cinema catal� . caT
Notícies anteriors
DESPLECHIN COLPEJA CANES AMB UN THRILLER HUMANISTA

Desprs de lensulsiada del seu darrer treball en sl americ The Death and Live of John F. Donovan (2017), el canadenc Xavier Dolan concursa a Canes amb Matthias et Maxime, amb interpretacions del mateix Dolan i Gabriel dAlmeida Freitas, la histria de dos amics dinfncia que desprs de besar-se en el rodatge dun curtmetratge amateur, aquest gest anod i juganer els marcar per sempre. Dolan, jove prodigi, autor sempre mimat per Canes, noms cal recordar la seva presncia a competici amb Juste la fin du monde (2016) i Mommy(2014), Premi del Jurat, i desprs de comenar ben dhora en lapartat Un Certain Regard amb Les amours imaginaires (2010) i Laurence Anyways (2012).

Daltra banda, desprs de concrrer diverses ocasions a Canes amb films com Un cuento de Navidad (2007), Jimmy P. (Psychotherapy of a Plains Indian) o film inaugural de la 70a edici, Los fantamas de Ismael (2017), el cineasta francs Arnaud Desplechin entra enguany de nou a concurs amb un punyent thriller Roubaix, une lumire. Es tracta dun brillant policac coescrit pel mateix Desplechin i la directora i guionista La Mysius i que funciona com un colpidor drama social sostingut en dues actrius en estat de grcia, La Seydoux i Sara Forestier, en el paper duna parella de dones amants criminals; i tamb un actor magistral, Roschdy Zem, en el rol de comissari en cap.

Despertar sexual curtcircuitador

Amb Matthias et Maxime, Xavier Dolan torna a rodar al Quebec per recrear un episodi duna colla damics de joventut que b podria ser autobiogrfic ja que el mateix Dolan es reserva per un dels papers principals, el Maxime del ttol, amb el tret distintiu duna taca de naixement en el rostre. Laltre copratogonista daquesta romntica histria damistat i imprevist enamorament entre dos amics s el Matthias del ttol, interpretat per Gabriel dAlmeida Freitas. Un bes enregistrat durant el rodatge dun curtmetratge a petici duna amiga directora esdevindr una espcie de pecat original que far tremolar una estreta amistat fundada des de la mateixa infncia i que provoca el despertar dun desig sexual inesperat, la seva pulsi homosexual.

Un bonic i llumins melodrama sobre dos ssers que semblen condemnats a romandre units per un fet anod de conseqncies ssmiques en llurs vides. Un bes que ara els separa i els repelleix mtuament, un acte que els trastocar per complert la seva identitat sexual, que els revela un desig reprimit. Una acci que els empaitar vagin on vagin, encara que cadasc intenti refer la seva vida a la seva manera. Aix Maxime vol escapar a Austrlia, fugint tamb duna mare amb la que no sentn, mentre que Matthias sha casat i ha creat al seva prpia cllula familiar.

Dolan filma amb gran alegria i vivacitat, amb el seu estil inconfusible, sovint amb una cmera amb perpetu moviment. La tendresa o la sensibilitat que desprn el conjunt es ressent tamb duna fatigosa redundncia per moments, vanits i petulant tamb. Un film que destaca tamb per un repartiment coral en qu retrobem alguns habituals dels films de Dolan com Antoine Pilon o lactriu Anne Dorval, qui sovint interpreta el paper de mare en els seus films.

Crim i cstig

Arnaud Desplechin sinspira pel seu film a competici Roubaix, une lumire en un documental previ que el va marcar especialment, Roubaix, commisariat central (2002, Mosco Boucault). El film del cineasta francs retrata en clau de ficci la crnica negre de la ciutat de Roubaix, desplegant diferents trames, segons els casos policials a resoldre, per acabar tancant el focus del relat en una histria central, la de lincendi, assassinat i robatori duna via duna barriada humil.

La pellcula descriu les tasques dinvestigaci policial pacient a crrec del comissari Daoud (Roschdy Zem) i el seu ajudant, Louis Cotarelle (Antoine Reinartz). Un cicle de sospitosos, pistes, confessions, interrogatoris i reconstrucci dels fets, que acaba revelant una histria trasbalsadora sobre els secrets i els rebrecs de lnima humana capa de deixar-se arrossegar per una pulsi criminal a la cerca dun bot ridcul. El llarg procs de confessi de les culpables ens transporta a la profunditat humana de la ploma literria de Dostoievski a travs del turmentat assass Raskolnikov a Crim i cstig.

Una pellcula de gnere, cinema policac, en principi allunyat del singular mn cinematogrfic de les tensions i fluctuacions de relacions humanes de Desplechin, per que sacaba endinsant fins al fons en el costat hum dels seus personatges en un notable melodrama social a partir dun ric mosaic hum de la marginaci social urbana.

Notcies - Cinema Catal . NET
Lequip de la pellcula "Roubaix une lumier" a la catifa vermella de Canes

lectures: 569

Una crnica de Joan Millaret Valls

24 de maig de 2019


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small