cinema catal� . caT
Notícies anteriors
LES SOTRAGADES DEL PASSAT

Pellcula inaugural del Festival de Cannes, "Todos lo saben" s la primera pellcula rodada en castell pel cineasta irani dabast internacional Asghar Farhadi, oscaritzat doblement per Nader y Simin, una separacin (2011) i El viajante (2016). Aquest film, en el qual estava involucrat en primer moment Almodvar com a productor, est interpretat per Penlope Cruz i Javier Bardem, parella artstica i parella en la vida real, forjats en diferents projectes des dun primerenc i revulsiu film del malaguanyat Bigas Luna, Jamn, jamn (1992), fins a la recent i desengelada aventura internacional del madrileny Fernando Len de Aranoa, Loving Pablo (2017).

Novament Farhadi es reivindica sota un format de thriller melodramtic quan Laura (Penlope Cruz), es trasllada sense el marit, Alejandro (Ricardo Darn), i amb la seva filla des dArgentina al seu poble natal dEspanya per participar en el casament de la seva germana (Inma Cuesta), per la festa i la gresca es tenyir de dolor i patiment pel segrest de la seva filla adolescent. Enmig daquest escenari crispat, fets del passat com la venda duns terrenys a baix preu i la qesti de la seva propietat faran emergir a la superfcie diferncies, enemistats i recels mai enterrats.

El director irani ja havia rodat a Frana un film semblant amb un ttol ben indicatiu sobre la remor de fons que acaba sotragant-ho tot, El pasado (2013). I aqu el melodrama psicolgic sorgit del brogit pretrit i del caos actual es far matric grcies a la presncia de la terra i del paisatge hum, indissimulat homenatge ibric de Farhadi. Per tamb es subratlla exemplarment aquesta fisicitat en lespai domstic grcies a una posada en escena treballada que remarca espais atapets, atmosferes denses, i contorns irregulars i laberntics.

Per quan melodrama es desborda i sestripa mentre es burxa en les ferides profundes no tancades, aleshores la temperatura dramtica sestanca. Duna banda, una Penlope Cruz permanentment trencada, al llindar de lexasperaci i, de laltre, un Javier Bardem, en el paper del seu ex-nvio, insuficient en els moments claus dencomanar tota la torbaci interior quan sha de moure dins duna gestualitat de la contenci. I enmig daquest extens i rutilant repartiment sobresurt de forma natural una nova interpretaci dalada dEduard Fernndez.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena de la pellcula

lectures: 587

Una crtica de Joan Millaret Valls

24 de setembre de 2018


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small