cinema catal� . caT
Notícies anteriors
CONTRA ELS MOLINS DE VENT

La gestaci de la coproducci internacional El hombre que mat a Don Quijote de Terry Gilliam ha estat un cam llarg i complicat. Tot sembla obeir a una quimera personal del director britnic a qui sempre ha empaitat la malastrugana. Recordem el rodatge impossible duna primera versi del Quixot amb contratemps tan insalvables com un Jean Rochefort malalt o els furors duna naturalesa desencadenada que va destrossar el set de rodatge. Tot plegat registrat en un documental dirigit per ell mateix, Lost in la Mancha (2002), document de la catstrofe.

I s que els maldecaps del cineasta britnic no han tingut aturador fins a darrera hora. Fins i tot quan arribava el moment de lexhibici de El hombre que mat a Don Quijote, film encarregat de clausurar el 71 Festival de Canes, la seva anunciada projecci quedava penjant dun fil per la demanda dun dels seus productors, Paulo Branco. Finalment tot quedava en un ensurt desprs que la justcia falls contra Branco i permets la seva exhibici.

En aquest singular Quixot de Terry Gilliam, el propi cineasta britnic queda desdoblat en el paper interpretat per Adam Driver, un director de cinema que torna a sl espanyol per rodar el seu segon Quixot cinematogrfic, desprs duna primera versi de joventut. El realitzador restar ara un personatge atrapat en el seu propi i catic rodatge, perdut en el pitjor laberint possible al qual senfronta un artista, devorat prcticament per la seva criatura artstica. El Quixot de Gilliam s un film de cinema dins del cinema. En aquest joc metacinematogrfic es solapen diversos nivells propiciatoris al desordre i el desgavell, tals com la barreja de passat i present, de realitat i ficci, o de somnis combinats amb visions delirants.

Per tot i la disbauxa de la trama, la seva aparena dastracanada carnavalesca, la tendncia a lexcs i el grotesc de Gilliam o les clatellades immisericordes de molta crtica, entregada a una subhasta de garrotades, la veritat s que es tracta duna tan estrambtica com inesperada fidel adaptaci a les situacions i lesperit allucinat del Quixot literari. La desventurada aventura quixotesca de Gilliam est plena dhumor i simpatia, de fantasia i mgia, entregada a un territori propens a la imaginaci i a la capacitat de somniar, estavellant-se amb alegria i convenciment contra els molins de vent.

Destaca en els papers interpretatius especialment Jonathan Pryce com a sabater convertit en actor amateur i que amb el temps embogeix fins assumir el rol de Quixot, transformant-se en ell. Tot enmig dun repartiment internacional replet dactors espanyols i catalans com Jordi Moll, Oscar Jaenada, Rossi de Palma o el vilanov Sergi Lpez -qui trepitjava per segona vegada la catifa vermella del Festival de Canes desprs de participar tamb en el film itali Lazzaro felice dAlice Rohrwacher-.

Notcies - Cinema Catal . NET
El cartell de la pellcula

lectures: 599

Una crtica de Joan Millaret Valls

6 de juny de 2018


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small