cinema catal� . caT
Notícies anteriors
CANES S ENGOLIT PEL CICL TARANTINO

Quan es celebren els 25 anys de la Palma dor a Canes per Pulp Fiction (1994), el nord-americ Quentin Tarantino competeix enguany per quarta vegada per la preuada estatueta amb la que s la seva novena pellcula, una particular oda al cinema rase una vez en... Hollywood. Es tracta de la seva particular i encesa oda al cinema, ambientada lany 1969 en lentorn de Hollywood, coprotagonitzada per una estrella de la televisi de segona, Rick Dalton (Leonardo DiCaprio), i el seu inseparable amic, que li fa de xofer i, tamb, de doble en les seves escenes dacci, Cliff Booth (Brad Pitt). Una histria de ficci inspirada, realment, en lestreta relaci de Burt Reynolds i el seu doble de les escenes de risc, Hal Needman.

Com sempre, larribada de Tarantino i un seguici conformat per les rutilants estrelles Brad Pitt i Leonardo DiCaprio, per tamb Dakota Fanning i Margot Robbie, ha desfermat la bogeria collectiva al Festival de Canes, atraient tots els flaixos i provocant el collapse entre la premsa i espectadors. Per altre costat, desprs de competir amb la simptica faula animalista Okja (2017), el sud-core Bong Joon Ho retorna a la Secci Oficial amb un notable film amb rerefons social, Parasite. Vell conegut del certamen francs grcies a la seva participaci tamb en diferents seccions, cas de Host (2006) a la Quinzena dels Realitzadors o Mother (2009) a Un Certain Regard, ara Bong Joon Ho ens presenta una famlia pobre coreana que viu en un soterrani en unes condicions precries i on la figura paterna, Ki- taek (Song Kang-ho), idear un pla per ocupar gradualment els espais duna luxosa mansi duna famlia rica, els Park.

Ldic joc de Hollywood

Un actor de segona de televisi, Rick Dalton (Leonardo DiCaprio), i el seu doble, Cliff Booth (Brad Pitt), sn amics ntims, inseparables, com germans. Es tracta dun redut mn de glamur, xits limitats, sempre a lombra del cinema de gran format, i que es troba en plena transformaci, tal com posa de manifest el productor de Rick, Marvin Schwartz (Al Pacino), que lavisa que haur danar a treballar a Itlia, fent espaguetis westerns a les ordres de Sergio Corbucci. El director de Reservoir Dogs (1992) porta a temen el que s sense dubtes la seva aposta ms metacinematogrfica de totes, un film absolut de cinema dins del cinema .

Tarantino fa el seu homenatge a una poca del cinema, mostrant les cartes conegudes, com la seva debilitat pel cinema impur, constitut per barates sries de televisi o pellcules de srie B, o la reivindicaci entusiasta dels dobles, com deixava pals a Death Proof( 2007). Reescriu lany cinematogrfic de 1969 a Los Angeles amb nostlgia i calidesa, omplint el seu monumental film, prop de tres hores de durada, amb divertides cites i picades dullet que abraa des de Bruce Lee a Steve McQueen. Fent-se ress tamb de la psicodlia dels anys hippies i una de les seves derives psicoptiques liderada per Charles Mason.

La seva pardica carta damor al cinema cont diverses histries creuades, unes extretes de la prpia mitologia del cinema i les altres inventades al seu caprici, que acaben culminant i fonent-se en un clmax de violncia desfermada i festiva. I s que Tarantino planteja en aquest film celebratiu del cinema una nova ucronia com plasmava a Malditos bastardos (2009). De carregar se a Hitler en una missi especial dun escamot de soldats, ara tornar a reescriure la histria al seu gust per canviar per complert el sentit de la matana de Charles Manson i la seva banda daclites amb el salvatge assassinat de la dona embarassada de Polanski, Sharon Tate (Margot Robbie), i els seus amics. Tot i les lloances rebudes, el seu espectacular fresc cinematogrfic t algunes baixades dinters, amb fora moments densopiment, en la seva dilatada excursi cinfila per carrers plens de cartells de pellcules, plats de rodatge, emissions en pantalles de televisi i mansions dels bulevards de Hollywood.

Memries del subsl

Parasite de Bong Joon Ho ens presenta els Ki-taek, un famlia pobre i humil que viuen en un miserable soterrani. Una famlia que traar un pla datac per accedir a la prosperitat i el benestar social desprs que un company del fill li ofereixi donar classes dangls a una filla duna famlia riqussima, els Park. Ser linici duna cadena dactes quer acabar collocant a tota la famlia al servei daquesta famlia. El fill collocar a la germana com a professora dart teraputic pel fill problemtic, desprs aconseguiran que acomiadin el xofer per posar-hi el pare, i finalment, foraran el comiat de la governanta per substituir-la per la mare. Un cop assolida la fita dassaltar el poder comenaran els maldecaps per mantenir el seu nou estatuts dassalariats de la famlia benestant, els parsits del ttol original, amb un seguit de contratemps que no sabran gestionar.

El director de films tan contundents i directes com Snowpierce (2011) dirigeix aqu una ferotge stira social sustentada sobre una moderna lluita de classes. Es tracta dun film perfectament dirigit pel sud-core Bong Joon Ho que, tot i que en alguns moments sembla derivar ver la comdia salvatge o lastracanada grotesca, les seves dosis dhumor negre i mala bava que traspua aquesta tragicomdia social sempre ens acaben retornant al punt de partida, les frustracions i embats duna problemtica i complexa desigualtat social. La seva fina punteria dobservador es demostra amb el detall de lolor corporal de la famlia pobre, una marca que els delata, com si portessin la seva pobresa adherida a la pell.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena de la pellcula "rase una vez en... Hollywood"

lectures: 569

Una crnica de Joan Millaret Valls

24 de maig de 2019


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small