cinema catal� . caT
Notícies anteriors
EL GIRON ISAKI LACUESTA FA HISTRIA AMB LA SEVA SEGONA CONCHA D’OR

El palmars del 66 Festival Internacional de Cinema de Sant Sebasti ha fet que el cineasta giron Isaki Lacuesta aconsegueixi la fita a l’abast de ben pocs de guanyar la seva segona Concha d’Or. Es tracta del mxim guard concedit amb tota justcias per un jurat internacional presidit pel realitzador Alexander Payne al precis i excellent exercici cinematogrfic entre la ficci i el documental que representa ’Entre dos aguas.’ En aquest film vibrant, magntic i corprenedor, Lacuesta reprn les passes dels germans gitanos Israel i Francisco Jos Gmez Romero desprs d’haver-los donat a conixer quan tan sols eren canalla a ’La leyenda del tiempo’(2006).

La tapada ’Rojo’ esdev una de les cintes vencedores

El Premi al millor gui ha estat repartit ex-aequo, d’una banda, pel britnic Paul Laverty per l’eficient i emotiu biopic sobre la figura del ballar cub internacional Carlos Acosta a la cinta amb coproducci espanyola ’Yuli’ d’Icar Bollan; i de l’altra, pel veter guionista francs Jean-Claude Carrire, de la m del director Louis Garrel, que a ’L’homme fidle’ escriu una juganera i fresca histria petitona d’amors perduts, tan inconstants com perdurables. Pel que fa a la Concha a la millor actriu ha estat per una desbordada mare que ha de fer front a l’imprevist en el film noruec ’Blind Spot’ de l’actriu debutant en cineasta Tuva Novotni, un film nervis i colpidor rodat en un estratosfric nic pla-seqncia. Mentre que el Premi especial del Jurat ha estat pel trepidant i ambivalent film policac ’Alpha, the Right to Kill’ del filip Brillante Mendoza sobre la batalla de narcotraficants i brigades policials especials als barris de barraques de Manila.

Per una de les clares triomfadores del certamen basc ha estat la coproducci argentina ’Rojo’ de Benjamn Naishtat, la qual havia quedat immerescudament mig tapada enmig de la Secci Oficial. Aquest pertorbador i incmode film poltic de Naishtat ha estat reconegut amb la Concha de Plata a la millor direcci, Concha de Plata al millor actor per Dario Grandinetti i Premi a la millor fotografia per Pedro Sotero. ’Rojo’ sobresurt pel seu tractament elusiu i la petjada d’una atmosfera feixuga i asfixiant alhora de fer una radiografia colpidora sobre el psit de feixisme social que es va escampant per l’Argentina, i que esclataria, ja fora de camp del film, en la dictadura del general Videla.

La crtica restitueix la fora convulsionadora de ’High Life’

Ms enll d’altres candidates amb millor valoraci crtica i que han marxat injustament amb les mans buides de Sant Sebasti com ’In Fabric’ de Peter Strickland o ’Quin te cantar’ de Carlos Vermut, el premi de la crtica internacional FIPRESCI ha reivindicat el trencador film de cincia-ficci ’High Live’ de la cineasta francesa Claire Danis. Un film amb protagonisme de l’actor Robert Pattinson o l’actriu francesa Juliette Binoche - present per partida doble en la Secci Oficial grcies a la seva intervenci en un film ben antittic a aquest, el film animista i espiritual ’Vision’ de la japonesa Naomi Kawase -. ’High Life’ s un film espacial sense massa coartada cientfica, desprovet d’efectes especials espatarrants, ms pendent de la reflexi i l’especulaci, sota un to intimista i carcerari, i amb un enfocament punyent i retorat amb molts moments grcies al paper increble de la Binoche com a doctora fertilitzadora en una nau de presidiaris llenats al buit sideral a perpetutat.

Altres guardons

El Premi del Pblic, concedit per votaci popular entre els assistents de la secci Perles, ha estat per la cinta d’animaci de coproducci espanyola de caire histric i poltic ’Un da ms con vida’ de Ral de la Fuernte i Damian Nenov, un trepidant biopic sobre la figura del fotoperiodista polons Ryszard Kapuscinski i el seu comproms personal al costat de la guerrilla durant la primera fase de la independncia d’Angola l’any 1975. Tamb per votaci popular es va premiar ’Girl’ de Lukas Dhont com a Millor Pellcula Europea pel retrat del sacrificat trasbals d’un nen de 15 anys transformat amb nena que lluita per ser ballarina.

El premi de la secci Zabaltegi-Tabakalera ha estat pel curtmetratge francs ’Song for the Jungle’ de Jean-Gabriel Priot sobre la dispora dels refugiats acampats a Calais esperant per poder entrar a Anglaterra abans del seu desallotjament. El jurat d’aquesta secci ha atorgat tamb una Menci Especial pel curtmetratge sus-espanyol ’Los que desean’ d’Elena Lpez Riera sobre una singular competici entre coloms pintats a m.

El premi de la secci Nous Realitzadors ha estat pel japons Hiroshi Okuyama per ’Jesus’ mentre que el film espanyol-francs ’Viaje al cuarto de una madre’ de Celia Rico Clavellino era mereixedor d’una Menci Especial d’aquesta secci, film que aconseguia un nou reconeixement amb el Premi de la Joventut En la secci del cinema llatinoameric d’Horizontes Latinos els films premiats han estat el primer llargmetratge de l’actriu Mara Alche, ’Familia sumergida’, mentre que ’El motoarrebatador’ de Agustn Toscano obtenia una Menci Especial. A ms, el Premi del Cinema Basc va ser per ’Oreina (Crvol)’ de Koldo Almandoz.

Notcies - Cinema Catal . NET
Claire Denis amb el de la crtica internacional Fipresci

lectures: 322

Una crnica de Joan Millaret Valls

5 d'octubre de 2018


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small