cinema catal� . caT
Notícies anteriors
EN QUARENTENA

Desprs del remake dAlicia en el pas de las maravillas (2010), Tim Burton adapta ara als nous temps un nou clssic de la factoria Disney, "Dumbo". La revisi del film danimaci de lany 1941 consisteix en rodar-lo de nou amb personatges de carn i ossos mentre que lelefantet dorelles gegantines i amb capacitat de volar s recreat amb tecnologia digital.

Al circ en hores baixes del bellugads i rondinaire Max Medici (Danny de Vito) arriba per reincorporar-se a la feina el genet Holt Farrier (Colin Farrell), vidu amb dos fills, Milly (Nico Parker) i Joe (Finley Hobbins); per Holt ara es quedar sense la seva feina ja que s un mutilat de guerra, i ser encarregat del manteniment del estrambtic paquiderm.

Per quan Dumbo esdev una popular atracci, un magnat (Michael Keaton), propietari del megacirc Dreamland, mastodntic parc temtic i alhora espcie de reialme fosc, compra el circ de Medici per crear un nou show circense entre la trapecista (Eva Green) i laeronutic Dumbo.

Mha quedat la molesta sensaci davant daquest remake que en lloc devocar la mgia, lencant i la tendresa del clssic infantil Dumbo, Burton ha preferit apostar per la comdia sentimental i edulcorada, tamb polticament correcte, com la pertinent denncia contra el maltractament als animals engabiats, a lestil d Agua para elefantes (2011, Francis Lawrence), adaptaci duna novella de Sara Gruen .

Hi ha un amor i una nostlgia pel circ de petit format i ambulant, amb el seu catleg de nmeros tradicionals i populars, en la mesura que tamb es feia present en moments de Big Fish (2003) del mateix Burton, adaptant un text de Daniel Walllace. Burton torna a apostar per la diferncia, els altres, lnima del seu cinema; defensant personatges amb alguna deficincia, des del mateix Dumbo amb la seva malformaci, al pare que torna esgarrat de la guerra.

Resulta decebedor que lexcntrica i torbadora escena psicodlica de la borratxera del petit Dumbo en loriginal ara s recreada amb un inofensiu i pobre joc de bombolles de colors. Recuperem intrahistria burtoniana ara amb un intercanvi de papers, daquell enfrontament entre Danny de Vito i Michael Keaton a El retorno de Batman (1992), el duel del maligne Ping i lheroi de Gotham, respectivament, ara transformat en una rivalitat entre dos concepcions antagniques del circ.

Burton eixampla el seu film amb un desplaament del protagonisme als humans i les seves histries dadults. Aix acaba per restar fora al film, absolutament debilitat pel paper de comparsa atorgat al petit Dumbo, orfe tamb a qui han separat de la seva mare, Jumbo, i privat de veu. Ens queda sobretot la mirada innocent i trista del petit Dumbo, sobretot quan s caracteritzat grotescament de pallasso, un dels moments ms aconseguits del film.

I aqu rau la frustrant paradoxa principal del film, lemoci arriba fruit dels efectes digitals mentre que els afectes humans aporten uns resultats ben discrets. Aquest Dumbo s una aventura desproveda de fora i encant que posa en entredit lespurna creativa dun fabulador nat com s Tim Burton, deixant el seu art de contar i fascinar en quarantena.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena de la pellcula

lectures: 518

Una crtica de Joan Millaret Valls

3 d'abril de 2019


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small