cinema catal� . caT
Notícies anteriors
LLIBRES I PASTISSOS EN TEMPS DE CLERA

Era qesti de temps que la novella La societat literria i el pasts de pela de patata de Guernsey fos portada al cinema, ats el seu xit editorial mundial. Curiosament, aquesta obra daccent inequvocament british va ser escrita per una autora nord-americana, Mary Ann Shaffer, encara que a causa de la seva mort va haver de ser acabada per la seva neboda Annie Barrows. La inspiraci sobre el moment histric en el qual semmarca lobra prov dun viatge a lilla de Guernsey, situada al canal de la Mnega, en qu lautora, a causa de la boira va haver desperar durant hores a laeroport. All va descobrir un llibre sobre locupaci alemanya de lilla durant la Segona Guerra Mundial i aquesta va ser la llavor que li va permetre desenvolupar la histria daquesta petita societat literria creada com a tapadora per tal de poder-se saltar el toc de queda dels ocupants i poder menjar clandestinament porc rostit algunes nits.

La pellcula, dirigida amb ofici per Mike Newel, un director que va obrir nous camins a la comdia anglesa amb Cuatro bodas y un funeral, trasllada en imatges els fets relatats a lobra literria, intentant respectar mnimament una de les seves senyes didentitat com s el tractament epistolar. La histria ens presenta a Juliet Ashton, una escriptora dxit al Londres de 1946, just acabada la guerra, que rep la misteriosa carta dun tal Dawsey Adams, criador de porcs a lilla de Guernsey que havia trobat un llibre amb el nom i adrea de lescriptora escrits a m i que havia portat a lesmentada tertlia literria. El llibre, que provenia de la biblioteca personal della, formava part del paquet que lescriptora havia hagut de vendres durant la guerra per poder sobreviure. A partir daqu, Juliet es traslladar a lilla per conixer els membres daquesta curiosa societat literria i descobrir els trgics fets ocorreguts en el seu si durant locupaci alemanya.

Malgrat ser una cinta fora predictible fins i tot sense haver llegit el llibre, cal reconixer que s la tpica producci britnica dpoca excellentment facturada i de visionat ms que agradable. Traient tot el profit dels escenaris naturals de lilla on passa lacci i retratant amb afecte la vida daquesta petita comunitat insular, la pellcula aconsegueix construir un relat ben estructurat, amb lequilibri just entre lacci del present i els flashbacks de locupaci, aix com entre la comdia i el drama. Una proposta certament sense grans pretensions, per que aprova amb nota la complexitat de ladaptaci, simplificant la trama, apropant els personatges a lespectador i amb una Lily James absolutament encantadora en la paper protagonista, magnficament rodejada per un grup de secundaris que encaixen perfectament en el seu paper.

Una histria que ms enll daquest to costumista, i com ha fet tamb recentment Isabel Coixet amb La llibreria en un context fora similar, aconsegueix transmetre la passi pels llibres i la lectura, a travs dun grup de vilatans fora heterogeni, que per casualitat i per circumstncies de la vida troben aquest refugi i aquesta distracci en uns moments tan difcils com locupaci de la seva terra per un exrcit invasor. Un exrcit que tanmateix s tractat amb alguns matisos a travs de la figura del soldat que entra en contacte amb la societat, apellant directament a la bondat de la naturalesa humana i lestupidesa de les guerres i la violncia. En definitiva, dues hores que permeten a lespectador relaxar-se a la butaca i gaudir dun conjunt interessant i ms complex del que pot semblar a priori.

Notcies - Cinema Catal . NET
El cartell de la pellcula

lectures: 689

Una crtica de Marc Serra

11 de desembre de 2018


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small