cinema catal� . caT
Notícies anteriors
CANES ES MOU ENTRE LA VIOLNCIA DELS BANLIEUES FRANCESOS I LA VIOLNCIA CONGNITA DUN POBLET BRASILER IMAGINARI

El director, actor i guionista francs Ladj Ly entra per primera vegada en la Secci Oficial amb un film de fort comproms social, Les Misrables. Desprs de diversos curtmetratges i documentals, el present film s el desenvolupament dun curtmetratge previ del 2018. La violncia latent als carrers dels suburbis francesos i la violncia. Desprs de lesplndida Aquarius (2016), el brasiler Kleber Mendona Filho retorna a concurs amb Bacurau i ho fa acompanyat en aquest tercer llargmetratge en la direcci del seu responsable del disseny de producci Juliano Dornelles. Bacurau ser la histria dun poble situat en una zona perduda de Pernambuco, el qual dna nom al ttol del film, un llogaret solcat tamb per la violncia.

Odi suburb

Les misrables afronta la conflictiva relaci entre les forces de lordre i la poblaci dels barris marginals francesos, els banlieues. Aquest problemtica explosiva est tractada a partir de la presncia dun policia, Stphane (Damien Bonnard), destinat al suburbi de Montfermeil al costat duna parella de policies. Desprs de diversos petits incidents, com escenes de mediaci, i que posen al descobert el tarann divers i, fins i tot, oposat, daquests policies, el conflicte principal esclata durant una operaci de recerca dun cadell de lle robat dun circ.

Per durant una baralla els policies disparen a la cara del noi culpable del furt quan es veuen assetjats per un grup de nens. La reprovable acci s gravada casualment a vista dun dron dun nen del venat que es dedicar a espiar a les seves venes. Aquest testimoni imprevist de lagressi enverinar una situaci tan polmica. La llavor de la policia germinar sense aturador a partir daquest moment ja que el incident ha estat tancat en fals. El rancor i lodi per un abs policial refuten aix unes primeres imatges de celebraci collectiva nacional, amb tots els colors de races i nacionalitats que conformen el gresol francs, conjurats en leufria per un xit esportiu.

Aquesta uni patritica i republicana, una xit de la multiculturalitat i la convivncia collectiva, es sustenta, per, sobre un precari equilibri, sempre al llindar de lesclat social. El que planteja aquest notable film s que la guspira pot saltar en qualsevol moment i que la ms nmia tonteria pot encendre la metxa de lincendi als barris. Un crit dalerta tamb sobre situacions viscudes de violncia destructiva indiscriminada que es poden repetir en el moment menys pensat.

Aquesta amenaa latent que batega constantment sembla una posada al dia dun film tan essencial sobre el malestar dels barris saturats de poblaci migrada i marginal com El odio (1995) de Mathieu Kassovitz. I el nervi de la posada en escena, com les mateixes escenes de batusses i denfrontaments en un deteriorat bloc de pisos, tenen el pols dels films rabiosos de Jacques Audiard, sobretot, Palma dor a Canes el 2015, Dheepan.

Tampoc podem oblidar el text primordial Els miserables de Victor Hugo amb les seves ressonncies de fons, com una posada al dia. En el marc daquests suburbis problemtics i de futur incert, la cita al clssic de Vigo es fa pals en la primera missi el nou policia. Aquest vincle es fa manifest al final del film amb unes frases reveladores i que donen resposta a les moltes preguntes que formula aquest film gens maniquea, Amics meus, reteniu aix, no hi males herbes ni homes dolents. Noms hi ha mals conreadors. Finalment podem esmentar laparici fugissera de Jeanne Balibar com a responsable duna comissaria.

Mn ancestral

Lacci collectiva del poblet rural Bacurau est situada en un futur proper i lenterrament duna matriarca de 94 anys, Carmelita, obra la trama prpiament dita. Quelcom enigmtic i misteris predomina en latmosfera i el funeral a Bacurau arriba precedit per un accident mortal a la carretera en qu el cami involucrat va carregat de tats. Un prleg premonitori que enllaa amb fenmens paranormals, una sort del realisme mgic com el del Macondo imaginat per Garca Mrquez. Els propis contorns difuminats del fantstic i dall real sacompanya dalguns trets visionaris fruit de la ingesta dun psicotrpic de part dels pobladors daquest indret que sembla funcionar de manera autrquica.

En realitat, s una petita comunitat fora del temps i, fins i tot, arriba a desaparixer en la cerca a google maps, talment shagus esvat dels mapes cartogrfics. La seva insularitat, on manquen sovint medicines o recursos bsics com laigua, li donen una personalitat esquerpa amb lexterior i els seus habitants no es deixen entabanar, fins a provocar el buit, en el moment de la visita dun poltic amb tics de showman i carregat de vanes promeses.

Lescarni a aquest candidat provoca la irrupci duns sicaris nord-americans liderats per Michael (Udo Kier) encarregats descampar la violncia arreu, una allusi prou explcita a una certa connivncia entre el poder actual al Brasil i els Estats Units. La resistncia, a estones salvatge i acarnissada, a crrec dels vilatans, esdev un episodi ms de la violncia histria del pas, conformat per guerrilles, aixecaments indgenes, repressi estatal o els estralls de la colonitzaci.

Una memria dun univers de violncia recollit en el museu dhistria local i que desprs de la bogeria assassina registrar les empremtes de la carnisseria en les seves prpies parets, empremtes del present en un temple del passat. Una cadena de successos dotats dun fora simblica evident en qu la ficci acaba conformant un relat metafric del propi Brasil. Cal esmentar que la gran protagonista de Aquarius, Sonia Braga, gaudeix tamb dun paper rellevant. Tot i les virtuts i encerts evidents daquesta singular aposta, els resultats, per, acaben sent ms aviat discrets.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena de la pellcula "Bacurau"

lectures: 568

Una crnica de Joan Millaret Valls

17 de maig de 2019


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small