cinema catal� . caT
Notícies anteriors
CANES ENS DEIXA UNS DARDENNE EN FORMA I UN IRA SACHS MALENCONIS

Els germans Dardenne reincideixen de nou en competici. Premiats en diferents ocasions, sobresurten dues Palmes dOr per Rosetta (1999) i Lenfant (2005), els germans belgues Jean-Pierre i Luc Dardenne segueixen tossudament la seva prospecci en els mals de la nostre societat. I ara sendinsen en el terrorisme de tall islamista a Le jeune Ahmed resseguint les passes dun adolescent fanatitzat per la religi, Ahmed (Idir Ben Addi).

Daltra banda, Ira Sachs, el director de films tan bonics com El amor es extrao (2014), competeix per primera vagada en la Secci Oficial amb la seva setena realitzaci, el film francs-portugus Frankie, de repartiment internacional. Un clid i ntim film protagonitzat per lactriu que dna ttol al film, interpretada per Isabelle Huppert, que li queda poc temps de vida i decideix passar les seves vacances amb la seva famlia i els amics ms estrets a la ciutat portuguesa de Sintra.

Lli de cinema poltic

Desprs dun atac amb un ganivet a la seva professora drab, titllant-la dapstata, seguint les prdiques del seu imam, el jove Ahmed s recls en un centre de menors tutelats per educadors. Participa en tasques socials amb una famlia ramadera que lacull per a la seva rehabilitaci per ell no renuncia de cap de les maneres a cometre un crim amb qualsevol eina punxant. Ahmed est fanatitzat en la seva adolescncia i pretn defensar la seva religi, que veu amenaada, sense desistir dels seus sanguinaris fins. Tot i la seva activitat en una granja i lamistat amb la filla dels grangers, Ahmed segueix entossudit en el seu fonamentalisme, considerant un fet impur i pecamins fer un pet a una noia no musulmana o ser llepat per un gos.

El treball flmic dels germans Dardenne deixa clar que lintegrisme islamista dAhmed no lha agafat de casa seva, membre duna famlia perfectament integrada, sin que la seva ideologitzaci extrema, fins a la violncia, sexplica per un fet primordial: la mort dun cos seu que shavia afegit a la gihad, juntament amb la influncia de limam de la seva mesquita i dels vdeos dels mrtirs gihadistes.

Jean-Pierre i Luc Dardenne ens tornen a deixar una nova lli de cinema poltic i social, en aquest cas, sobre el radicalisme islamista i la seva deriva violenta. I ho fa sense discursos grandiloqents ni retrica buida, s un cinema que proposa, un cinema qestionador a partir de lexposici gens maniquea duns fets. Es podria qestionar la sobtada resoluci, potser forada, encara que la considerem prou encertada ja que, al final, els germans Dardenne no perden de vista que estan parlant dun nen. Els Dardenne tiren de veta dun estil inconfusible, cmera sempre en moviment, seguint els personatges, i repartiments sense estrelles. Una realitzaci efectiva, una mirada prxima, quasi documental.

Melanclic comiat

Ira Sachs sestrena en la competici oficial amb un formidable Frankie grcies a un gui exquisit i delicat del mateix Sachs i Maurtizio Zacharias, on la famosa actriu Frankie (Isabelle Huppert) reuneix els seus amics i familiars a Sintra, Portugal. Frankie senvolta del marit actual, Jimmy (Brendan Gleeson); el seu primer marit, Michel (Pascal Greggory), acompanyat del seu xicot gai; el seu fill solter, Paul (Jrmie Renier), i la filla, a punt de separar-se del seu marit, amb una filla adolescent. I entre els amics convidats a passar els ltims dies amb Frankie, destacasobretot, Ilene (Marisa Tomei), que ve acompanyada dun amic, Gary (Gregg Kinnear), que li proposa matrimoni.

El resultat s un relat coral conformat per histries diverses. Una ronda de situacions que aborda els maldecaps i neguits de cadasc dels presents. Un conjunt descenes que traspuen la tristesa derivada daquest moment transcendental aix com la banalitat de les preocupacions immediates i quotidianes. Sachs afronta el tema de les malalties terminals i els preparatius per a la mort des del mxim respecte transmetent calidesa i intimitat. Una histria daparena simple, senzilla, de pellcula petita, per carregada de sentiment.

No es pot dissimular el dolor i la pena, emocions soterrades, que inevitablement tamb es fan presents en la superfcie, per sense caure mai ni en el dramatisme ni en la sentimentalitat afectada. I predomina sobretot una mirada melanclica, i elements meteorolgics o fsics com la pluja, els boscos xops i humits, la boirina, sencarreguen de reforar aquesta atmosfera xopa, amarada de nostlgica. Un enfocament que destaca per la seva cura i tacte, culminada amb un final collectiu ben bonic.

Notcies - Cinema Catal . NET
El director Ira Sachs amb els protagonistes de "Frankie" a la catifa vermella de Canes

lectures: 541

Una crnica de Joan Millaret Valls

24 de maig de 2019


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small