cinema catal� . caT
Notícies anteriors
COMPROMS RENOVAT

Lltim film del cineasta francs Robert Gudiguian "La casa junto al mar" es centra en un retrobament familiar a la casa del pare, malalt, i propietari dun restaurant senzill en una poblet pescador prop de Marsella. Els tres germans cridats a examinar les seves vides passades i a encarar el seu futur immediat sn Angle (Ariane Ascaride), una actriu veterana amb residncia parisenca; Joseph (Jean- Pierre Darroussin), un home madur que viu amb una noia ms jove; i Armand (Grard Meylan), lnic germ que ha seguit la tradici familiar de la restauraci sense abandonar el lloc.

El pas i el pes implacable del temps certifica la renncia a la herncia ideolgica paterna, constata lesvament dels somnis de joventut, mentre alguns ara es veuen entregats a un cinisme descregut i desencisat. Per el rencontre empeny forosament a repensar les seves vides i reflexionar sobre els seus posicionaments actuals per obrir-se a nous reptes.

I en aquesta crulla vital, la problemtica actual dels immigrants clandestins llenats a les costes europees entra en joc com a nou actor a prendre en consideraci. La intromissi duna nova realitat en les seves vides estancades els obliga a reposicionar-se. Com a persones desquerres i progressistes compromeses amb la justcia i la igualtat, es veuran empesos de nou a la solidaritat i lajuda davant el drama humanitari dels refugiats.

Conv recalcar que Robert Gudiguian s dun dels pocs cineastes que ha demostrat pellcula rere pellcula una coherncia temtica i una preocupaci humanitria, sempre a travs duna indissimulada imbricaci social, tot fent gala duna estreta fidelitat als valors del comproms personal i collectiu.

Es remarcable el fet que la pellcula estableix un dileg amb una seqncia dun film anterior del director marsells, Ki lo sa? (1985), rodat en el mateix port i amb la majoria dels seus protagonistes. Un fet que actua com a tribut a una famlia artstica, una mena de troupe que perviu a travs dels anys i dels films noms cal recordar que el realitzador francs s la parella de lactriu protagonista Ariane Ascaride -.

Actors habituals i motivacions socials intactes que es veuen ara tamb interpellats per la nostlgia, amb les evocacions dinfncia, les relacions fraternals i el records familiars. Per el passat conviu alhora amb les noves urgncies del moment, com la possibilitat dun amor tard o les diferncies dedat insalvables en una relaci de parella. Laire crepuscular i melanclic del conjunt que sobrevola el relat es complementa amb la rellevncia ineludible que aporta un entorn natural privilegiat, el territori propi, el tros de costa que ha marcat les seves vides.

Un film que traspua senzillesa i austeritat per no simplicitat ni lleugeresa, i encomana tanta tendresa, com amor i bonhomia. Una casa junto al mar s un suau melodrama coral fet de retrets per tamb dhumor, plenament vitalista i positiu malgrat tots els entrebancs. El seu paisatge fsic i hum acaba per esbossar una mena dArcdia perduda i ara recuperada, que fa que el conjunt transmeti un ineludible al de conte adult i de faula moderna.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena de la pellcula

lectures: 40654

Una crtica de Joan Millaret Valls

27 de març de 2018


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small