cinema catal� . caT
Notícies anteriors
JIA ZHANG-KE COMPLEIX A CANNES MENTRE DESCOBRIM LA POTNCIA DE

El xins Jia Zhang-Ke, present en daltres edicions del Festival de Cannes amb films premiats com Ms all de las montaas (2015) o Un toque de violencia (2013), repeteix de nou a competici amb un potent i regi film, Ash is Purest White, sobre la novia dun mafis local que no vol renunciar de cap de les maneres al seu estimat. En una sessi especial, fora de competici, hem estat testimonis dun film tan absorbent Joe Penna presentant Arctic de Joe Penna sobre un home en soledat atrapat a lrtic, interpretat esplendorasament per lactor danpes Mads Mikkelsen, que retorna de nou a Cannes des de la seva ltima estada com a actor del western dans The Salvation (2014, Kristien Levring).

La jornada ha deixat la destacada presncia duna altre coproducci internacional amb participaci espanyola rellevant, la cinta danimaci i imatge real Another Day of Life de Ral de la Fuente i Damian Nenow, exhibida en categoria de sessi especial, fora de competici. Es tracta duna original adaptaci del text homnim del fotoperiodista i escriptor polons Ryszard Kapuscinski a partir de la seva experincia prpia de reporter a Angola lany 1975 quan es va declarar la seva independncia de Portugal i, tot seguit, es va iniciar una cruenta guerra civil entre faccions oposades, arrenglerades amb la poltica de blocs de la Guerra Freda.

"Ash is Purest White" de Jia Zhang-Ke. Fidelitat immarcescible

Ash is Purest White, escrita i dirigida per Jia Zhang-Ke, tracta duna noia, Qiao (Zhao Tao), enamorada dun mafis local, Bin (Liao Fan), a la ciutat xinesa de Datong. Aleshores tot es torar per ella quan s empresonada desprs dempunyar una arma davant un grup de joves dun clan enemic per protegir el seu cap de ser assassinat a cops. Per el que arranca com un film sobre un grup de malfactors, de bandes rivals i negocis illegals es transforma en un inesperat i sobri melodrama sobre la fidelitat trada duna dona.

Fidelitat a uns codis de clan que la dona no abandona mai malgrat el pas del temps, en un arc temporal que abasta de lany 2001 al 2018. I s que lhome que estima i pel qual sha sacrificat, passant a la pres cinc anys de condemna, ara la menyst, la refusa, la repudia. I fins i tot quan Bin esdev una desferra humana, en cadira de rodes, ella prendr cura dell, sense preguntes, sense condicionants.

Entremig es retraten els anys de transformaci dhbits i de la revoluci tecnolgica que ha viscut la Xina, canvis que van del socialisme al capitalisme destat. Aquests canvis socials sn reflectits de forma constant en el film, encara de manera discreta, sense que es noti en excs. De fet, s un dels motius sempre presents en la filmografia de Jia Zhang-Ke, una de les seves grans inquietuds temtiques.

Un notable film amb un protagonisme femen prodigis, que transita de la joventut a la maduresa, amb el pes dels anys quer sacumulen en les seves espatlles, reflectit en el rostre i el cos. Zhang-ke dedica un paper esplndid a la dona protagonista, dona valenta, decidida, mrria, emprenedora. Qiao demostra una tossuderia a prova de tot, que no es desprn ni renuncia als codis de conducta de la mfia tot i lanacronisme dels mateixos.

"Arctic" de Joe Penna. Martirologi en els gels

Arctic, dirigida i escrita per Joe Penna, ens presenta sense dilacions ni prembuls un home sol, sense nom (Mads Mikkelsen), atrapat en els gels. Viu com pot refugiat en les restes duna avioneta, vestigis dun sinistre aeri, i es dedica amb entrega i coratge a emetre senyals i excavar un gran SOS en las roques i la neu perqu pugui ser vist des del aire. Sobreviu metdicament, complint un programa diria, una rutina que li permet seguir lluitant esperant el rescat i no sucumbir a la desesperaci.

I quan arriba el moment anhelat de la seva salvaci, lhelicpter de rescat sestavella i aleshores lhome oblidat en els gels haur de fer-se crrec duna pilot que ha sobreviscut al sinistre, malferida i semiinconscient. Una odissea humana feta de petis gestos i silencis que esdev una soferta peregrinaci de lhome arrossegant la dona en un trineu quan lnica possibilitat de sobreviure s abandonar la carcassa de lavi accidentat i llenar-se a la immensitat blanca per tal dintentar arribar a una estaci meteorolgica llunyana.

Un film que esbossa el martirologi daquest home valent que malgrat el defalliment i el sobreesfor decideix prendre cura daquesta dona impossibilitada per moures per si mateixa. Una pellcula tan simple com profunda, que es serveix de la magnificncia del paisatge, pura naturalesa enemiga, per recalcar la petitesa i la vulnerabilitat humana. Una histria tan escruixidora com commovedora de supervivncia humana en un mn perdut i inhspit, un cant a lesperit hum del sacrifici, a la resistncia humana indoblegable i a la lluita aferrissada en defensa del principi de conservaci.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena de la pellcula "Arctic"

lectures: 599

Una crnica de Joan Millaret Valls/AMIC

17 de maig de 2018


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small