cinema catal� . caT
Notícies anteriors
MANUAL DS DE LAUTOAJUDA

John Callahan, mort el 2010, va ser un fams caricaturista afectat per una tetraplegia desprs de patir un greu accident de cotxe quan anava borratxo de jovenet amb un company de festes. Callahan va escriure sobre la seva vida y la seva obra en el relat autobiogrfic que dna ttol a aquesta adaptaci flmica dirigida per Gus Van Sant, tot i que en un primer moment va ser el desaparegut actor Robin Williams qui es va proposar portar aquest biopic al cinema.

A "No te preocupes, no llegars lejos a pie" sembla que hi convisquin dos o tres pellcules en una. De primer, un film sobre discapacitats fsics, impedits per una mobilitat reduda, al voltant deixos temtics com la superaci personal i procurar vncer els obstacles de la vida. Per a la prpia discapacitat, shi afegeix una doble incapacitat, laddicci al alcohol. Una nova patologia que el porta a reunions dex-alcohlics, terpies de grup dirigides per una espcie de gur, Donnie (Jonah Hill), amb qui John Callahan (Joaquin Phoenix) acaba establint els lligams ms estrets en aquesta desmanegada vida que porta.

Una tercera pellcula, la que sajusta als patrons dels films biogrfics, en aquest cas la del conegut humorista grfic, tan irreverent com polmic, explorant els lmits de lhumor negre ms incmode, all que avui direm polticament incorrecta, i que en el seu moment va ser lesperit desfermat de la contracultura. Sens dubte, aquesta seria la part ms interessant del film, per aquest aspecte ms creatiu i artstic del personatge de Callahan s tocat sense profunditat, deixant-ho noms com una manera impulsiva de desfogar-se, una forma de revertir el dolor i la frustraci de la seva forada situaci dincapacitat quasi total.

De primer, un experimenta una sensaci contradictria, de no saber ben b a que atenir- se, per finalment acaba predominant la presncia de les convencions del cinema dautosuperaci personal combinat amb els tpics del cinema de redempci personal, sense caure en la sentimentalitat lacrimgena, per, i amb bens pocs rastres doriginalitat dels projectes ms personals daquell cinema diferent de Gus Van Sant.

Resulta convincent lestil de narraci disruptiva imprs al film pel director dElephant (2003), amb avenos i retrocessos, a fora de salts, creen un temps discontinu. I destaca tamb la treballada i lluminosa concepci visual que embolcalla el film. Per sempre quedar el magnetisme dun personatge tan controvertit com Callahan, un tipus amargat i ressentit, de comportament asocial, esquerp, interpretat amb un control absolut dels gestos i les maneres a crrec dun, com sempre, extraordinari Joaquin Phoenix.

Notcies - Cinema Catal . NET
El cartell de la pellcula

lectures: 663

Una crtica de Joan Millaret Valls

11 de juliol de 2018


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small