cinema catal� . caT
Notícies anteriors
LA DANSA DE LA VIDA

Presentada en la Secci Oficial del 66 Festival Internacional de Cinema de Sant Sebasti, la coproducci internacional "Yuli" dIciar Bollan en va sortir premiada grcies al guard pel guionista Paul Laverty, guionista habitual del britnic Ken Loach, i collaborador en altres films conjunts anteriors amb Bollan com a El olivo (2016).

La trama gira sobre el fams ballar cub Carlos Acosta, conegut amb el sobrenom de Yuli, tot una llegenda de la dansa internacional desprs de guanyar diversos concursos individuals i ser contractat pel Royal Ballet de Londres, convertint-se en el primer artista de color en interpretar diversos papers en ballets pensats per a protagonistes blancs, com el Romeu de Romeu i Julieta.

Si tots els biopics dartistes i estrelles famoses subratllen lesfor, la constncia, el sacrifici o la perseverana com a claus de lxit, en aquesta ocasi sincideix molt en lentorn familiar i, principalment, en la conflictiva i dolorosa relaci entre pare i fill. Malgrat tocar diversos aspectes, alguns de forma tan tangencial que queden prcticament descuidats, com la bogeria de la seva germana, destaca especialment lapropament a la figura dun pare tirnic que va jugar un paper decisiu en la formaci del petit Carlos, ja que la pulsi per la dansa no era vocacional, sin ms aviat una prescripci paterna.

Tamb es fa pals en el film una mirada histrica a Cuba i les seves arrels, com els ancestres esclaus dels Acosta, una petjada inesborrable en el pas. Lpoca comunista deixa el nyap dun modernssim Palau de les Arts abandonat a mig fer enmig del camp quan els aliats sovitics van deixar dabocar-hi diners. O tamb la dispora recent dels migrants cubans en la seva fugida massiva cap a Estats Units, els coneguts com a balseros.

Es tracta dun film biogrfic que combina en el seu plantejament recursos ben convencionals aix com un plantejament molt ms original. El film combina els records dinfncia dAcosta i el seu periple artstic de joventut a travs de la figura clssica dels flashbacks, alternant passat i present. Es tracta dun film efectiu i eficient en els seus resultats sense obviar tampoc les previsibles dosis demotivitat. Per all on el film excelleix s quan Acosta reviu els passatges que el van marcar en vida a travs de diferents coreografies de ballet, magistralment concebudes per Mara Rovira, en qu el mateix Acosta sinterpreta a s mateix en lactualitat.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena de la pellcula

lectures: 534

Una crtica de Joan Millaret Valls

15 de desembre de 2018


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small