cinema catal� . caT
Notícies anteriors
LA SENSUALITAT DE LA PEDRA

El cineasta francs Jacques Doillon ha dirigit un acadmic biopic sobre el fams escultor francs Auguste Rodin que va renovar el llenguatge de lescultura. "Rodin" s una retrica i encartonada pellcula que parla, com no, de la modernitat escultrica aportada per Rodin (Vincent Lindon en una nova interpretaci de pes), per es centra bsicament en la tempesta sentimental que comporta la seva relaci artstica i passional amb la seva amant i pupilla, Camille Claudel (Iza Higelin). Un afer turbulent que afecta de retruc el matrimoni de Rodin amb Rose Beuret (Sverine Caneele), amb qui t un fill, i que no gosar abandonar-la per casar-se amb la seva deixeble i cmplice artstica Camille. Una insistncia en el tema incomprensible quan lapassionament arrauxat dambds ja ha estat motiu daltres films tan valuosos com Camille Claudel (2013) de Bruno Dumont i amb Juliette Binoche.

I s que lpoca retratada a Rodin aborda sobretot el primer encrrec oficial que rep lany 1880, quan Rodin ja tenia 40 anys, fer la portalada de LInfern de la Divina Comdia de Dante. Una magna obra Constituda per nombroses figures que representen diferents conceptes, entre altres, la clebre figuraci El pensador, i que li donaran finalment la fama i el reconeixement. La transcendentalitat daquesta obra no s suficientment tractada en el film, en qu les inquietuds artstiques i creatives queden relegades bsicament a un segon terme en favor dels impulsos amatoris incontenibles de Rodin envers la seva deixeble i amant Camille durant un perode duns deu anys.

La pulsi renovadora de lescultura de Rodin es constata sobretot en el film en la planificaci de lesttua del literat Honor de Balzac, autntic smbol nacional, i que Rodin, fidel a la idea del nu i de la sensualitat de les formes, representa en tota la seva naturalitat. Aix el gegantesc monument de Balzac resulta ms proper al concepte de la lletjor que a la idea del gust de la bellesa de les formes, en justa correspondncia amb el cos batraci de Balzac. Una obra de llarga gestaci, de prop de set anys, i incompresa pels seus mentors, per que Rodin salva amb un gest de geni al cobrir el cos de Balzac amb un abric, constituint- se aleshores la monumental obra en un signe distintiu de la modernitat, desvetllant a continuaci ladmiraci i laclamaci de tothom.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena de la pellcula

lectures: 520

Una crtica de Joan Millaret Valls

3 de setembre de 2018


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small