cinema catal� . caT
Notícies anteriors
AMERICA FIRST

Celebrem el retorn a la primera lnia de la palestra cinematogrfica aix com la bona forma demostrada pel realitzador Spike Lee grcies al thriller policac "Infiltrado en el KKKlan" desprs que sesvas la seva bona estrella sustentada sobretot en els seus primerencs i desacomplexats films Haz lo que debas (1989) i Jungle Fever (1991). El darrer treball de Lee, Premi del Jurat del Festival de Canes, s una adaptaci del llibre de Ron Stallworth, Blackkklansman, daltre banda ttol original del film, que tracta duna investigaci policial dels anys setanta per desemmascarar la violenta secta racista Ku Klux Klan a la ciutat de Colorado Springs.

Un agent blanc jueu sinfiltra en lorganitzaci racista KKK, Flip Zimmerman (Adam Driver), en el marc de la primera operaci de responsabilitat del primer policia de color que acaba dentrar en el cos de policia local, Ron Stallworth (John David Washington), desprs de fer tasques despionatge als activistes negres ms radicals, el moviment Black Panters.

Tot i la virulncia del moment, amb una forta agitaci social als carrers per causes tniques, preval generalment un to de comdia, sovint de pardia, en qu els racistes blancs, ells mateixos pura caricatura, sn carn descarni. En aquest enfocament fora dists hi ha un bon treball per construir dilegs plens dironia i sarcasme, per exemple, sobre tpics entre blancs i negres. Enmig dacudits i gags de comdia, destaca tamb la indiscutible vis cmica dels protagonistes principals, Adam Driver i John David Washington fill del popular actor Denzel Washington.

Blackkklansman gaudeix duna lectura actual que es fa evident en el decurs del film a travs deslgans dels supramacistes blancs, i que desprs han esdevingut trets distintius del discurs del president Trump, com els lemes America First o Make America Great Again. Un parallelisme entre passat i pressent que es fa explcit en les imatges documentals finals, pertanyents a successos de violncia de lany 2017 a Charlottesville. De la mateixa manera com el cinema ha contribut a perpetuar aquests patrons racials en films mtics sobre la causa sudista com El nacimiento de una nacin (1914, D.W. Griffith) o Lo que el viento se llev (1939, Victor Fleming)

Potser espervem una diatriba ms contundent i sense contemplacions contra les barbaritats continuades en el temps a mans dels segregacionistes o de les rmores del racisme incrustat en laparell del propi estat, venint dun defensor i combatent de la causa afroamericana com s Spike Lee. Per tamb ens plau el predomini de lesperit divertit i simptic del film, a to amb latmosfera de confraternitzaci que regna en la prpia comissaria on treballen els policies Ron i Flip, mentre la denncia inapellable del racisme fa la seva feina de forma implacable entre rialles.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena de la pellcula

lectures: 529

Una crtica de Joan Millaret Valls

31 d'octubre de 2018


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small