cinema catal� . caT
Notícies anteriors
LA LLARGA ESPERA DESPRS DE LA SEPARACI

La separaci duna parella a la Frana ocupada es converteix en el motor narratiu del film "Marguerite Duras. Pars, 1944" dEmmanuel Finkiel, adaptaci cinematogrfica del la novella autobiogrfica "El dolor" de lescriptora Marguerite Duras, i ttol original del film tamb. Coneguda sobretot pel gran pblic grcies a una altre adaptaci cinematogrfica, Lamant (1992, Jean-Jacques Annaud), Marguerite Duras gaudeix duna llarga trajectria com a narradora i, tamb, com a guionista i realitzadora de cinema, amb treballs sovint experimentals, com una versi dun text propi, India Song (1975).

La separaci traumtica arrenca a partir de la detenci per la Gestapo de Robert Antelme (Emmanuel Bourdieu), marit duna jove Marguerite Duras (Mlanie Thierry). Aleshores la pellcula tracta sobre el sofriment i el dolor duna dona que busca desesperadament el seu marit i que viu aclaparada per la incertesa absoluta del seu dest. El neguit i la tortura de lespera lempeny a entrar en contacte amb linspector de policia Pierre Rabier (Benot Magimel), amb qui estableix una estranya i pertorbadora relaci, tot i tractar-se dun francs collaboracionista, el seu enemic. Aquest complex afer interessat, mogut per limpuls daconseguir informaci, es desenvolupa mentre Marguerite se sent atreta cada vegada ms per un company del seu marit, activista de la resistncia, Dyonis Mascolo (Benjamin Biolay).

Marguerite Duras. Pars, 1944 resulta un film sensible i commovedor, tractat duna manera interioritzada, bsicament a travs dels pensaments, la veu interna de Duras. Un film que podria caure en la retrica fcil, sota la tirania del text parlat, per que visualment intenta desempallegar-se daquests lmits per trobar un llenguatge expressiu propi. Sobresurten aix imatges desenfocades per transmetre la torbaci de lesposa, escenes de desdoblament per resumir grficament el desig del retrobament o lestril espera, o escenes domstiques amb plans tancats sobre Duras que accentuen el carcter opressiu de lespai.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena de la pellcula

lectures: 657

Una crtica de Joan Millaret Valls

12 de juny de 2018


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small