cinema catal� . caT
Notícies anteriors
EL PALMARS DE SITGES BALLA AL RITME DE

La 51a edici del Festival Internacional de Cinema Fantstic de Catalunya-Sitges2018 ha tingut una cloenda espectacular amb la projecci del immortal clssic film de cincia ficci dStanley Kubrick 2001: Una odissea a lespai (1968) en motiu del seu cinquantenari, el concert a crrec del cineasta John Carpenter a lAuditori de partitures de bandes sonores dels seus propis films de terror, o larribada del mestre del fantstic M. Night Shyamalan per recollir el Gran Premi Honorfic del certamen catal.

Daltra banda, el palmars de la present edici ha reconegut com a millor pellcula de la Secci Oficial Fantstic a competici Climax del cineasta argent resident a Frana Gaspar No, film guanyador tamb del flamant premi Mlis dOr al millor film fantstic europeu de lany. Climax parla del trajecte que va de la festa celebrativa i ldica a lhorror del buit i el collapse en una llarga i agnica vetllada, un malson lisrgic en una nit de gresca mal pada.

Lespaterrant Climax gaudeix duna aclaparadora primera hora, amb unes coreografies inicials de ball urban dance de pura antologia - dirigides pel director de fotografia Benot Debie -, encara que desprs progressivament sesvaeix la seva espurna quan els seus protagonistes deambulen esmaperduts sota els efectes indesitjats duna ingesta txica per un local convertit ara en un avern. La transgressi o lafany de provocaci de No es dilapida en un temps repetitiu i delirant en la seva segona part, per aix no treu que aquest film del director de films com Love o Enter the Void es mostri com una obra realment hipntica, contundent i angoixant en el seu descens collectiu als inferns en un espai nic carcerari.

Triomf de la preciosa faula social Lazzaro feliz dAlice Rohrwacher

El Jurat concedia el Premi Especial al film Lazzaro feliz de la italiana Alice Rohrwacher, pellcula que arribava premiada del Festival de Canes amb el Premi al Millor Gui. Aquesta preciosa faula social esdev de fet una de les triomfadores del certamen catal ja que recollia altres guardons tan valuosos com el Premi de la crtica Josep Lluis Guarner o el reconeixement a la millor pellcula del Jurat Carnet Jove.

Lazzaro feliz s un estrany viatge en el temps, un paradoxal salt temporal, el que va dun anacrnic agrarisme preindustrial en un segle XX a ple segle XXI. Lacci es centra en una aldea camperola, La inviolata, amb serfs esclavitzats en una era medieval per una famlia de terratinents dirigida per la marquesa Alfonsina de Luna. Una poblaci aliena als avenos socials i laborals del seu temps que passa a viure sense transici a la marginalitat del extraradi duna gran ciutat.

En aquesta illa dhumanitat perduda en el temps, una existncia msera en els llimbs dun Shangrila invertit, i que descobreix en una sobtada revelaci la crua realitat dels desheretats en el mn actual, destaca el personatge del ttol, Lazzaro, pura bondat i innocncia, finalment destruda. Un film-conte que enllaa Novecento de Bernardo Bertolucci amb una mena de neorealisme mgic estil Milagro en Miln de Vittorio de Sica, per entendrens, i on trobem lactor catal Sergi Lpez en la seva segona meitat.

Lestil abrasiu de "Mandy" de Panos Cosmatos semporta la millor direcci

Panos Cosmatos, fill del director George Pan Cosmatos, guanya el Premi a la Millor Direcci pel seu encs i convulsionat film de venjana cega Mandy. Es tracta dun psicotrnic thriller-metal de venjana en qu el llenyataire Red Miller (Nicolas Cage) embogeix de fria quan uns motoristes duna secta diablica maten a la seva dona, Mandy. Cage esdev una caricatura de si mateix en aquest film desmesurat prestant-se a un salt mortal actoral sense xarxa, tan passat de voltes com absolutament captivador.

En el repartiment final de premis destaca el Premi Especial del Jurat per Sbastien Mernier amb el seu pertorbador film datmosferes kafkianes i embat apocalptic Lheure de la sortie. La millor interpretaci femenina ha estat per lambivalent i esquiva protagonista de Nancy de Christina Choe, lactriu britnica Andrea Riseborough. I la millor interpretaci masculina per lextravagant comdia negra iraniana Pig de Mani Haghighi, en qu lactor Hasan MaJun interpreta un cineasta en la llista negra a qui ha abandonat la seva musa mentre els seus companys de professi comencen a ser decapitats.

Els millors efectes especials han reconegut la feina dAtsushi Doi en el film Inuyashiki de Shinsuke Sato. Mentre que la millor fotografia ha estat per Panjar Kumar en el film indi Tumbbad de Rahi Anil Barve. A ms, el Gran Premi del Pblic ha anat a parar a mans del film australi de cincia-ficci Upgrade/Ilimitado de Leigh Whannell vist ja a les acaballes del certamen. El Premi al millor gui sel va endur Quentin Dupieux per la divertida i original pellcula dirigida per ell mateix, Au poste!.

Altres seccions

En la secci Noves Visions, la millor pellcula va ser el documental Desenterrando Sad Hill de Guillermo de Oliveira i el millor director Philip Groning pel seu film My Brothers Name is Robert and he is and Idiot. El Mlis dArgent a la millor pellcula per Fugue dAgnieszka Smoczynska. En la Secci rbita la millor pellcula ha estat American Animals de Bart Layton. En la secci Animat cal destacar un nou triomf del cinema danimaci japons Mamoru Hosoda grcies a la seva encisadora Mirai.

El Jurat de la Crtica, a part de premiar el precis film dAlice Rohrwacher, va atorgar el Premi Citizen Kane a la millor direcci novell al film txec-eslovac Domestik dAdam Sedlk, exhibit en la secci Noves Vesions, i va concedir una Menci especial Premi de la crtica Josep Lluis Guarner a Under the Silver Lake de David Robert Mitchel, una de les cintes favorites que marxa amb les mans buides del palmars principal.

Notcies - Cinema Catal . NET
El cartell de la pellcula "Lazzaro feliz"

lectures: 597

Una crnica de Joan Millaret Valls

14 d'octubre de 2018


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small