cinema catal� . caT
Notícies anteriors
LAMOR PERDURABLE SIMPOSA DENTRADA EN EL FESTIVAL DE SANT SEBASTI

Aquests primers dies ens hem trobat amb dues comdies melodramtiques simtriques sobre el motiu daquell amor perdut que es vol recuperar, el cam del reenamorament, encara que des de plantejaments cinematogrfics diferents, com planteja duna banda largentina El amor menos pensado de Juan Vera i, de laltra, la francesa El hombre fiel de Louis Garrel. Per contrast, la fastigosa realitat que ens envolta, el corc de la corrupci que ho podreix tot, sha fet present en un vertigins film dintriga poltica a crrec de Rodrigo Sorogoyen, El reino.

Reenamorar-se

La pellcula inaugural a concurs del 66 Festival Internacional de Cine de Sant Sebasti, El amor menos pensado, s el primer film del productor argent Juan Vera - un dels productors argentins ms celebrats, padr de cineastes tan admirats com Jos Campanella, Pablo Trapero o Lucrecia Martel -. Juan Vera es passa ara a la direcci, coescrivint aquesta histria amb Daniel Cpero, per explicar la relaci de parella dun matrimoni, Marcos (Ricardo Darn) i Ana (Mercedes Morn), que desprs de vint-i-cinc anys decideixen separar-se.

s un film sobre ledat adulta, la crisis dels cinquanta, en qu una parella estable implosiona quan el seu fill marxa a estudiar a lestranger. Es veuen sacsejats per la sotragada que representa el niu buit, la llar sense el fill criat i estimat. Per la crisis de parella arriba tamb pel tedi o lavorriment involuntari que sapodera de llurs vides, malgrat la felicitat i lamor incontestable que es professen. Podem dir que la separaci arriba sense un motiu directe, una ra difusa, com la recerca duna pretesa llibertat personal o la manca denamorament en la parella.

s un film sentimental, banyat sovint de melancolia, sempre en un registre de comdia melodramtica agredola. La comicitat arriba sobretot quan ambds enceten un perode de tempteig, de provatures, fet de rauxa i hedonisme esclatant, tot i que la llosa de la insatisfacci acabi esclafant aquests dos ssers amb camins tan oposats como errtics. Ms enll del mn de la parella, El amor menos pensado fa tamb una radiografia de grup, un retrat generacional marcat pels divorcis. Un vists i parsimonis film romntic sobre lamor perdurable que deixa un bon exercici de direcci, amb escenes perfectament construdes i planificades, duna teatralitat brillant i inspirada.

Les afinitats electives

El segon film de Louis Garrel, El hombre fiel, arriba de la m del mestre de lescriptura Jean-Claude Carrire, per esbossar sense prembuls les relacions trencades duna parella, Abel (Louis Garrel) i Marianne (Laetitia Casta), quan ella anuncia el seu embars, per dun altre home, Paul. Aquesta situaci de partida es reprn de nou desprs dun salt temporal danys, quan Paul ha mort, i aleshores les antigues relacions amoroses es replantegen de nou per amb noves variables, des de lexistncia dun fill o lamor possessiu duna noia que sha fet dona, la germana de Paul, envers Abel.

Un film de gran frescor, amb una trama ben sinttica, que mai senfila per les branques, que avana i senreda amb la introducci de girs continuats, noves revelacions que provoquen tota mena de curtcircuits. Una elegant i fina pea de cambra, una petita miniatura deliciosa, conformada a part de lhome absent, Paul, que mai apareix en escena, per prcticament quatre personatges - tres dells amb veus diferenciades amb els seus pensaments en veu of. Una ldica ronda de personatges i situacions on conviuen la ironia i la tendresa, tot contat amb to dists, sense mfasis, sense complexes.

La podridura

Desprs del sorprenent thriller Que Dios nos perdone dun debutant Rodrigo Sorogoyen, Premi al Millor Gui al festival de Sant Sebasti, aquest cineasta espanyol retorna de nou a competici al certamen basc amb un trepidant film sobre la corrupci recent a Espanya. Sorogoyen retrata un crrec autonmic enxampat en els seus tripijocs, Manuel (Antonio de la Torre), a qui el partit deixar caure encara que tothom hi estigui emmerdat, forat a sobreviure sol enmig de lhostilitat dels seus i de la gent, intentant desesperadament desemmascarar la corrupci sistmica. Juga b les cartes del thriller poltic i, fins i tot, surt molt ben parat dalguna seqncia dacci. Per la pellcula falla quan es posa seris i pretn discursar sobre la qesti de fons del film en una seqncia final climtica en un plat de televisi.

Un film de repartiment extens i perfectament cohesionat, des de Josep Maria Pou, Brbara Lennie o Mnica Lpez, El reino s un film lloable i ben reivindicable. Un pas podrit on el protagonista ser destronat del seu regne, per on altres ja ocupen el seu lloc. Un film sobre la picaresca dels negocis i el estraperlo econmic per enriquir-se emparats en el joc brut de la poltica. s cert que a bons entenedors, sobren les paraules, per li podrem retreure a Sorogoyen i, per extensi, al cinema espanyol, que podrem passar dall abstracte al concret, i anomenar als partits pel seu nom, amb un PP convertit en una maquinria de i per la corrupci a escala nacional.

Notcies - Cinema Catal . NET
Lequip de la pellcula "El reino"

lectures: 564

Una crnica de Joan Millaret Valls

1 d'octubre de 2018


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small