cinema catal� . caT
Notícies anteriors
VON TRIER S’AVENTURA SENSE MANIES EN LA MENT D’UN PSICPATA A SITGES

En el 51 Festival de Cinema Fantstic de Sitges s’han concedit els Premis Mlis d’Or al millor cinema fantstic europeu al llargmetratge ’Climax’ del cineasta argent resident a Frana Gaspar No, el curtmetratge ’Clanker Man’ de Ben Steiner i el cineasta basc lex de la Iglesia. Fora de competici, el cineasta dans Lars von Trier ha portat a la gran pantalla el pertorbador thriller ’The House That Jack Built’ sobre la metodologia escrupolosa d’un assass en srie, interpretat per un Matt Dillon en estat de grcia, alhora que indaga en la seva trastocada ment. D’altra banda, a la secci rbita, hem quedat garratibats grcies a ’Arctic’ de Joe Penna, un film absorbent sobre un home en soledat atrapat a l’rtic, interpretat esplendorosament per l’actor dans Mads Mikkelsen.

’The House That Jack Built’ de Lars von Trier. Una ment recargolada

’The House That Jack Built’ retrata l’assass en srie, Jack (Matt Dillon), autor d’una seixantena de crims. Jack s un estilista del crim, manitic i compulsiu, que sovint fa fotos dels seus actes aberrants ja que adora els negatius, autodenominant-se ell mateix ’Sr. Sofisticaci ’. Sn dotze anys de crims que von Trier organitza amb cinc captols, ms un epleg, cinc incidents que es corresponen a cinc vctimes dones. Destaca precisament Uma Thurman com la primera vctima de Jack en el primer segment, en qu l’actriu interpreta una conductora amb el cotxe en pana que requereix la collaboraci de Jack amb la seva inseparable furgoneta vermella. O tamb la participaci de Riley Keough, nta d’ Elvis Presley, en el paper de Simple, la cinquena vctima.

El film de Trier recorre el trajecte de la carrera criminal d’aquest psocipata megalman que emmagatzema les seves vctimes en una cambra frigorfica. I el carrusel de crims es combina, sense massa encert ni mtode clar, amb l’intent de Jack de construir la seva casa en un paratge buclic, casa que destrueix en ocasions, llar dissenyada per ell mateix, enginyer fent d’arquitecte. Metfora de l’estil de Jack i element simblic escollit per Trier en l’enunciat del ttol original del film.

’The House That Jack Built’ resulta escabrs i impactant en la mostraci de la violncia gratuta de Jack, una cruesa d’alguna manera fidel al tarann ms provocador del realitzador, en qu algunes escenes poden ferir la sensibilitat del pblic. Trier dirigeix un film sobre un personatge tan aterridor com magntic, per l’enfocament s rutinari en molts moments. Empra un estil marca de la casa amb una cmera sovint en moviment permanent i nervis.

Costa d’encaixar la proposta de Von Trier com a film de terror ja que juga amb l’humor en fora ocasions, sovint pardic, en qu un personatge tan diablic com Jack es mostra ingenu en ocasions, desdibuixant el seu carcter sinistre i pertorbador, sovint un sser ridcul i pattic. Detall d’una mirada atpica a l’enfrontar un gnere tan estereotipat com el dels serial killers, impregnant-se de certa originalitat, com si volgus dur-ne a terme una visi deconstructivista del model.

En ocasions resulta visionari, quan es remet al terreny ms de la fantasia, un territori en qu destaca la veu of de Jack i Verge (Bruno Ganz), que obra el film encara amb la pantalla en negre i que es prolonga tamb en el decurs del film, que actua com un dileg interior del personatge psicoptic de Jack, com la veu del seu subconscient. Precisament les converses d’ambds ens remeten a l’Infern’ de la ’Divina Comdia’ de Dante, amb un descens incls als inferns de la m de Verge/Virgili i reproducci del fams quadre de Delacroix ’La barca de Dante’.

Uns dilegs i reflexions que es serveixen de la filosofia, la poesia i la pintura, amb una figura recurrent, el poeta i pintor William Blake, que abraa aquestes tres disciplines, interrelacionades, amb exhibici dels seus gravats i dibuixos; o tamb la msica, com els fragments d’un obsessiu Glenn Gould tocant malaltissament a Bach. El dans li agrada passejar-se pel llindar del precipici, altiu en moments i brillant en d’altres, tan a prop de la buidor com d’all profund, a base de cites i elucubracions que adornen el discurs, ensenyant les cartes tamb de les seves prpies inquietuds artstiques i morals.

’Arctic’ de Joe Penna. Martirologi en els gels

’Arctic’, dirigida i escrita per Joe Penna, ens presenta sense dilacions ni prembuls un home sol, sense nom (Mads Mikkelsen), atrapat en els gels. Viu com pot, refugiat en les restes d’una avioneta, vestigis d’un sinistre aeri, i es dedica amb entrega i coratge a emetre senyals i excavar un gran SOS en las roques i la neu perqu pugui ser vist des del aire. Sobreviu metdicament, complint un programa diria, una rutina que li permet seguir lluitant esperant el rescat i no sucumbir a la desesperaci.

I quan arriba el moment anhelat de la seva salvaci, l’helicpter de rescat s’estavella i aleshores l’home oblidat en els gels haur de fer-se crrec d’una pilot que ha sobreviscut al sinistre, malferida i semiinconscient. Una odissea humana feta de petis gestos i silencis que esdev una soferta peregrinaci de l’home arrossegant la dona en un trineu quan l’nica possibilitat de sobreviure s abandonar la carcassa de l’avi accidentat i llenar-se a la immensitat blanca per tal d’intentar arribar a una estaci meteorolgica llunyana.

Un film que esbossa el martirologi d’aquest home valent que malgrat el defalliment i el sobreesfor decideix prendre cura d’aquesta dona impossibilitada per moure’s per si mateixa. Una pellcula tan simple com profunda, que es serveix de la magnificncia del paisatge, pura naturalesa enemiga, per recalcar la petitesa i la vulnerabilitat humana. Una histria tan escruixidora com commovedora de supervivncia humana en un mn perdut i inhspit, un cant a l’esperit hum del sacrifici, a la resistncia humana indoblegable i a la lluita aferrissada en defensa del principi de conservaci.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena de la pellcula "The House That Jack Built"

lectures: 284

Una crnica de Joan Millaret Valls

11 d'octubre de 2018


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small