cinema catal� . caT
Notícies anteriors
BALADA ROMNTICA

Desprs de l’oscaritzada ’Ida’ (2015), el polons Pawel Pawlikowski torna a encisar-nos amb una pellcula rodada de nou en un estilitzat blanc i negre, "Cold war", saturada ara de sumptuositat i virtuosisme. Ara es tracta d’un film ambientat en el context histric i poltic dels anys de la Guerra Freda, tal com indica explcitament el seu ttol, amb un pianista amant del jazz, Wiktor (Tomasz Kot), que coneix una noia pagesa cantant i ballarina, Zula (Joanna Kulig), en un curs formatiu per competir en concursos de cant coral tradicional polons.

L’atracci entre ambds s immediata, irresistible, irracional, passional, per quan les autoritats comunistes volen utilitzar la tradici folklrica autctona amb finalitats propagandstiques Wiktor triar el cam de l’ exili cap a Pars des de Berlin, mentre ella desisteix d’evadir-se i resta a Polnia. Aleshores comena un amor transfronterer, fet d’interrupcions, d’anades i vingudes, que es desenvolupa a les dues bandes del tel d’Acer, amb un seguit d’encontres i desencontres que tenen lloc, bsicament, entre Pars i Polnia, en una franja temporal que abasta els anys compresos entre 1949 a 1964. Anotar que pels passatges francesos, el director polons s’ha servit per papers secundaris del cineasta Cdric Khan i, tamb, de la cantant i actriu francesa Jeanne Balibar.

Tot i que el rerefons poltic hi s ben present grcies a un clima de dirigisme, adoctrinament i manipulaci, amb delacions i tracions, l’atractiva i fascinant proposta de Pawlikowski esdev una espcie de balada xopa de romanticisme. La parella protagonista representa una mostra d’amors contrariats, dos amants desgraciats, nimes trgiques, els quals es veuen impossibilitats per viure allunyats i alhora es senten infelios quan conviuen plegats. Una histria d’amor estremidora inspirada d’alguna manera en les vivncies sentimentals dels pares del director, a qui Pawlikowski - coautor del gui juntament amb Janusz Glowacki - els dedica el film.

Cal assaborir una fotografia molt contrastada, que treballa els clarobscurs, i que denota una depuraci exquisida, un dels mrits incontestables d’aquest film que va conquerir el Premi a la millor direcci al passat Festival de Canes. Tamb gaudim d’un espectacular fons sonor amb una presncia omnipresent de canons i temes musicals, des de la chanson franaise, al jazz, el swing, el primer rock i, sobretot, la msica i la dansa folklrica, que li donen al film una aire de rapsdia musical.

Notcies - Cinema Catal . NET
El cartell de la pellcula

lectures: 320

Una crtica de Joan Millaret Valls

11 d'octubre de 2018


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small