cinema catal� . caT
Notícies anteriors
CARLOS VERMUT HO TORNA A FER I OPTA AMB FORA A LA CONXA DOR

La Secci Oficial ha constatat un cop ms el talent i la rauxa del cineasta Carlos Vermut i que li permet enlairar-se de nou a posicions de premi amb una histria prpia, Quin te cantar. I enmig de la suculenta secci de Perles del certamen basc, al costat de la totpoderosa Roma dAlfonso Cuarn, Lle dOr del Festival de Vencia, o el singular western americ The sisters brothers del francs Jacques Audiard, destaquem tamb la bona forma cinematogrfica dun recuperat Spike Lee tal com ens demostra en el rialler thriller policac film sobre la qesti negre als setanta a Blackkklansman, adaptaci del llibre homnim de Ron Stallworth, sobre una investigaci policial per desemmascarar la violenta secta racista Ku Klux Klan.

Lestrella caiguda

Carlos Vermut, triomfador al Festival de Sant Sebasti amb Magical girl (2014), retorna a concurs per erigir-se de nou en favorita per fer-se amb la Conxa dOr amb la coproducci espanyola-francesa Quin te cantar. Sobre una famosa cantant inactiva des de fa anys, Lila Cassen (Najwa Nimri), que pateix un accident que la deixa desmemoriada. Lamnsia fa que no recordi les seves canons i hagi perdut les ganes de cantar, Lila no es reconeix a ella mateixa. Per sortir daquest atzucac, la seva representant, Blanca (Carme Elias), sentesta a fer-la pujar als escenaris de nou demanant ajuda a una cantant de karaoke de canons de Lila de Rota, Violeta (Eva Llorach).

El film evoca en fora moments el tema de lxit i locs duna estrella del clssic Ha nascut una estrella, un film multiversionat. Per sobretot gira sobre el tema del desdoblament, la suplantaci didentitats, en qu dues dones una es converteix en el reflex de laltre, en qu Violeta far de Lila per intentar ressuscitar-la, per fusionar-se ambdues dones en ocasions. A ms, les dues dones oposades acaben compartint histries similars, apropant-se confidencialment encara ms entre elles. Igual que la idea visual i narrativa dun inici i final simtrics, fruit duna una circularitat narrativa, tancant un cercle de mort i ressorgiment.

Vermut sendinsa sense rubor en els registres del drama a travs duna trama fulletonesca, i sovint sembla ms proper al cinema dAlmodvar que al seu propi estil, pals amb el tractament sonor, visual i coreogrfic de ls de la msica cantada, gentilesa de Pablo Iglesias. I s que la tragdia planeja per damunt daquest joc de vampiritzaci, com tot el que envolta a la treballadora i soferta Violeta, especialment amb la tensa relaci amb la seva dscola i maltractadora filla adolescent, Marta (Natalia de Molina). Un film valent, agosarat, temerari, sense complexos que deixa moments esplendorosos i que compta amb esplndides actuacions, sobretot una immensa Eva Llorach.

America, first

El film dSpike Lee s una intriga policial centrada als anys 70 a la ciutat de Colorado Springs amb un agent blanc infiltrat en lorganitzaci racista KKK, Flip Zimmerman (Adam Driver). De fet, es tracta de la primera operaci de responsabilitat del primer policia de color que acaba dentrar en el cos de policia local, Ron Stallworth ( John David Washington fill del popular actor Denzel Washington), desprs que se li encarregus fer tasques despionatge als activistes negres ms radicals, el moviment Black Panters.

Tot i la virulncia del moment amb una agitaci social als carrers per causes tniques, preval generalment un to de comdia, sovint de pardia, en qu els racistes blancs, ells mateixos pura caricatura, sn carn de rialles. En aquest enfocament fora desenfadat hi ha un bon treball de construcci de dilegs plens dironia i sarcasme, per exemple, sobre els tpics entre blancs i negres. Enmig dacudits i gags, destaca tamb la comicitat de laspecte fsic i els gestos de la parella protagonista, interpretats amb grcia per Adam Driver i John David Washington.

Blackkklansman gaudeix duna lectura actual que es fa evident en el decurs del film, a travs deslgans dels suprematistes blancs, i que desprs han esdevingut trets distintius del discurs del president Trump, com el lema America, first. Un parallelisme que es fa explcit en les imatges documentals finals, pertanyents a successos de violncia de lany 2017. Spike Lee posa de manifest el racisme latent en la societat americana, recordant com el cinema ha contribut a perpetuar aquests patrons en films mtics sobre la causa sudista com El nacimiento de una nacin (1914, D.W. Griffith) o Lo que el viento se llev (1939); o remembrant fets esgarrifosos de linxament pblics histrics de gent de color.

Potser espervem una diatriba ms contundent i sense miraments contra les barbaritats continuades en el temps a mans dels segregacionistes blancs als Estats Units, venint dun militant acrrim de la causa afroamericana com s Spike Lee. I s que, al capdavall, acaba predominant un esperit amable i simptic, una mirada irnica, a to amb latmosfera de confraternitzaci que regna en la prpia comissaria on treballen els policies Ron i Flip.

Notcies - Cinema Catal . NET
Lequip de la pellcula "Quin te cantar" (foto de Montse Castillo)

lectures: 587

Una crnica de Joan Millaret Valls

1 d'octubre de 2018


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small