cinema catal� . caT
Notícies anteriors
MENTS RECARGOLADES

El polmic cineasta Lars von Trier tornava al Festival de Canes, encara que fora de competici, per presentar el seu desconcertant i provocador thriller sobre un assass en srie a "La casa de Jack". Aix tancava les ferides obertes amb el certamen francs desprs que fos repudiat lany 2011 a remolc dunes declaracions polmiques en qu el cineasta dans mostrava les seves simpaties per Hitler durant la seva roda de premsa de Melancholia.

Ara ja podem veure en sales La casa de Jack en qu Jack (Matt Dillon), autor duna seixantena de crims, es presentat com un estilista del crim, manitic i compulsiu, que sovint fa fotos dels seus actes aberrants - ja que adora els negatius -, autodenominant-se ell mateix Sr. Sofisticaci. Dotze anys dassassinats que von Trier organitza en cinc captols ms un epleg, cinc incidents que es corresponen exclusivament a cinc vctimes dones. Destacant precisament Uma Thurman com la primera vctima de Jack en el primer segment, en qu lactriu interpreta una conductora amb el cotxe en pana que requereix la collaboraci de Jack, inseparable de la seva furgoneta vermella.

El film de Trier recorre a la seva manera la carrera criminal daquest psocipata megalman que emmagatzema les seves vctimes en una cambra frigorfica. I aquest carrusel dactes salvatges es combina, sense massa encert ni mtode clar, amb lintent del mateix Jack de construir la seva prpia casa en un paratge buclic. Una casa dissenyada per ell mateix, enginyer fent darquitecte, i que Jack destrueix en ocasions. Un desgavell irrealitzable que actua com a metfora de la pulsi malalta de Jack, element simblic escollit per Trier per donar ttol al film.

La casa de Jack resulta escabrs i impactant en la mostraci de la violncia gratuta de Jack, una cruesa dalguna manera fidel al tarann ms punyent del realitzador, en qu algunes escenes poden ferir la sensibilitat del pblic. Von Trier dirigeix un film sobre un personatge tan aterridor com magntic combinant un enfocament rutinari en molts moments, emprant un estil marca de la casa com la cmera sovint en moviment permanent i nervis.

I s que resulta inconsistent com a film de terror, ja que juga amb lhumor en fora ocasions, sovint pardic, en qu el diablic Jack apareix com un personatge ingenu en ocasions, sovint un sser ridcul i pattic, que fa que es desdibuixi el seu carcter sinistre i pertorbador. Aix aporta una certa mirada atpica en un gnere tan estereotipat com el dels serial killers, impregnant-se de certa originalitat, com si volgus dur-ne a terme una visi desconstructivista, deixant a lespectador en la perplexitat.

En ocasions, Von Trier resulta visionari, quan es remet al terreny ms de la fantasia. En aquest territori destaca ls de la veu of de Jack i de Verge (Bruno Ganz), qui obra el film encara amb la pantalla en negre, i que actua com un dileg interior del personatge esquizofrnic de Jack, com la veu del seu subconscient. Converses dambds que ens remeten a lInfern de la Divina Comdia de Dante, amb un descens incls als inferns de la m de Verge/Virgili i recreaci del fams quadre de Delacroix La barca de Dante.

Uns dilegs i reflexions que es serveixen de la filosofia, la poesia i la pintura, amb una figura recurrent, el poeta i pintor William Blake, que abraa aquestes tres disciplines, interrelacionades, amb exhibici dels seus gravats i dibuixos. Tamb allusions a la msica, com els fragments dun obsedit Glenn Gould tocant malaltissament a Bach.

Al realitzador dans li agrada passejar-se pel llindar del precipici, altiu i superb en moments, brillant i inspirat en daltres, alhora tan a prop de la buidor com dall profund. La recurrncia a cites i elucubracions acaben ensenyant les cartes amagades de les seves prpies inquietuds artstiques i morals. Al final sacaba entreteixint una estranya i fascinant imbricaci artstica entre la ment recargolada del psicpata Jack i les dries illustrades del creador Von Trier.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena de la pellcula

lectures: 605

Una crtica de Joan Millaret Valls

28 de gener de 2019


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small