cinema catal� . caT
Notícies anteriors
EL PODER A LOMBRA

El cinema nord-americ s especialment donat a repassar la vida i obra de la seva classe poltica, sense estalviar-se entrar en els aspectes ms foscos de la seva biografia, ja sigui pblica o privada. Personatges com Lincoln, Hoover, Nixon, Bush o els germans Kennedy han protagonitzat diversos films que han disseccionat tant la seva figura com les interioritats de la Casa Blanca i la vida poltica de Washington, majoritriament de forma poc amable. Ara, de la m de linclassificable Adam McKay, li ha tocat el torn a Dick Cheney, vicepresident durant el mandat de George W. Bush i pea clau de la reacci poltica post 11-S amb la intervenci a lOrient Mitj.

La cinta El vici del poder ens presenta el personatge des dels seus inicis com a gris burcrata de lAdministraci Nixon, on poc a poc va escalant posicions dins lorganigrama grcies a la seva actitud gregria i obedient a lombra del seu mentor Donald Rumsfeld, i el va seguint en el seu creixement personal i poltic, en parallel a laugment de la seva capacitat de manipulaci i conspiraci. Un home absolutament negat, perdut i amb problemes dalcoholisme a la seva joventut, cridat a la ms absoluta mediocritat, per que grcies a la seva esposa Lynne, una autntica Lady Macbeth moderna si hem de fer cas del film, redrea la seva vida i lencamina fonamentalment a lascens en el mn de la poltica, fins arribar a ser el titellaire que movia tots els fils durant ladministraci Bush, i que per benefici personal i dalgunes empreses privades va impulsar una guerra que va causar mort i sofriment a tantssima gent.

A travs de tots aquests personatges, McKay (que tamb exerceix de guionista) ofereix un retrat ferotge i molt custic de les cpules de poder nord-americanes, especialment del sector republic, que mostra com a fantics que tan sols busquen imposar la seva ideologia, guanyar diners, i controlar el pas, sense importar-los el ms mnim el benestar de la gent. Una crtica furibunda que tanmateix es presenta en forma de stira, i amb un estil formal gil, en el qual els personatges sovint dialoguen amb lespectador, es fan parntesis explicatius i on el fil argumental s portat per un narrador, que finalment desvetlla una curiosa relaci amb el protagonista.

Aquests recursos, que shan convertit en marca de la casa del realitzador, ja els havia emprat anteriorment a La gran apuesta, film molt interessant i didctic que relatava la crisi econmica i la caiguda dels bancs i el mercat immobiliari, i que el va fer saltar a les grans lligues de la direcci. Aqu va coincidir amb Christian Bale i Steve Carell, que ara recupera per interpretar el binomi Cheney / Rumsfeld. El primer ens obsequia novament amb una transforaci fsica radical, com ja havia fet per exemple a The Fighter o The Machinist, que el fa irreconeixible en la pell del vicepresident, i que en una gran caracteritzaci, ms que no pas interpretaci, amb una mnima gesticulaci facial aconsegueix transmetre tot el poder i larrogncia dun home que es creia per sobre del b i del mal.

Cal suposar que la pellcula no ha estat ben rebuda pels protagonistes reals, tot i que malgrat que hagi posat en imatges les seves accions ms reprovables, no deixen de ser actes que tothom ja intua i donava per fets. Per s un signe de salut democrtica, que aquests tipus de propostes es puguin realitzar amb normalitat i fins i tot arribar a la cursa final pels scars. Tan de bo fos una circumstncia que tamb passs amb poltics ms propers, ja que en un altre nivell, tamb en tenim uns quants no gaire lluny que mereixerien una cinta com aquesta, que poss al descobert les seves mentides i misries, encara que podria sortir una obra ms propera a Torrente que no pas als biopics de McKay, Oliver Stone, Spielberg o Clint Eastwood. Per no parlar dels lmits i les retallades a la llibertat dexpressi que tenim darrerament. Per com diria Michael Ende, aix s una altra histria per ser contada en una altra ocasi.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena de la pellcula

lectures: 489

Una crtica de Marc Serra

3 d'abril de 2019


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small