cinema catal� . caT
Notícies anteriors
BENAURADA INSISTÈNCIA

Entre els dies 25 d’abril i 5 de maig té lloc una nova edició del D’A, Festival de Cinema d’Autor de Barcelona, el gran festival barceloní consagrat al millor cinema d’autor, una referència indiscutible en el sector dels certàmens cinematogràfics. Com acostuma a passar sovint, el D’A compta amb nombrosa presència de cinema francès, autèntic motor d’arrossegament europeu. El pes d’aquesta cinematografia es pot certificar en la mateixa inauguració del certamen barceloní a càrrec del deliciós segon film del francès Louis Garrel, ‘Un hombre fiel’. Un film coescrit pel mateix Garrel al costat del mestre de l’escriptura Jean-Claude Carrière, protagonitzat per ell mateix i recolzat per actrius com Laetitia Casta i Lily-Rose Depp. Es tracta d’una elegant i fina peça de cambra, una petita miniatura delicada, que compta amb una lúdica ronda de personatges i situacions on conviuen la ironia i la tendresa.

Epicentre

La secció més important, Direccions, compta amb 18 títols ben representatius de les diverses mirades que conformen el calidoscòpic cinema d’autor contemporani. La rellevància del cinema asiàtic en el panorama internacional la podem detectar en la doble tria d’un cineasta habitual com és el sud-coreà Hong Sang-soo, gràcies a dues propostes com ‘Hotel by the river’ i ‘Grass’. Però també amb el documental ‘Your Face’ d’un altre vell conegut, el taiwanès Tsai Ming-Liang, aquí amb música de Ryuichi Sakamoto.

Després de guanyar la secció Talents 2016 amb ‘Oleg y las raras artes’, Andrés Duque retorna al D’A amb un film de recerca d’una cultura en extinció en una regió remota de Rússia, ‘Carelia, internacional con monumento’. I enmig de la competició sobresurt el genuí western nord-americà del francès Jacques Audiard, ‘Los hermanos Sister’, amb Joaquin Phoenix, John C. Really o Jake Gyllenhaal; i un altre film en clau de western apòcrif en terres de Kirguizistan, ‘Continuer’, del belga Joachim Lafosse.

Tanmateix retrobem el mexicà Carlos Reygadas, director de ‘Post tenebras lux’, que ara ens porta ‘Nuestro tiempo’. No podrem passar per alt l’estrambòtica i hipnòtica ‘In Fabric’ de Pater Strikland. I atenció a la delicadesa visual de la portuguesa Rita Azavedo a ‘La portuguesa’, adaptació d’un relat del llibre ‘Tres mujeres’ de l’austríac Robert Musil.

Costats

A la secció Transicions podrem veure un bon grapat de cinema llatinoamericà com el món dels ‘narcos’ en clau post-apocalíptic a ‘Cómprame un revólver’ del mexicà Julio Hernández Cordón; així com també l’argentina Albertina Carri amb ‘Las hijas del fuego’; o ‘Belmonte’ del uruguaià Federico Veiroj. També trobarem el film romàntic adolescent ‘Asako I & II’ del japonès Ryusuke Hamaguchi –premi del públic en el D’A 2016 per ‘Happy Hour’-; o el món infantil d’uns germans sotragat per la violència a ‘The river’ del cineasta de Kazakhstan Emir Baigazin.

En les Sessions Especials del festival destaca la projecció en 3D a la Filmoteca de la meravellosa filigrana del xinès Bi Gan, ‘Largo viaje hacia la noche’; la nova entrega de Bruno Dumont del seu singular thriller policíac còmic ‘El pequeño Quinquin’, ‘Coincoin et les Z’Inhumans’; o un dels títols més prometedors del cinema asiàtic, ‘An Elephant sitting still’ de Hu Bo.

L’apartat Un impuls creatiu, que dóna veu a joves realitzadors i a aquelles propostes trencadores al marge dels circuits més comercials, permetrà veure noms com Víctor Moreno i el seu documental creatiu ‘La ciudad oculta’ sobre un Madrid subterrani; Armand Rovira i el seu film experimental d’estètica underground ‘Letters a Paul Morrisey’; o Ramón Lluís Bande i el seu inusual musical polític ‘Cantares de una revolución’, amb cançons populars cantades per Nacho Vegas amb la revolució obrera asturiana de 1934 de fons.

Cicle

Enguany, la retrospectiva del D’A 2019 estarà consagrada al realitzador francès Christophe Honoré, autor de dos musicals profans, amb la petja sonora del cineasta Jacques Demy, de cançons joioses i alhora balades tristes, ‘Les chansons d’amour’ (2007) i ‘Las bien amadas’ (2011). En la retrospectiva d’aquesta cineasta bretó resident a París es podrà veure, entre altres, la seva darrera aposta, ‘Vivir deprisa, amar despacio’ (2018), sobre la història d’amor homosexual de dos joves sota l’estigma de la SIDA, encarnats en Vincent Lacoste i Pierre Deladonchamps. El bonic reguitzell de nou pel·lícules que conforma aquest cicle d’un realitzador tan polifacètic com Honoré, format com a crític i que ha temptejat tant l’escriptura com el teatre, es podran descobrir a la Filmoteca de la Generalitat.

Notícies - Cinema Català . NET
El cartell del D’A Film Festival

lectures: 500

Una crònica de Joan Millaret Valls

28 d'abril de 2019


Comparteix la notícia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a màxim pots omplir 255 caràcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small