cinema catal� . caT
Notícies anteriors
PALMA DOR A LA DELICADESA DEL CINEASTA JAPONS HIROKAZU KORE-EDA

Abans de la projecci del film de clausura del 71 Festival de Cinema de Cannes, la versi tumultuosa i de fanfrria del Quixot de Terry Gilliam, The Man who Killed Don Quixote, tenia lloc lesperada cerimnia de lectura i entrega del palmars. Un repartiment de premis finalment molt equilibrat que ha intentat fer justcia a una molt bona edici competitiva del Festival de Cannes en qu el japons Hirokazu Kore-eda sha enlairat amb la preuada Palma dOr per la seva ensima immersi en lentorn familiar a Shoplifters a base de distinci i mestratge.

Clausura quixotesca

Lencarregat de clausurar el certamen francs ha estat el cineasta britnic Terry Gilliam amb la coproducci internacional The Man who Killed Don Quixote desprs que la justcia denegus les pressions del productor Paulo Branco per impedir-ne la seva exhibici. Un captol ms que calia afegir a la llarga i complicada realitzaci daquest singular Quixot de Terry Gilliam en qu el propi cineasta britnic queda reflectit en el paper dAdam Driver, un director de cinema que torna a sl espanyol per rodar el seu segon Quixot i resta un personatge atrapat en el seu propi i catic rodatge. Un film de cinema dins del cinema en qu es solapen diversos nivells propiciatoris al desordre i el desgavell com passat i present, realitat i ficci, somnis i visions, el pitjor laberint de lartista creatiu.

Per tot i la disbauxa de la trama, la seva aparena dastracanada carnavalesca o les clatellades immisericrdes de molta crtica, la veritat s que es tracta duna tan estrambtica com inesperadament fidel adaptaci de les situacions i lesperit allucinat del Quixot literari. Destaca Jonathan Pryce com el Quixot enmig dun repartiment internacional replet dactors espanyols i catalans com Jordi Moll, Oscar Jaenada, Rossi de Palma o Sergi Lpez. Destacant que el vilanov trepitja per segona vegada enguany la catifa vermella daquest 71 Festival de Cannes desprs de participar en el film itai Lazzaro felice dAlice Rohrwacher.

Palmars equilibrat

El jurat de la Secci Oficial presidit per lactriu nord-americana Cate Blanchett desprs de premiar el japons Hirokazu Kore-eda amb la Palma dOr ha repartit la resta de guardons buscant una certa proporcionalitat per reconixer els mrits duna notable selecci. Constatar per labsncia dalguns ttols de gran valor en el palmars final com, per exemple, Burning del sud-core Lee Chang-dong, manca de reconeixement paliada dalguna manera pel premi de la crtica internacional Fipresci. Ressenyat que alguns ttols mereixien tamb alguna cosa ms, cas de Lazzaro felice dAlice Rohrwacher.

El Gran Premi del Jurat ha estat per Spike Lee, director del thriller policac de denncia satrica del Ku Klus Kan BlacKKKlansman. El Premi del Jurat lha obtingut la libanesa Nadine Labaki, directora del melodramtic film de denncia social sobre la vulnerabilitat i desprotecci dels ms petits en entorns degradats a Capharnam. El cineasta polons Pawel Pawlikowski guanyava el Premi al Millor Director per lestiloitzat i melanclic film romnntic Cold War. El Jurat sha tret de la mnega una Palma dOr Especial per retre homenatge al veter i irreductible cineasta francs Jean Luc-Godard per la seva darrera proposta audiovisual Le livre dimage.

El Premi al Millor Gui ha estat repartir ex-aequo a Nader Saeivar per 3 faces de Jafar Panahi qui no ja pogut assistir al certamen francs per culpa de la denegaci de perms de sortida del seu pas - i per Alice Rohrwacher pel seu treball a Lazzaro Felice. El Premi a la Millor Interpretaci Masculina lha recollit Marcello Fonte pel seu immens paper de discret perruquer can que vol revenjar-se de la traci dun amic a Dogman de Matteo Garrone. Mentre que el Premi a Millor Interpretaci Femenina ha estat per Samal Yeslyamova com a mare patidora que abandona el seu fill per pagar els seus deutes en el film Ayka del kazakh Serge Dvortsevoy. A part dels llargmetratges, el Jurat de la Secci Oficial ha distingit amb la Palma dor al millor curtmetratge a competici Toutes ces cratures de Charles Williams, mentre que On the border de Wei Shujun ha obtingut una Menci Especial.

Premis Un Certain Regard

En el palmars dUn Certain Regard sha atorgat el Premi principal a una de les grans favorites de la secci, la pellcula fantstica Grns del realitzador suec dorigen irani Ali Abbasi, adaptaci dun relat de lautor de Djame entrar, John Ajvide Lindqvist. El Jurat daquesta secci parallela, presidit per lactor porto-riqueny nord-americ Benicio del Toro, ha concedit el Premi al Millor Actor al jove estudiant Victor Polster pel seu paper en el film belga de Lukas Dhont, Girl - film que ha estat mereixedor tamb amb el valus guard Cmera dOr concedit a la millor primera pellcula.

El jurat ha reconegut amb el Premi al Millor Gui el film marroqu-francs Sofia de la realitzadora Meryem Benmbarek, mentre que el Premi al Millor director ha recaigut en el realitzador ucrans Sergei Loznitsa per la pellcula inaugural de la secci, Donbass. Daltra banda, el Premi Especial del Jurat ha anat a parar en el film indigenista brasiler Chuva Cantoria na aldeia dos mortos de la parella artstica formada per Joo Salaviza i Rene Nader Messora.

Notcies - Cinema Catal . NET
Hirokazu Kor-eda (el guanyador de la Palma dOr)

lectures: 565

Una notcia de Joan Millaret Valls/AMIC

20 de maig de 2018


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small