cinema catal� . caT
Notícies anteriors
L’AMOR PERDURABLE S’IMPOSA D’ENTRADA EN EL FESTIVAL DE SANT SEBASTIÀ

Aquests primers dies ens hem trobat amb dues comèdies melodramàtiques simètriques sobre el motiu d’aquell amor perdut que es vol recuperar, el camí del reenamorament, encara que des de plantejaments cinematogràfics diferents, com planteja d’una banda l’argentina ’El amor menos pensado’ de Juan Vera i, de l’altra, la francesa ’El hombre fiel’ de Louis Garrel. Per contrast, la fastigosa realitat que ens envolta, el corc de la corrupció que ho podreix tot, s’ha fet present en un vertiginós film d’intriga política a càrrec de Rodrigo Sorogoyen, ’El reino’.

Reenamorar-se

La pel·lícula inaugural a concurs del 66 Festival Internacional de Cine de Sant Sebastià, ’El amor menos pensado’, és el primer film del productor argentí Juan Vera - un dels productors argentins més celebrats, padrí de cineastes tan admirats com José Campanella, Pablo Trapero o Lucrecia Martel -. Juan Vera es passa ara a la direcció, coescrivint aquesta història amb Daniel Cúpero, per explicar la relació de parella d’un matrimoni, Marcos (Ricardo Darín) i Ana (Mercedes Morán), que després de vint-i-cinc anys decideixen separar-se.

És un film sobre l’edat adulta, la crisis dels cinquanta, en què una parella estable implosiona quan el seu fill marxa a estudiar a l’estranger. Es veuen sacsejats per la sotragada que representa el niu buit, la llar sense el fill criat i estimat. Però la crisis de parella arriba també pel tedi o l’avorriment involuntari que s’apodera de llurs vides, malgrat la felicitat i l’amor incontestable que es professen. Podem dir que la separació arriba sense un motiu directe, una raó difusa, com la recerca d’una pretesa llibertat personal o la manca d’enamorament en la parella.

És un film sentimental, banyat sovint de melancolia, sempre en un registre de comèdia melodramàtica agredolça. La comicitat arriba sobretot quan ambdós enceten un període de tempteig, de provatures, fet de rauxa i hedonisme esclatant, tot i que la llosa de la insatisfacció acabi esclafant aquests dos éssers amb camins tan oposats como erràtics. Més enllà del món de la parella, ’El amor menos pensado’ fa també una radiografia de grup, un retrat generacional marcat pels divorcis. Un vistós i parsimoniós film romàntic sobre l’amor perdurable que deixa un bon exercici de direcció, amb escenes perfectament construïdes i planificades, d’una teatralitat brillant i inspirada.

Les afinitats electives

El segon film de Louis Garrel, ’El hombre fiel’, arriba de la mà del mestre de l’escriptura Jean-Claude Carrière, per esbossar sense preàmbuls les relacions trencades d’una parella, Abel (Louis Garrel) i Marianne (Laetitia Casta), quan ella anuncia el seu embaràs, però d’un altre home, Paul. Aquesta situació de partida es reprèn de nou després d’un salt temporal d’anys, quan Paul ha mort, i aleshores les antigues relacions amoroses es replantegen de nou però amb noves variables, des de l’existència d’un fill o l’amor possessiu d’una noia que s’ha fet dona, la germana de Paul, envers Abel.

Un film de gran frescor, amb una trama ben sintètica, que mai s’enfila per les branques, que avança i s’enreda amb la introducció de girs continuats, noves revelacions que provoquen tota mena de curtcircuits. Una elegant i fina peça de cambra, una petita miniatura deliciosa, conformada a part de l’home absent, Paul, que mai apareix en escena, per pràcticament quatre personatges - tres d’ells amb veus diferenciades amb els seus pensaments en veu of. Una lúdica ronda de personatges i situacions on conviuen la ironia i la tendresa, tot contat amb to distés, sense èmfasis, sense complexes.

La podridura

Després del sorprenent thriller ’Que Dios nos perdone’ d’un debutant Rodrigo Sorogoyen, Premi al Millor Guió al festival de Sant Sebastià, aquest cineasta espanyol retorna de nou a competició al certamen basc amb un trepidant film sobre la corrupció recent a Espanya. Sorogoyen retrata un càrrec autonòmic enxampat en els seus tripijocs, Manuel (Antonio de la Torre), a qui el partit deixarà caure encara que tothom hi estigui emmerdat, forçat a sobreviure sol enmig de l’hostilitat dels seus i de la gent, intentant desesperadament desemmascarar la corrupció sistèmica. Juga bé les cartes del thriller polític i, fins i tot, surt molt ben parat d’alguna seqüència d’acció. Però la pel·lícula falla quan es posa seriós i pretén discursar sobre la qüestió de fons del film en una seqüència final climàtica en un plató de televisió.

Un film de repartiment extens i perfectament cohesionat, des de Josep Maria Pou, Bárbara Lennie o Mònica López, ’El reino’ és un film lloable i ben reivindicable. Un país podrit on el protagonista serà destronat del seu regne, però on altres ja ocupen el seu lloc. Un film sobre la picaresca dels negocis i el estraperlo econòmic per enriquir-se emparats en el joc brut de la política. És cert que a bons entenedors, sobren les paraules, però li podríem retreure a Sorogoyen i, per extensió, al cinema espanyol, que podríem passar d’allò abstracte al concret, i anomenar als partits pel seu nom, amb un PP convertit en una maquinària de i per la corrupció a escala nacional.

Notícies - Cinema Català . NET
L’equip de la pel·lícula "El reino"

lectures: 506

Una crònica de Joan Millaret Valls

1 d'octubre de 2018


Comparteix la notícia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a màxim pots omplir 255 caràcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small