cinema catal� . caT
Notícies anteriors
VON TRIER SAVENTURA SENSE MANIES EN LA MENT DUN PSICPATA A SITGES

En el 51 Festival de Cinema Fantstic de Sitges shan concedit els Premis Mlis dOr al millor cinema fantstic europeu al llargmetratge Climax del cineasta argent resident a Frana Gaspar No, el curtmetratge Clanker Man de Ben Steiner i el cineasta basc lex de la Iglesia. Fora de competici, el cineasta dans Lars von Trier ha portat a la gran pantalla el pertorbador thriller The House That Jack Built sobre la metodologia escrupolosa dun assass en srie, interpretat per un Matt Dillon en estat de grcia, alhora que indaga en la seva trastocada ment. Daltra banda, a la secci rbita, hem quedat garratibats grcies a Arctic de Joe Penna, un film absorbent sobre un home en soledat atrapat a lrtic, interpretat esplendorosament per lactor dans Mads Mikkelsen.

The House That Jack Built de Lars von Trier. Una ment recargolada

The House That Jack Built retrata lassass en srie, Jack (Matt Dillon), autor duna seixantena de crims. Jack s un estilista del crim, manitic i compulsiu, que sovint fa fotos dels seus actes aberrants ja que adora els negatius, autodenominant-se ell mateix Sr. Sofisticaci . Sn dotze anys de crims que von Trier organitza amb cinc captols, ms un epleg, cinc incidents que es corresponen a cinc vctimes dones. Destaca precisament Uma Thurman com la primera vctima de Jack en el primer segment, en qu lactriu interpreta una conductora amb el cotxe en pana que requereix la collaboraci de Jack amb la seva inseparable furgoneta vermella. O tamb la participaci de Riley Keough, nta d Elvis Presley, en el paper de Simple, la cinquena vctima.

El film de Trier recorre el trajecte de la carrera criminal daquest psocipata megalman que emmagatzema les seves vctimes en una cambra frigorfica. I el carrusel de crims es combina, sense massa encert ni mtode clar, amb lintent de Jack de construir la seva casa en un paratge buclic, casa que destrueix en ocasions, llar dissenyada per ell mateix, enginyer fent darquitecte. Metfora de lestil de Jack i element simblic escollit per Trier en lenunciat del ttol original del film.

The House That Jack Built resulta escabrs i impactant en la mostraci de la violncia gratuta de Jack, una cruesa dalguna manera fidel al tarann ms provocador del realitzador, en qu algunes escenes poden ferir la sensibilitat del pblic. Trier dirigeix un film sobre un personatge tan aterridor com magntic, per lenfocament s rutinari en molts moments. Empra un estil marca de la casa amb una cmera sovint en moviment permanent i nervis.

Costa dencaixar la proposta de Von Trier com a film de terror ja que juga amb lhumor en fora ocasions, sovint pardic, en qu un personatge tan diablic com Jack es mostra ingenu en ocasions, desdibuixant el seu carcter sinistre i pertorbador, sovint un sser ridcul i pattic. Detall duna mirada atpica a lenfrontar un gnere tan estereotipat com el dels serial killers, impregnant-se de certa originalitat, com si volgus dur-ne a terme una visi deconstructivista del model.

En ocasions resulta visionari, quan es remet al terreny ms de la fantasia, un territori en qu destaca la veu of de Jack i Verge (Bruno Ganz), que obra el film encara amb la pantalla en negre i que es prolonga tamb en el decurs del film, que actua com un dileg interior del personatge psicoptic de Jack, com la veu del seu subconscient. Precisament les converses dambds ens remeten a lInfern de la Divina Comdia de Dante, amb un descens incls als inferns de la m de Verge/Virgili i reproducci del fams quadre de Delacroix La barca de Dante.

Uns dilegs i reflexions que es serveixen de la filosofia, la poesia i la pintura, amb una figura recurrent, el poeta i pintor William Blake, que abraa aquestes tres disciplines, interrelacionades, amb exhibici dels seus gravats i dibuixos; o tamb la msica, com els fragments dun obsessiu Glenn Gould tocant malaltissament a Bach. El dans li agrada passejar- se pel llindar del precipici, altiu en moments i brillant en daltres, tan a prop de la buidor com dall profund, a base de cites i elucubracions que adornen el discurs, ensenyant les cartes tamb de les seves prpies inquietuds artstiques i morals.

Arctic de Joe Penna. Martirologi en els gels

Arctic, dirigida i escrita per Joe Penna, ens presenta sense dilacions ni prembuls un home sol, sense nom (Mads Mikkelsen), atrapat en els gels. Viu com pot, refugiat en les restes duna avioneta, vestigis dun sinistre aeri, i es dedica amb entrega i coratge a emetre senyals i excavar un gran SOS en las roques i la neu perqu pugui ser vist des del aire. Sobreviu metdicament, complint un programa diria, una rutina que li permet seguir lluitant esperant el rescat i no sucumbir a la desesperaci.

I quan arriba el moment anhelat de la seva salvaci, lhelicpter de rescat sestavella i aleshores lhome oblidat en els gels haur de fer-se crrec duna pilot que ha sobreviscut al sinistre, malferida i semiinconscient. Una odissea humana feta de petis gestos i silencis que esdev una soferta peregrinaci de lhome arrossegant la dona en un trineu quan lnica possibilitat de sobreviure s abandonar la carcassa de lavi accidentat i llenar-se a la immensitat blanca per tal dintentar arribar a una estaci meteorolgica llunyana.

Un film que esbossa el martirologi daquest home valent que malgrat el defalliment i el sobreesfor decideix prendre cura daquesta dona impossibilitada per moures per si mateixa. Una pellcula tan simple com profunda, que es serveix de la magnificncia del paisatge, pura naturalesa enemiga, per recalcar la petitesa i la vulnerabilitat humana. Una histria tan escruixidora com commovedora de supervivncia humana en un mn perdut i inhspit, un cant a lesperit hum del sacrifici, a la resistncia humana indoblegable i a la lluita aferrissada en defensa del principi de conservaci.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena de la pellcula "The House That Jack Built"

lectures: 473

Una crnica de Joan Millaret Valls

11 d'octubre de 2018


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small