cinema catal� . caT
Notícies anteriors
SOTSOBRA JUVENIL

Lee Chang-Dong, realitzador sud-core de la premiada Poesa (2010), es fica de nou rere les cmeres per dirigir un extraordinari thriller de tons melodramtics, "Burning", a partir dun relat de lescriptor japons Haruki Murakami, presentat al passat Festival de Canes. El punt de partida de Burning s un cop datzar que provoca el retrobament juvenil de Jongsu (Yoo Ah-in), un noi que vol ser escriptor, i una antiga companya de lescola, Haemi (Hun Jong-seo), que ara fa dhostessa en un centre comercial, ambds amb treballs precaris.

Haemi atreu a Jongsu a la seva vida perqu li cuidi el pis i el gat mentre sen va de vacances uns dies, per Jongsu acabar perdudament enamorat della, subjugat al seu encant i personalitat, vctima duna passi desenfrenada. Per aquesta amistat de parella derivar en un singular i enrevessat triangle amors quan ella torna del seu viatge afric amb un altre noi, Ben (Yeun Steven), un xicot ric, carismtic i cnic, loposat a Jongsu, callat, taciturn i reservat.

En una de les escapades conjuntes, Ben revela una estranya confidncia, una obsessi amagada que practica des de fa temps, cremar hivernacles abandonats. Aquesta confessi desferma la inquietud i la torbaci en Jongsu, alimentat tamb pels records dinfantesa dHaemi sobre ell, fets que ell no recorda.

Tot plegat, com la desaparici sobtada della, un adu sense comiat, que el noi no pot capir, enamorat com est, subsumeix a Jongsu en un estat dincredulitat i incertesa absolut, un personatge a la deriva en plena sotsobra. Viu perdut en un laberint vital, atrapat en aquest triangle damistats perilloses i de vrtexs esmolats, contagiat per un clima denrariment, entregant-se a les seves cabries fruit de les imatges esquives que li han transms.

El film es contagia aix de misteri i enigmes irresolubles. I en aquest territori relliscs i inestable, el desnortat Joengsu cau fcilment presa despeculacions, esclafat alhora per traumes interiors com labsncia materna i la figura dun pare violent i explosiu condemnat a pres i tamb, aclaparat tamb per la seva ascendncia humil. Un cam abonat a lamargura i el ressentiment, amb lagreujant de la utilitzaci i la manipulaci dssers febles a mans dels poderosos.

Destaca un personatge femen captivador, ple darestes, esmunyeds, daltra banda habitual en els relats de Murakami, com quedava pals a Tquio Blues, portada al cinema per Tran Anh Hung lany 2010. Igual que perviu lal trgic de lobra de Murakami, de nou amb sonoritats jazzstiques, escampant ara sobre la superfcie de Burning. Un melodrama turbulent, de temperatura incandescent, de desenvolupament magistral i que tendeix, irremeiablement, vers un desenlla climtic desassossegant.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena de la pellcula

lectures: 554

Una crtica de Joan Millaret Valls

20 d'octubre de 2018


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small