cinema catal� . caT
Notícies anteriors
LA POMPA OFICIAL DE LA INAUGURACI DEL 71 FESTIVAL DE CANNES ES TENYEIX DE SABOR ESPANYOL

El 71 Festival de Cannes ha afegit enguany un dia ms, arrencant la seva programaci en dimarts, per aquesta jornada dinauguraci del Festival no sembla un dimarts qualsevol, ja que precisament aquest dimarts dia 8 s un dia de celebraci nacional a Frana. La cerimnia oficial dobertura del Festival de Cinema de Cannes amb la coproducci europea Todos lo saben" de lirani Asghar Farhadi rodada en castell podria aparixer com un acte ms dels que celebren a Frana en aquesta dia assenyalat. Una jornada de gran pompa, amb un president Emmanuel Macron prcticament revestit de general dels exrcits, en qu sha retut homenatge als soldats caiguts al commemorar el 73 aniversari de la victria aliada sobre els nazis i que posava fi a la II G. M.

Cannes sembla que vulgui aportar el glamur de les estrelles del cinema per a locasi, amb una atapeda i selecta desfilada de celebritats per la catifa vermella, ritmant un ascens a lOlimp de la glria. Una apertura regalada per la presncia dels membres del jurat oficial, amb lactriu nord-americana Cate Blanchett al capdavant, i acompanyada, entre altres membres del jurat, per la tamb actriu nord-americana Kristen Stewart, el cineasta francs Robert Gudiguian o lactriu francesa La Seydoux. Una lluda cerimnia que ha comptat tamb amb un mestre de cerimnies com Martin Scorsese, guardonat pel certamen francs.

El sotracs que deixa el passat

La marxa per les escales del Gran Teatre Lumire ha gaudit dun indubtable sabor espanyol grcies a la presncia dels actors principals de Todos lo saben, sobretot Penlope Cruz i Javier Bardem, parella en la vida real per tamb artstica, forjats en diferents projectes des dun primerenc i revulsiu film del malanguanyat Bigas Luna, Jamn, jamn (1992) La desfilada sha completat amb pesos pesants com Ricardo Darn o Brbara Lennie, per tamb el catal Eduard Fernndez.

El director Asghar Farhadi s un bon conegut del festival ja que compta amb guardons de prestigi com lobtingut per El pasado (2013), grcies al premi a la millor interpretaci per lactriu francesa Brnice Bejo, i El viajante (2016), premi al millor gui i millor interpretaci masculina per a Shahab Hosseini. Farhadi concursa per tercera vegada en la Secci Oficial amb Todos lo saben i aquesta vegada ho far per primera vegada en castell, en un projecte en el qual estava involucrat Almodvar com a productor. De fet, s la segona vegada en la histria del certament francs que una pellcula parlada en castell obra el festival, prenent el relleu precisament a Pedro Almodvar amb la seva Mala educaci (2004).

Novament Farhadi es presenta sota un format de thriller melodramtic on sexplica com Laura (Penlope Cruz) es trasllada amb la seva famlia des dArgentina al seu poble natal dEspanya per participar en el casament de la seva germana, per la festa i la gresca es tenyeix de dolor quan s segrestada la filla de Laura, casada amb un argent (Ricardo Darn). Enmig daquest escenari tensionat, la revelaci dun fet del passat que afecta a tothom, els exposa a un greu trastorn collectiu, tot plegat enmig de diferncies, enemistats i recels per unes terres venudes a baix preu i per la qesti de la propietat.

El melodrama psicolgic del brogit es fa matric, amb la presncia de la terra i de lentorn com a actor secundari. Per tamb es subratlla exemplarment la fisicitat de lespai domstic, amb una posada en escena prodigiosa que remarca espais atapets, atmosferes denses, contorns irregulars i laberntics. Per quan melodrama sestripa i saprofundeix en les ferides profundes aleshores no acaba de funcionar la temperatura actoral, amb una Penlope permanentment trencada, al llindar de lexasperaci, i un Javier Bardem, que fa de ex-novio de Laura, incapa en els moments claus dencomanar la torbaci interior quan es mou en una gestualitat de la contenci.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena de la pellcula "Todos lo saben"

lectures: 441

Una crnica de Joan Millaret Valls/AMIC

9 de maig de 2018


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small