cinema catal� . caT
Notícies anteriors
AMOR SOBRE RODES

Ms enll daltres consideracions, la finalitat principal de tota comdia ha de ser arrencar el somriure de lespectador, i si pot ser la rialla. A partir daqu tamb pot aprofitar per reflexionar sobre altres temes ms seriosos o introduir un discurs social. Tot aix ho tenia molt present Franck Dubosc a lescriure i dirigir la seva primera pellcula com a realitzador: Sobre ruedas. Actor bregat des de fa molts anys en el mon de la comdia, tant a la TV, com sobre els escenaris, a la pantalla gran participant en nissagues com Els visitants, Camping, i Asterix i Oblix, o compartint protagonisme amb cmics dxit com Kad Merad a Bis, que plantejava un viatge en el temps de dos amics cap a la dcada dels 80 per arreglar les seves insatisfactries vides actuals, ara Dubosc sha decidit a fer el salt darrera la cmera on ha pogut aplicar tota la seva experincia en aquest gnere, amb resultats ms que notables.

s cert que Sobre ruedas no inventa res de nou i que fins i tot s bastant previsible en el seu desenvolupament i desenlla, per tampoc s el seu objectiu. El gui, cannic i ben estructurat, parteix com tantes altres comdies de lequvoc, duna mentida circumstancial que ha de ser mantinguda pel protagonista (el mateix Dubosc). Aquest, un executiu dxit duna empresa distribudora de sabatilles esportives, Don Joan impenitent i mentider compulsiu, coneix una noia fent-se passar per invlid mentre es troba assegut a la cadira de rodes de la seva difunta mare. Per la jove li presenta a la seva germana, una dona que realment ha de viure en cadira de rodes i que posseeix una vitalitat desbordant, s concertista de viol i juga a tenis. Evidentment ell haur de seguir amb la farsa per tal de conquistar-la, fet que provocar mltiples situacions de gran comicitat i lnies de dileg hilarants.

La cinta exprimeix totes les possibilitats que ofereix aquesta premissa inicial, posant al protagonista en situacions absurdes i mltiples embolics, que deixen en evidncia els obstacles que planteja el dia a dia duna persona amb aquesta minusvalidesa i que fins que no thi trobes no et planteges suficientment. En aquest sentit la pellcula posa en valor el coratge i el mrit de les persones discapacitades que malgrat la seva limitaci de mobilitat aconsegueixen superar les dificultats i fer una vida el ms normal possible. Sense que aix estigui renyit amb fer broma, no de les persones en cadira de rodes, sin amb les persones en cadira de rodes. Humor respectus, per sense amagar cap situaci quotidiana que permeti confeccionar un gag gracis, encara que pugui vorejar all polticament incorrecte.

Evidentment, a mesura que avana el metratge, la trama va derivant cap a la comdia romntica, amb moments lgids com la meravellosa nit a Praga i el sopar a casa del protagonista amb el final en un gran pla zenital a la piscina que aprofita visualment totes les possibilitats del vestit vermell que llueix la protagonista, una Alexandra Lamy que sost bona part de la cinta amb una personalitat, una simpatia i una elegncia realment abassegadores, que fan quasi invisible la seva invalidesa, mentre deixen en evidncia les mancances emocionals del presumpte triomfador de la vida que li fa la cort i que cada cop es troba ms atrapat pel seu engany. Una proposta, en definitiva, que constata la bona salut de la comdia francesa, que a base de bons guions, actors i actrius amb una vis cmica i un savoir-faire privilegiats i un aprofitament de les possibilitats cmiques de les situacions ms quotidianes, sembla que ha trobat la frmula mgica per aconseguir fer-nos passar sempre una bona estona davant les pantalles de les sales fosques.

Notcies - Cinema Catal . NET
El cartell la pellcula

lectures: 631

Una crtica de Marc Serra

9 de gener de 2019


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small