cinema catal� . caT
Notícies anteriors
LESBOJARRADA

La Secci Oficial ens ha deixat un melodrama familiar de baixa temperatura sobre les drogodependncies, Beautiful Boy de Felix Van Groeningen, per ens quedem amb una excelsa i forassenyada cinta de terror en clau dhumor negre, In fabric del britnic Patrick Strickland.

Linfern de les addiccions

Beautiful boy s la primera pellcula en angls del cineasta belga Felix Van Groeningen - responsable de lexitosa Alabama Monroe (2012) -, sota el paraiges dels estudis Amazon, en una adaptaci del best-seller de David i Nick Sheff basat en lexperincia prpia de laddicci dun fill a les metamfetamines i la lluita del pare per a la seva rehabilitaci.

Amb una estructura de mosaic, barrejant fragments corresponents a temps diferents, el film s un seguit ininterromput de recaigudes i desintoxicacions, anys de lluita amb alegries i sobretot desnim i desesperaci. Un calvari collectiu viscut com un procs de dol sota un tractament basat en la pura melodramatitzaci constant. Per damunt sobrevola la pregunta del perqu de tot plegat, com ha pogut passar un extrem impensable en una situaci de normalitat i estabilitat familiar, all inexplicable en un entorn acollidor i bonic com la casa que tenen en el camp, daqu el ttol original tan escaient de bon noi.

Sense truculncies ni efectismes, aquesta historia que sobre el paper resulta estremidora, un cop posada en imatges perd la seva capacitat dimpacte. La calidesa de la fotografia, laspecte endreat del conjunt o la mesurada contenci dramtica acaba per escatimar la intensitat i lemoci duna histria a priori tan esborronadora.

Steve Carell, lluny de les comdies de lastracanada, defensa amb dignitat el paper de David pare desbordat pels esdeveniments. Amb el handicap duna interpretaci molt discreta del jove actor Thimothe Chalamet lactor revelaci de la multipremiada LLmame por tu nombre (2017, Luca Guadagnino) -, insuficient per transmetre el turment interior de Nick i reflectir el deteriorament fsic del seu cos. Igual que el seu manifest didactisme mentre fa un allegat contra les drogodependncies de ms difcil tractament, recordant-nos que als Estats Units el consum de drogues ja s la primera causa de mort entre la poblaci ms jove de cinquanta anys.

Hipntic magatzem tronat

In fabric del britnic Patrick Strickland s un plat suculent, un film despendolat i excessiu sobre un vestit vermell assass, espcie dobjecte malfic, el qual que encadena una ronda de destrucci per all on passa. La trama arranca amb una dona separada que es compra un vestit vermell en uns grans magatzems per a una primera cita, provocant-li tota mena de maldecaps i ferides diverses. Una primera part excelsa, prpiament un film en si mateix, que arriba seguida dun segon bloc ben espaterrant, amb un mecnic de rentadores, agafant el relleu dels soferts possedors daquest vestit maleit.

Aquest film pletric dinspiraci didees visuals i escenes malaltisses gaudeix de moments de pura antologia, especialment tot el que gira al voltant dels aparadors i les entranyes duns grans magatzems britnics de rebaixes dhivern, amb un cap nosfertic i unes dependentes que semblen serventes draculinianes. Un edifici sinistre i captivador alhora en qu es conjuguen capitalisme i consumisme amb perversi i fetitxisme.

El film de Strickland posseeix una esttica retro combinada amb rampells psicodlics, picades dullet sobretot al terror desmesurat i cromtic del giallo, i un benaurat sentit de lhumor negre amb una comicitat dall ms reeixida i gags dalada. Destaca la bogeria sonora i cinematogrfica, marca de la casa persistent des de lirritant film Berberien Sound Studio (2012) per que aqu arriba aqu al cim de la majestuositat i la perfecci. Una de les propostes ms arrauxades i satisfactries del certamen basc.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena de la pellcula "In fabric"

lectures: 579

Una crnica de Joan Millaret Valls

1 d'octubre de 2018


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small