshores el film penetra en el territori de la venjana, el cam de la violncia cega, de lull per ull, quan Katja, una dona destrossada, ja no t res a perdre.

En la sombra s un film que pretn plantar cara, que busca la provocaci, tot per estimular la reflexi sobre la violncia racista contra els immigrants o els refugiats. Per la presa de posici final del film de Fatih Akin anorrea per complert qualsevol esperit daprofundiment del tema per caure en el pur maniqueisme. A priori es pretn denunciar els atemptats dextrema dreta, provocats per grupuscles nazis, directament dirigits contra poblaci estrangera a Alemanya, per el seu posicionament per la justcia vindicativa expulsa cap mena de debat, i acaba qestionant la utilitat de tot plegat.

Tot i la discutible proposta dAkin, a En la sombra queda la intensitat i el nervi del director turc-alemany en alguns passatges. I, sobretot, deixa una gran actuaci de llument de la nord-americana Diane Kruger en el seu primer paper en el cinema alemany, una feina reconeguda amb el premi a la millor interpretaci femenina en el passat Festival de Cannes.

Notcies - Cinema Catal . NET
El cartell de la pellcula

lectures: 523

Una crtica de Joan Millaret Valls

22 de febrer de 2018


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small